UAIC: Doar trei staţiuni de cercetare din zece au un nou director

vineri, 23 noiembrie 2018, 02:49
3 MIN
 UAIC: Doar trei staţiuni de cercetare din zece au un nou director

Senatul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi s-a întrunit ieri într-o şedinţă în care s-au discutat mai multe aspecte importante pentru desfăşurarea activităţilor din perioada următoare, însă au fost dezbătute şi o serie de aspecte privind concursurile despre care a scris „Ziarul de Iaşi“ săptămâna trecută.

Astfel, ordonatorul de credite al universităţii, prof.dr. Mihaela Onofrei, a explicat în faţa Senatului, la întrebările senatorilor, motivele pentru care a fost luată decizia scoaterii la concurs a posturilor, explicând că acestea au fost considerate unităţi de cercetare şi de dezvoltare.

În cazul Grădinii Botanice, în Senat, prof.dr. Mihaela Onofrei a explicat că din moment ce în fişa postului prorectorului prof.dr. Cătălin Tănase există ca obiect supravegherea activităţii de la Grădina Botanică şi cum s-a convenit ca aceasta din urmă să fie privită ca unitate care va avea activitate de cercetare, prof.dr. Cătălin Tănase nu se va putea înscrie la concurs din postura de prorector.

În acest Senat însă s-a anunţat şi faptul că, la staţiunile de cercetare unde a fost scos la concurs postul de director şi nu s-a prezentat nimeni, vor fi numiţi directori interimari. Şi vor fi destul de multe exemple, în contextul în care doar patru dintre cei şapte candidaţi care s-au înscris la concursuri, câte unul pentru fiecare poziţie, au trecut de proba de interviu unde şi-au prezentat proiectul managerial.

Au fost respinşi cu nota şase prof.dr. Costică Mihai, care a candidat pentru funcţia de director al Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Acvacultură şi Ecologie Acvatică Iaşi, lect.dr. Florentina Manuela Miron, care candidase pentru conducerea Staţiunii Biologice „Petre Jitariu“ din Potoci şi prof.dr. Mircea-Nicuşor Nicoară, care şi-a depus dosarul pentru postul de director la Staţiunea Biologică Marină „Prof.dr. Ion Borcia“ din Agigea.

Surprinzătoare a fost respingerea prof.dr. Mircea Nicoară, ce a fost şi decan al Facultăţii de Biologie, fiindu-i contestate tocmai abilităţile de manager şi de gestionare a proiectelor, după cum a prezentat prof.dr. Mihaela Onofrei în şedinţa Senatului de ieri.

Noua Cartă a UAIC, abia în 2019

Conducerea Senatului şi a Consiliului Administrativ au decis asupra faptului că vor trimite o variantă revizuită a Cartei UAIC înapoi la minister după ce vor adresa câteva dintre punctele adresei primite de la Ministerul Educaţiei Naţionale, după cum a prezentat „Ziarul de Iaşi“ în exclusivitate.

Astfel, se va lucra la un nou regulament al Comisiei de Etică care va trebui să fie supus în dezbatere publică în luna ianuarie şi va sta timp pe site timp de 30 de zile. Ulterior, se va redacta o nouă versiune a Cartei universitare care, după ce va trece prin toate mecanismele interne ale UAIC, va fi retrimisă la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru aprobare.

„Cele mai importante decizii în şedinţa de ieri au fost aprobarea planului operaţional pentru anul următor, conform contractului de management, fiind discutate şi planurile operaţionale ale facultăţilor. Am modificat metodologiile de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare în urma unei Hotărâri a Guvernului din 15 noiembrie, am aprobat introducerea în universitatea a unui regulament pentru protejarea datelor personale, fiind validate şi alegerile studenţilor pentru comisiile din subordinea universităţii“, a declarat prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu, preşedintele Senatului UAIC.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii