Un proiect ce pare SF. Şeful CJ anunță că va înfiinţa 44 de staţii de salvare în județ

miercuri, 22 noiembrie 2017, 02:50
7 MIN
 Un proiect ce pare SF. Şeful CJ anunță că va înfiinţa 44 de staţii de salvare în județ

Maricel Popa, despre modelul unei asocieri între Consiliul Judeţean, spitale, ISU, care să susţină echipajele de prim ajutor din comune. “Asociaţia ar fi ca un stat paralel”, afirmă şeful CJ.

În ultimii doi ani, numărul accidentelor a scăzut, însă cele care au loc sunt foarte grave şi cu multe victime. O mare parte dintre accidentele cu victime multiple se produc în judeţ, fapt care ar face ca punctele specializate de prim ajutor, cum au fost cele înfiinţate în anul 2008, să devină prioritate pentru aleşii judeţului Iaşi. Ar trebui să fie reînfiinţate componentele comunitare specializate în acordarea primului ajutor de urgenţă, resuscitarea şi descarcerarea victimelor accidentelor de orice natură, având la bază modelele care funcţionează la ora actuală în judeţele Mureş şi Hunedoara.

O iniţiativă de acest gen o are un consilier judeţean, care propune ca o serie de instituţii să se asocieze, pe modelul asociaţiei “Salvital” din Hunedoara, însă nu reuşeşte să o pună pe lista de şedinţe a Consiliului Judeţean Iaşi pentru a-i fi dezbătută utilitatea. De asemenea, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, cei care au preluat două din punctele desfiinţate în anii trecuţi, spun că şi ei ar dori să redeschidă măcar două puncte SMURD, la Vlădeni şi Ţibăneşti. Reprezentanţii ISU spun că mai au proiecte pentru salvarea de vieţi, printre care şi construirea a două heliporturi în municipiul Iaşi, dintre care unul ar putea deservi chiar şi viitorul Spital Regional de Urgenţă.

În anul 2008, în judeţul Iaşi au fost înfiinţate, cu mare pompă, opt puncte de prim ajutor, în cuprinsul judeţului Iaşi: la Ţibăneşti, Vlădeni, Bivolari, Şipote, Hârlău, Răducăneni, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos. Din cauza cheltuielilor costisitoare, până în prezent a mai rămas funcţională doar cea de la Podu Iloaiei, care ar avea utilitatea cea mai scăzută, fiind situată în proximitatea municipiului Iaşi. În schimb, un fapt bun a fost că, trei dintre aceste puncte, respectiv Hârlău, Răducăneni şi Târgu Frumos, au fost preluate şi dotate cu personal specializat şi calificat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi. În rest, localităţi precum Ţibăneşti sau Vlădeni, au rămas “descoperite”, acestea fiind situate la o distanţă considerabilă de spitale care ar putea prelua victime rănite grav. Însă soluţii “de urgenţă” există. Reprezentanţii ISU Iaşi au precizat că au în plan să redeschidă şi cele două puncte de prim ajutor de la Vlădeni şi Ţibăneşti. Însă este incert acest lucru, dat fiind faptul că actualul guvern nu mai direcţionează bani către Iaşi. “Dorim să ducem personal calificat şi specializat în cele două puncte, Ţibăneşti şi Vlădeni. Mai avem în plan şi alte localităţi, însă aici dorim să ducem câte o autospecială pentru stingerea incendiilor şi un echipaj de prim ajutor. Serviciile noastre pentru salvarea de vieţi sunt profesionale, şi aşa trebuie să rămână, 24 de ore din 24”, a precizat colonelul Dan Iamandi, inspectorul şef al ISU Iaşi. În prezent, ISU Iaşi are staţie cu descarcerare la Târgu Frumos, din anul 2012.

