De Business

Punem punctul pe știi

Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanşarea războiului din Ucraina

joi, 12 mai 2022, 16:02
2 MIN
 Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanşarea războiului din Ucraina

Mai mult de jumătate dintre români au luat în calcul să părăsească România de la declanşarea războiului în Ucraina, în timp ce 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă ţară sunt: dorinţa de a schimba mediul şi ţara în care lucrează (38%), siguranţa personală şi a familiei (24%), dorinţa de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoştinţe (27%) şi distanţa faţă de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Astfel, participanţii la sondaj s-ar orienta către destinaţii precum: Germania (21%), Franţa (14%), Marea Britanie (14%). Alţi 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiaţi ucraineni în România, 73% dintre respondenţi au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei şi pentru familiile lor să fie nevoiţi să îşi părăsească propria ţară în caz de război şi să ceară statut de refugiaţi într-o ţară vecină.

Din punct de vedere al locului de muncă, în situaţia ipotetică în care ar ajunge ca refugiaţi într-o altă ţară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcţie de opţiunile disponibile în ţara gazdă, 31% ar căuta un job în acelaşi domeniu în care lucrează acum, pentru a-şi valorifica experienţa, iar 14% ar încerca să îşi păstreze jobul actual, datorită flexibilităţii de a lucra de oriunde.

Aşa cum declară participanţii la sondajul BestJobs, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă ţară şi înainte de apariţia pericolului militar.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai pe un eşantion de 1.054 utilizatori de internet din România.

Comentarii