Turcii au descoperit în oraşul Aizanoi 651 de monede romane

marți, 09 februarie 2021, 21:00
2 MIN
 Turcii au descoperit în oraşul Aizanoi 651 de monede romane

Detaliile unei descoperiri „foarte speciale” de 651 de monede romane în oraşul Aizanoi din Turcia au fost divulgate de cercetătorii care au găsit comoara, relatează CNN.

Monedele din argint au fost descoperite într-un ulcior în timpul unor săpături arheologice realizate de cercetătorii de la Universitate Pamukkale, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior. Ruinele oraşului Aizanoi se află în provincia Kutahya din vestul Turciei.

Mondele au fost descoperite în 2019 şi cercetătorii le-au datat acum ca fiind din perioada împăratului Augustus care a condus Imperiul Roman între 44 î.e.n. şi 14 e.n. Augustus a fost primul împărat roman, acesta succedându-i lui Iulius Cezar şi construind un imperiu care a ajuns să se întindă din Insulele Britanice până în Egipt.

„Am găsit Roma construită din cărămizi şi am lăsat-o în marmură”, a spus Augustus pe patul de moarte. Multe dintre monedele descoperite de cercetătorii turci poartă chipul lui Augustus iar altele par să fie ştanţate cu portretul lui Marcus Brutus, unul dintre liderii conspiratorilor care l-au asasinat pe Cezar. Unele din monede îl înfăţişează pe Cezar.

Cel puţin 300 de monede romane au fost descoperite într-un ulcior din steatit găsit în pivniţa teatrului Cressoni din Como în septembrie 2018 iar în luna octombrie a anului trecut o monedă romană descrisă drept „o celebrare neruşinată” a asasinării lui Cezar a stabilit un nou record pentru cea mai scumpă monedă vândută vreodată la o licitaţie. Achiziţionată de un cumpărător anonim pentru 2,7 milioane de lire sterline, moneda „aureus” înfăţişa un portret al lui Brutus pe ea.

SURSA: hotnews.ro

Comentarii