De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un transplant-minune, ca un film de acţiune. Cum a fost salvată o viaţă la Iaşi cu un ficat adus cu TAROM-ul de la Bucureşti?

marți, 02 aprilie 2024, 02:50
4 MIN
 Un transplant-minune, ca un film de acţiune. Cum a fost salvată o viaţă la Iaşi cu un ficat adus cu TAROM-ul de la Bucureşti?

Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi au lucrat contracronometru pentru a salva viaţa unei femei de 33 de ani, totul derulându-se în mai puţin de 24 de ore. 

Vinerea trecută a fost adusă o femeie de 33 de ani din judeţul Galaţi, la Unitatea de Primire a Urgenţelor, diagnosticată iniţial cu o insuficienţă hepatică generată de o hepatită acută fulminantă. Femeia a fost adusă în comă, în stare extrem de gravă, şi a fost transferată de urgenţă pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, în încercarea medicilor de a-i salva viaţa.

Mamă a patru copii

Tânăra, mamă a 4 copii, părea sănătoasă şi fără nicio problemă medicală până la momentul declanşării crizei actuale. Dar ulterior medicii au descoperit că doar ce pierduse un al 5-lea copil, fiind însărcinată, dar fără a duce sarcina la bun sfârşit, şi că luase, fără a se consulta cu un medic, o doză mult mai mare de paracetamol decât cea maximă admisă. Toate aceste şocuri repetate asupra organismului au făcut ca ficatul femeii să nu mai funcţioneze aproape deloc. Iar medicii au descoperit că ficatul nu mai poate fi recuperat după o zi la ATI şi au declanşat procedura de „urgenţă zero” – dacă nu descopereau undeva, în ţară, un ficat compatibil, cel mai probabil tânăra astăzi nu ar mai fi fost în viaţă.

Doar şansa tinerei a făcut ca la Spitalul Universitar din Bucureşti să se afle o pacientă aflată în moarte cerebrală, a cărei familie fusese de acord cu donarea organelor şi cu care exista o compatibilitate aparentă. Dar povestea salvării vieţii tinerei era abia la început, fiindcă distanţa Iaşi-Bucureşti era mare de străbătut cu o ambulanţă şi se punea problema viabilităţii organului.

„S-a declanşat mecanismul de alertă pe transplant la nivel naţional: astfel, coordonatorul de transplant de aici, de la Spitalul «Sf. Spiridon», a identificat posibilitatea recoltării unui organ de la o pacientă aflată în moarte cerebrală de la Spitalul Universitar Bucureşti. A plecat acolo un chirurg de la Iaşi, s-a deplasat cu un avion, iar împreună cu coordonatorul naţional de transplant a realizat recoltarea organului”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Ficatul a „zburat” spre Iaşi într-o ladă frigorifică

Nu doar drumul către Bucureşti a fost realizat cu un avion de linie, de la Tarom, ci şi drumul înapoi cu organul pregătit pentru transplant. De altfel, într-o serie de fotografii trimise presei de către echipa medicală, se poate observa lada frigorifică în care a fost amplasat organul aşezată cu grijă la cală, în timp ce chirurgul se afla în cursa de linie Bucureşti – Iaşi.

S-a ajuns în capitala Moldovei în timp record, iar duminică, după ora 14, operaţia era deja începută, fiind coordonată de prof.dr. Cristian Lupaşcu, iar echipa de Terapie Intensivă a fost condusă de dr. Mihaela Blaj. După finalizarea cu succes a operaţiei, tânăra se află sub îngrijirea gastroenterologului dr. Irina Gârleanu, pentru a descoperi cum va reuşi să trăiască pe viitor ca pacient transplantat, care sunt restricţiile pe care trebuie le urmeze şi ce va putea face.

Evoluţia de după intervenţia chirurgicală a fost una foarte bună, acum urmând mai multe zile de îngrijiri pe Terapie Intensivă pentru a vedea cum se va adapta corpul cu noul organ.

„Sperăm ca după aceste zile evoluţia să fie una favorabilă. Este foarte important pentru pacientă, pentru familia ei şi pentru toată echipa de aici, de la «Sf. Spiridon». Din experienţa multor astfel de cazuri, o asemenea afecţiune are un risc foarte mare de deces. Fără ficat, organismul uman nu poate funcţiona, iar funcţia acesta nu poate fi suplinită decât de un alt organ, de la un alt donator, cum s-a întâmplat şi în această situaţie”, a mai punctat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

S-a folosit şi un aparat special pentru a vedea dacă organul este viabil

Dr. Raluca Neagu, coordonator regional de transplant în Moldova, a explicat că este al doilea transplant hepatic din Iaşi din 2023 şi că în total au fost făcute 30 de astfel de intervenţii în capitala Moldovei. Au fost mai multe premiere legate de acest eveniment: faptul că s-a solicitat de urgenţă un ficat, faptul că s-a găsit un astfel de organ disponibil, că totul s-a rezolvat în 24 de ore, dar şi că s-a utilizat un aparat nou, numit Liver Assist. Acesta din urmă verifică viabilitatea unui ficat înainte de transplant, pentru a vedea starea în care se află.

„Spre exemplu, a fost o prelevare săptămâna trecută de la Neurochirurgie, iar mulţumită aparatului am identificat că ficatul nu este foarte bun şi nu poate fi folosit. Nu toată lumea are norocul de a primi un ficat în timp util, după cum ştiţi, situaţia donatorilor nu este foarte bună în momentul de faţă şi nici nu a fost vreodată. Este o chestiune de soartă a fiecăruia, iar un transplant îţi schimbă total obiceiurile: pacienta va fi monitorizată de acum toată viaţa”, a precizat dr. Raluca Neagu. 

 

 

Comentarii