Undă verde şi de la minister pentru fotbaliști

miercuri, 06 mai 2020, 01:43
4 MIN
 Undă verde şi de la minister pentru fotbaliști

 

Reluarea pregătirii la Politehnica este iminentă.Ministrul Tineretului şi Sportului a explicat care sunt condiţiile necesare pentru întoarcerea la antrenamente, cerând ca sportivii să intre două săptămâni în izolare totală

Veştile bune pentru cei care au suferit din cauza absenţei fotbalului continuă. După ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat luni că după 15 mai “sportivii de performanţă vor putea, în condiţii speciale, care vor fi detaliate de specialişti, să înceapă cantonamentele”, ieri a fost rândul ministrului Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, să iasă la rampă. Acesta a oferit detalii legate de reluarea pregătirilor. “După 15 mai, activitatea sportivă va începe gradual, aşa cum a anunţat preşedintele. Propunerea noastră conţine o serie de măsuri generale, foarte uşor de înţeles. E vorba de distanţarea între persoane şi norme de igienă. Suntem în faza întâi a unui traseu de lungă durată. La final, sporturile vor reveni la normal, dar epidemia e o realitate şi trebuie să ţinem cont de evoluţia ei. Nu vorbim despre reluarea competiţiilor, ci despre faza de pregătire” a spus Stroe, care a adăugat: “Sportivii vor sta într-un regim închis şi îşi vor desfăşura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spaţii de cazare, bucătărie, spaţii medicale, terenuri de antrenament, săli de forţă sau alte utilităţi. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ şi de suport, care să fie utilizat prin rotaţie, în ture de 14 zile. În interiorul bazelor, vor exista măsuri şi reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie şi zonele medicale. Trebuie să existe şi spaţii pentru persoanele suspecte de COVID 19”. Ministrul, care a precizat că sub condiţiile minimale de mai sus nu se poate coborî, a anunţat că antrenamentele vor fi reluate în patru paşi: pregătirea preliminară; sesiuni individuale în cantonament; sesiuni de antrenament în grupuri mici; sesiune de antrenament colectiv. Conform lui Stroe, personalul va fi împărţit în trei categorii: persoanele care necesită măsuri de protecţie crescută: antrenorii, jucătorii, medicii şi terapeuţii; personalul administrativ, de suport şi din bucătărie, care va avea măsuri medii de protecţie; personalul care se ocupă de securitate şi de bază, care va avea măsuri scăzute de protecţie.

Conform ministrului, e obligatoriu ca înaintea reluării antrenamentelor sportivii să stea, începând de ieri, 14 zile în izolare totală, iar apoi să fie testaţi pentru COVID 19. Totodată, grupurile de antrenament şi staff-ul nu se schimbă şi nu interacţionează decât online până la faza a patra, cea a antrenamentelor colective. Stroe s-a referit şi la transportul sportivilor, recomandând efectuarea acestuia cu automobilele proprii sau autocare dedicate. Şeful sportului românesc a mai precizat că “medicii vor face un triaj epidemiologic, iar dacă identifică simptome vor interzice jucătorului participarea la antrenament. Testarea se va efectua în orice moment, la recomandarea medicului care însoţeşte echipa în cantonament. Conform lui Ionuţ Stroe, din două în două săptămâni va fi făcută o reevaluare a situaţiei, pentru a vedea dacă regulile pot fi relaxate”

Politehnica Iaşi a reacţionat la declaraţiile ministrului. “La puţin timp după declaraţiile domnului ministru, am primit de la Liga Profesionistă de Fotbal un ordin comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătăţii. Am demarat imediat luarea de măsuri pentru respectarea solicitărilor guvernamentale. Am transmis deja jucătorilor să respecte izolarea totală, lucrăm la luarea măsurilor necesare la stadion, suntem aproape de a ne înţelege în ceea ce priveşte închirierea unui hotel, am discutat cu colegii mei despre cum ne vom organiza, la birouri şi la echipă. Totodată, căutăm soluţii pentru a-i ajuta pe fotbaliştii plecaţi din Iaşi să se întoarcă cât mai rapid în ţară” a declarat preşedintele Politehnicii, Ciprian Paraschiv. Principala problemă legată de jucători este faptul că fotbaliştii care au plecat în Olanda (Cabral, Breeveld şi Luckassen) şi Anglia (Asulin) vor fi siliţi să stea două săptămâni în carantină instituţionalizată atunci când vor reveni în Iaşi. Cum şi transportul din ţările amintite este problematic, aproape sigur cei patru vor rata startul la reluarea pregătirii.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii