Tulpina românească a noului coronavirus ar putea reduce eficienţa vaccinului. Ce spun specialiştii

luni, 11 octombrie 2021, 09:10
2 MIN
 Tulpina românească a noului coronavirus ar putea reduce eficienţa vaccinului. Ce spun specialiştii

Numărul mare de persoane infectatate cu SARS-COV-2 din România, transmiterea comunitară ridicată şi numărul mare de nevaccinaţi pot duce la o mutaţie virală autohtonă, atrag atenţia specialiştii. 

„La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi risc mai mare de a face o formă severă”, atrage atenţia medicul Andrei Marinescu. Am avut şansa imunizării împotriva noului coronavirus prin vaccinare, dar nu am făcut-o în număr suficient de mare şi acum suportăm consecinţele. Pe lângă numărul mare de infectări, există şi riscul apariţiei unei noi mutaţii pe lângă cele deja existente, atrag atenţia medicii specialişti.   

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, nu exclude apariţia unei tulpini locale a SARS-CoV-2. „Cu siguranţă că este posibil să apară o variantă românească, doar că micile modificări care apar într-o anumită regiune nu înseamnă neapărat că vor face diferenţa. Deocamdată, nu putem trage concluzia că va fi o variantă mai agresivă, că de transmis oricum se transmite uşor. Sunt de luat în calcul caracteristici care ţin de zonă. E posibil ca, în România, unde avem un număr mare de infecţii în acest moment, interacţiuni importante, mai ales că o parte importantă a populaţiei nu e vaccinată, să apară nişte lucruri caracteristice. La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi un risc mai mare de a face o formă severă. Atunci, părerea mea este că trebuie luat în calcul această eventuală apariţie şi dacă această variantă apărută în România înseamnă eficienţă mai redusă pentru vaccin, dacă tratamentul nu merge la fel de bine. Adică, lucruri concrete, pentru că ceea ce mă interesează este finalitatea”. 

 Astfel, conf. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a declarat, pentru Spotmedia, că „există posibilitatea de a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coşmar”.    Medicul epidemiolog a explicat că mutaţiile virusului SARS-CoV-2 au apărut în ţări cu o densitate mare a populaţiei, în ţări sărace, cu puţine restricţii sau care au fost conduse de oameni politici convinşi că noul coronavirus nu există.

Continuarea, pe adevarul

 

Comentarii