De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ulcerul venos se poate vindeca doar chirurgical

miercuri, 19 iulie 2023, 08:42
5 MIN
 Ulcerul venos se poate vindeca doar chirurgical

Marina Simion, Suceava: ”Soțul  meu a fost diagnosticat în urmă cu un an cu ulcer venos. La momentul respectiv, medicii care l-au consultat i-au recomandat să se opereze, pentru a se putea vindeca. Lui i-a fost frică și a preferat să folosească niște unguente și ciorapi medicinali. De la sfârșitul verii trecute până acum o lună nu a avut probleme însă, în urmă cu două săptămâni, ulcerul s-a redeschis. El este speriat și nu știm cum ar trebui să procedăm”.

Conf. Dr. Radu Florin Popa, Șef Clinică Chirurgie Vasculară: ”Ulcerul venos  este o pierdere de substanță de la nivelul pielii gambei situate cel mai frecvent pe fața internă a acesteia. Acesta apare  ca ultim stadiu al unei boli venoase atunci când nu este tratată la timp, fie din cauza sindromului posttrombotic, care este un status de evoluție spre vindecare parțială a unei tomboflebitei profunde. În ambele situații se constată creșterea presiunii venoase în piele și venele superficiale. Presiune care poate ajunge să egalizeze presiunea din artere. În mod normal, venele superficiale și profunde au presiuni mici (10-12 mmHg) față de artere care au presiuni de 120 mmHg și mai mult chiar. În astfel de situații, sângele stagnează, vasele sunt comprimate, distorsionate și, în final, prin mecanisme diverse, apare ulcerul venos. Acesta nu este dureros atât timp cât nu este suprainfectat

Pentru varice procedeul este simplu: îndepărtăm varicele și ulcerul se vindecă. Îl operăm și, într-o lună, ulcerul este vindecat. În schimb, pentru cei cu sindrom posttrombotic situația este mai complicată. Ulcerele venoase din sindromul posttrombotic se pot închide cu ajutorul unguentelor și pansamentelor compresive, dar nu definitive…în sensul că în perioadele de căldură ulcerele reapar.

Chirurgical, este nevoie de o examinare Doppler preoperatorie și se poate efectua sclerozare ecoghidată. În două, trei  ședințe ar trebui să se rezolve. Subliniez că ulcerul venos  are șansa de a se vindeca definitiv doar prin metode chirurgicale (clasic, LASER), în cazul varicelor, și prin sclerozare ecoghidată, în cazul sindromului posttrombotic. Dacă ulcerul venos se închide doar prin pansamente și ciorapi compresivi rezultatul este bun mai ales toamna și iarna. După care, așa cum s-a întâmplat și cu soțul dumneavoastră, pe timpul verii, când apare vasodilatația vaselor de sânge de la căldură, ulcerul venos se poate redeschide. 

Este recomandată intervenția chirurgicală clasică atunci când varicele sunt foarte mari, când au determinat tulburări trofice importante cu ulcere care trenează de ani de zile. În astfel de situații internarea în spital și tratamentul ulcerului sunt pe primul loc și mai apoi ne concentrăm spre rezolvarea patologiei venoase. Pentru operația clasică, perioada de internare este de 48-72 de ore. Însă, dacă există și ulcere de gambă, perioada de spitalizare poate crește până la 8-10 zile și chiar mai mult. 

După intervenția clasică pacientul se poate întoarce la serviciu în 7-10 zile, cu condiția să nu se supună unui efort deosebit la lucru. De asemenea, trebuie să poarte ciorapi medicinali timp de o lună, până la 6 luni, în funcție de gradul de afectare. Timpul minim necesar recomandat este o lună dar, în general, recomandăm purtarea lor măcar 3 luni. 

În ce privește terapia endovasculară, aceasta poate utiliza laserul sau radiofrecvența. Ambele metode pot ajuta în tratamentul chirurgical al varicelor. Diferența între cele două este legată de tipul de energie eliberată și de cantitatea de căldură emanată de fiecare procedură. Dar, terapia cu radiofrecvență se poate aplica și la varicele fine, în stadiul I (telangiectazii albastre sau roșii – linii fine roșii și violete, de câțiva milimetri până la câțiva centimetri lungime, rectilinii sau sinuoase; ele “desenează” adesea rețele inestetice) dar în acest caz radiofrecvența se folosește cu alte instrumente sau device-uri, cu toate că  în principiul este același. Pentru închiderea venei safene folosim metoda LASER care ne-a dat satisfacție la fiecare caz rezolvat și mai puțin spre deloc radiofrecvența, cu toate ca unii o preferă în locul laserului. 

Pentru tratamentul cu laser spitalizarea este de câteva ore. Deocamdată intervențiile pe varice cu laser se efectuează în clinici private și nu în spital. Intervenția se poate realiza la ambele picioare, fie că se folosește terapia Laser sau Radiofrecvența. De altfel, așa este recomandat și avantajos, având în vedere că aceste catetere sunt de unică folosință, iar prețul lor este destul de mare. Primul control se efectuează a doua zi postoperator când se reface pansamentul. Apoi, la 7 zile, se efectuează un examen Doppler și se scot eventualele fire iar la o lună se face ultimul examen Doppler. 

După operația cu laser sau radiofrecvență, pacienților li se recomandă să evite efortul fizic care presupune ridicarea de greutăți mari. Și, de asemenea, trebuie evitată constipația. Timp de o lună se vor purta ciorapi medicinali cu compresie 15-17 mmHG. Tocmai de aceea nu se recomandă intervenția cu laser sau radiofrecvență în perioadele foarte călduroase pentru că purtarea ciorapilor poate deveni dificilă. Doar după terapia cu radiofrecvență a telangiectaziilor (acea rețea de vinișoare roșii-vineții) nu este necesară purtarea ciorapilor  medicinali.

În sfarșit, terapia prin sclerozare ecoghidată sau scleroterapia înseamnă închiderea varicelor și, secundar, a ulcerelor venoase cu ajutorul unor injecții (puncții) care se efectuează prin ghidaj ecografic. Se închid astfel canale comunicante între sistemul venos profund și superficial cât și vene superficiale dilatate și afectate. Practic, scleroterapia constă în injectarea unei substanțe chimice (cum este de exemplu tetradecil sulfatul de sodiu) în lumenul (canalul) venelor varicoase sau al venelor insuficiente care le alimentează. Substanțele respective pot distruge endoteliul vascular, acel strat de celule care căptușește pe interior vena și pot transforma vena respectivă într-un cordon fără lumen sau pot genera tromboza, adică închiderea venei cu un cheag de sânge. 

În zilele noastre, mai nou, se folosește sclerozarea cu cianoacrilat, o substanță care închide venele mari sau perforantele prin solidificarea aproape instantanee în lumenul vascular. Este o tehnică nouă care a intrat în practica curentă de ceva timp și cu rezultate excelente, până în acest moment. Este tot o tehnică echoghidată folosită în clinicile private și, după rezultatele obținute, cred că se va impune în următorii ani în cazuri bine selectate.
În concluzie, terapia abordată ține de gradul de afectare al gambei, variantele de tratament  medical sau chirurgical fiind discutate împreună cu pacientul”.

 

 

Comentarii