De Sănătate

Punem punctul pe știi

Maratonul de vaccinare de la UMF începe azi

Trei zile de maraton. Orice persoană peste 16 ani se poate vaccina la UMF. Medic prezent non-stop

vineri, 14 mai 2021, 02:00
3 MIN

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) a încheiat pregătirile pentru maratonul de vaccinare care urmează să înceapă astăzi, de la ora 16.00, şi să se termine luni, 17 mai, la ora 08.00. Iar mobilizarea a fost fără de precedent: sunt peste 1.100 de persoane implicate pentru a asigura permanenţa 24/24 la cele 20 de fluxuri de vaccinare.

„Ziarul de Iaşi“ a fost încă de astăzi să vadă organizarea UMF, cum au fost realizate fluxurile, şi a discutat cu prof.dr. Doina Azoicăi, care a fost desemnată responsabil din partea universităţii cu organizarea maratonului. Astfel, începând cu ziua de vineri, ora 16.00, orice persoană care a împlinit 16 ani se poate prezenta, fără programare, doar cu actul de identitate în piaţa din faţa universităţii. Acolo vor exista două corturi: unul de informare generală asupra posibilităţii de vaccinare şi al doilea un INFOPOINT de triaj, prima oprire pentru cei care vor să se imunizeze. În acel cort va fi un prim punct de triaj, unde persoanelor care vor să se vaccineze li se va lua temperatura şi vor fi întâmpinaţi de unul dintre cei 365 de voluntari studenţi. Aceştia îl vor duce în interior către unul dintre punctele de vaccinare din cele 20 de fluxuri organizate la UMF.

Din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi“ vor putea fi maximum 3 persoane simultan, ce urmează a fi imunizate, într-un flux de vaccinare. Într-o primă fază, UMF va primi 4.000 de doze, existând posibilitatea, suplimentării până la 6.000 de doze.

Un medic ATI-ist prezent non-stop

Fluxurile sunt la parter şi la primul etaj, în corpul central al universităţii, intrarea fiind făcută pe aripa din stânga, iar fluxul de ieşire fiind organizat pentru aripa din dreapta.

Reprezentanţi UMF spun că accentul se pune pe siguranţa oamenilor, de aceea fiecare „cabinet“ va fi deservit de şase persoane: doi medici (unul pentru triajul şi consultaţia de la intrarea în flux, al doilea pentru supravegherea post-vaccinare), două asistente (una care efectuează vaccinarea şi una care pregăteşte vaccinurile) şi doi registratori (unul aflat pe hol, unde se completează formularele necesare şi unul în sală, care bagă toate datele în sistem şi pregăteşte adeverinţa de vaccinare).

Cum arată un astfel de cabinet: are congelator pentru depozitarea dozelor de Pfizer ce urmează a fi administrate, dezinfectanţi pentru mâini, măşti, o zonă de aşteptare post-vaccinare pentru cele 15 minute legale şi un pat în cazul în care persoana vaccinată are nevoie să se întindă. În fiecare flux există mijloace pentru a trata şocul anafilactic, iar la fiecare cinci fluxuri de vaccinare va exista non-stop un medic ATI-ist care poate interveni în cazul unei urgenţe. În curtea interioară a UMF va exista, de altfel, în permanenţă un echipaj al SMURD.

În total sunt implicaţi 243 de medici, dintre care 45 cu specializarea medicină de urgenţă şi ATI, 243 de asistenţi medicali, 243 de registratori şi cei 356 studenţi menţionaţi anterior. Pe parcursul nopţii vor funcţiona minimum 5 fluxuri de vaccinare, în funcţie de numărul de persoane care se prezintă, fiind personal pregătit să suplimenteze capacitatea de vaccinare dacă va apărea un număr mare de doritori.

Vor putea să se vaccineze inclusiv persoane din Republica Moldova, chiar dacă nu au cetăţenie română, doar pe bază de paşaport, atâta timp cât respectă condiţiile de trecere a graniţei ţinând cont de măsurile de restricţie impuse.

Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în weekendul 4-6 iunie. Pentru minori este necesar un acord scris al unui părinte sau tutore legal.

„Suntem bucuroşi că iniţiativa noastră este susţinută şi promovată de autorităţi, instituţii de învăţământ şi de cultură. Suntem pregătiţi să primim în casa noastră pe oricine doreşte să se vaccineze. Cu toţii vrem să ne întoarcem la o viaţă normală, dar ca să învingem pandemia trebuie să ne vaccinăm într-un număr cât mai mare“, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scrip­cariu, rectorul UMF Iaşi.

Comentarii