Ucraina ar fi lansat o ofensivă majoră în sud, susţin oficiali şi bloggerii militari ruşi

miercuri, 26 iulie 2023, 15:12
4 MIN
 Ucraina ar fi lansat o ofensivă majoră în sud, susţin oficiali şi bloggerii militari ruşi

Oficiali locali ruşi şi bloggerii militari susţin că forţele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de Orihiv, bazându-se pe faptul că au reuşit în ultimele două zile să obţină aici unele câştiguri modeste, dar s-ar fi blocat în cele din urmă în prima linie de apărare a ruşilor, relatează CNN.

„Frontul Zaporojie – al doilea val al contraofensivei Forţelor Armate ale Ucrainei a început”, a postat miercuri pe Telegram Vladimir Rogov, oficial al administraţiei instalate de Rusia în Zaporojie „Inamicul a trimis forţe maxime pentru a sparge apărarea noastră în direcţia Orehov (Orihiv). În această dimineaţă devreme, după o pregătire masivă cu artilerie şi lovituri aeriene, (ucrainenii) ne-au luat cu asalt poziţiile de lângă Rabotino (ortografia rusă pentru Robotine)”, a adăugat el.

La rândul său guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a spus că un atac ucrainean este în desfăşurare.

Bloggerul militar rus Rybar, bine conectat la informaţiile de pe front, a descris o situaţie similară de-a lungul frontului de sud. „După pregătirea artileriei (…), detaşamentele de asalt ucrainene au coborât pentru a străbate nord-estul Rabotino”, a scris bloggerul, descriind un atac cu zeci de vehicule, „inclusiv tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei, vehicule blindate de transport de trupe şi vehicule blindate de luptă.”

„Inamicul a reuşit să pătrundă în trei zone”, a mai spus Rybar. „Acum au loc bătălii aprige în această zonă”, a adăugat el.

Ucraina a păstrat tăcerea, aşa cum face de obicei, şi nu a comentat încă această ofensivă care ar fi rezultatul unor progresele pe care forţele sale le-au făcut în zonă în zilele precedente.

În actualizarea sa de dimineaţă, Statul Major al armatei ucrainene a spus doar că „forţele de apărare ucrainene continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive în direcţiile Bahmut, Melitopol şi Berdiansk”.

„Inamicul a făcut încercări nereuşite de a recâştiga poziţia pierdută la nord-est de Robotine în regiunea Zaporojie”, a mai spus Kievul, fără a intra în detalii. „În acelaşi timp, continuă să opună rezistenţă puternică, mută unităţi şi trupe şi foloseşte în mod activ rezervele”, a adăugat Statul Major ucrainean.

Tot pe frontul din Zaporojie, forţele ucrainene au continuat să facă progrese de-a lungul axei Velika Novosilka – Berdiansk. „Trupele ucrainene au avut succes în zona Staromaiorske de pe frontul de sud”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalev. „Forţele de Apărare (ucrainene) sunt bine poziţionate acolo, la perfieria (oraşului)”, a spus el.

UCRAINA S-AR FI BLOCAT ÎN PRIMA SA LINIE DE APĂRARE RUSĂ

Forţele ucrainene s-au blocat în prima linie de apărare a Rusiei, cu lupte grele şi aprige încă în desfăşurare pe fondul unei ofensive ample de-a lungul frontului de sud din regiunea Zaporojie, a declarat ulterior pe Telegram Vladimir Rogov, oficial rus din Zaporojie.

„Cel puţin 100 de vehicule blindate au fost folosite de inamic pentru a ataca pe secţiunea Orehov (Orikhiv) a frontului Zaporojie”, a scris Rogov. „În acest moment, după mai multe valuri de atacuri în apropiere de Rabotino (Robotine), inamicul a reuşit să se blocheze în trei secţiuni din prima noastră linia de apărare”, a precizat Rogov.

Oficialul rus spune că forţele ruse îşi folosesc întreg arsenalul, inclusiv loviturile aviatice, pentru a respinge unităţile ucrainene care efectuează atacul.

„Luptătorii acestor brigăzi au fost instruiţi în străinătate, iar brigăzile însele sunt echipate cu echipamente militare occidentale, inclusiv tancuri Leopard şi vehicule Bradley”, a mai scris el. „Acum se desfăşoară lupte grele, aprige, de mare intensitate în această zonă”, afirmă Rogov.

Şi bloggerul militar rus Rybar spune că luptele din zonă au scăzut uşor în intensitate, adăugând că forţele ruse au reuşit să-şi menţină terenul.

ZELENSKI LE TRANSMITE SOLDAŢILOR UN MESAJ DE ÎNCREDERE

Oficialii şi sursele ucrainene nu au comentat încă această presupusă ofensivă, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat încrederea în soldaţii săi. „Noi credem în băieţii noştri. Continuăm să lucrăm”, a postat el pe Telegram după ce a fost informat despre situaţia de pe front de şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni.

Zelenski a continuat spunând că a primit actualizări şi cu privire la furnizarea de arme şi muniţie. „Există o întărire pentru sistemul nostru de apărare aeriană”, a spus el. „Va fi trimis acolo unde este cel mai necesar”, a asigurat preşedintele.

Pe de altă parte, armata ucraineană a negat pierderea a trei aşezări în partea de nord-est a ţării, lângă Kupiansk. „Nu confirmăm acest lucru. Linia tactică acolo nu s-a schimbat prea mult”, a declarat pentru CNN, miercuri, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene, Serhii Cerevati, întrebat despre pierderi. Oficialii ruşi, dar şi surse ucrainene raportaseră că trupele Moscovei ar fi obligat forţele Kievului să se retragă câţiva kilometri, abandonând trei mici aşezări în acest proces.

Comentarii