“Este nevoie stringentă de astfel de echipaje“

În condiţiile în care Iaşul este cel mai populat judeţ din ţară, ar trebui ca serviciul de prim ajutor să fie de prim rang, în ciuda cheltuielilor mari care le presupune. Vorbim totuşi de salvarea de vieţi omeneşti. În acest sens, un consilier judeţean, Marian Uscatu, spune că a înaintat către Consiliul Judeţean Iaşi proiectul constituirii unei asociaţii SMURD şi să reînfiinţeze cele opt puncte de prim ajutor din judeţ pe modelul “Salvital” din Hunedoara. În acest judeţ s-au asociat pentru început 11 instituţii apoi au aderat mai multe, ajungând în prezent la 61 de membri care asigură acordarea primului ajutor în judeţul respectiv prin unităţi SMURD. În asociaţie ar putea să intre Consiliul Judeţean Iaşi ca principal finanţator, ISU Iaşi, cât şi primăriile din zonele în care ar fi reînfiinţate aceste puncte de prim ajutor. “Este nevoie stringentă de astfel de echipaje. Numărul accidentelor rutiere din ultimile săptămâni a crescut alarmant, iar multe dintre acestea sunt grave, implicând mulţi răniţi. În acest sens, am înaintat pe 5 septembrie un proiect de hotărâre la Consiliul Judeţean privind înfiinţarea unei asociaţii pentru acordarea în teritoriu a primului ajutor de bază şi calificat. Asociaţia ar urma să se finanţeze pentru început prin contribuţii din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale membre, iar cotizaţiile ar urma să fie stabilite de Adunarea Generală a membrilor, în funcţie de numărul de locuitori. Din păcate, până în prezent, cu toate că am înaintat acest proiect pentru a fi discutat într-o şedinţă a Consiliului, conducerea instituţiei nu a dorit ca să fie introdus pe ordinea de zi. Eu sper să nu fie rea-voinţă la mijloc, fiind vorba despre salvarea unor vieţi omeneşti”, a precizat Marian Uscatu.

Şeful CJ nu agreează Asociaţia

Proiectul este susţinut şi de conducerea SMURD Iaşi, prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, şefa Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean “Sfântul Spiridon”. “Când a fost problema cu Podu Iloaiei, am trimis la toată lumea modelul de asociere pe care îl foloseşte judeţul Hunedoara, fiind vorba despre o asociere între mai multe instituţii, cum ar fi Consiliul Judeţean, spitale, ISU, care susţin echipajele de prim ajutor. Ideea de a exista o asociere cum este la Hunedoara, de instituţii care să susţină ideea, evident că sunt de acord. Este bine, avem puţine echipaje pentru populaţia judeţului Iaşi, şi chiar puţine maşini funcţionale la Iaşi. Aşa încât, orice iniţiativă, nu mă interesează aspectul ei politic, ci în general, o astfel de asociere o susţin”, a precizat şefa Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean “Sfântul Spiridon”. În schimb, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, nu pare a fi de acord cu această asociere, precizând că nu este o idee realistă. “Am dat proiectul la Departamentul Tehnic pentru a face o analiză. Însă, după părerea mea, această asociaţie este ca un stat paralel, dacă tot se vorbeşte în ultima perioadă despre acest lucru. Facem o asociaţie paralelă cu SMURD-ul. Există SMURD-ul pentru aşa ceva. Acum, noi ne luptăm ca fiecare comună să aibă o ambulanţă. Noi, până în 2010, vom construi şi vom înfiinţa 44 de staţii de salvare, în jumătate din comunele judeţului Iaşi. Acolo vor fi cadre medicale, iar fiecare dispensar va fi dotat cu o salvare. Da, avem un astfel de proiect la care lucrăm acum, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2. Restul este cancan”, a precizat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Două heliporturi în Moara de Vânt şi în Zona Industrială

Până la reuşita “resuscitării” staţiilor SMURD din judeţul Iaşi, reprezentanţii ISU Iaşi au anunţat că municipiul Iaşi va avea în curând două heliporturi. Până în anul 2020, un zona CA Rosetti va fi construit unul, care va putea deservi viitorul Spital Regional de Urgenţe, de pe Moara de Vânt, iar un altul, în Zona Industrială. În zona CA Rosetti va fi construită o bază de antrenament pentru pompierii ieşeni şi din Republica Moldova, cu fonduri europene prin proiectul “Cooperarea transfrontalieră România – Republica Moldova pentru o zonă mai sigură, prin îmbunătăţirea infrastructurii operative a SMURD, creşterea nivelului de pregătire şi menţinerea capacităţii personalului profesionist de a interveni în situaţii de urgenţă”. Poligonul de antrenament va fi construit pe o suprafaţă de cinci hectare preluate de către ISU Iaşi de la Inspectoratul de Jandarmi. “Va fi construit un poligon de pregătire modern care să asigure nevoile de instruire şi antrenament practic a personalului de intervenţie român şi din Republica Moldova, în condiţii cu cele similare. În cadrul aceleiaşi investiţii se vor amenaja două heliporturi pentru aterizarea, decolarea şi alimentarea elicopterelor, către unul pentru fiecare locaţie din CA Rosetti şi Calea Chişinăului. Bugetul alocat ISU Iaşi este de 4,4 milioane de euro”, a precizat colonelul Dan Iamandi, inspectorul şef al ISU Iaşi.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii