De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vă simțiți dărâmați la terminarea concediului? Luați mai multe pauze la serviciu

sâmbătă, 01 septembrie 2018, 02:00
2 MIN
 Vă simțiți dărâmați la terminarea concediului? Luați mai multe pauze la serviciu

„Sfatul nostru este să îşi facă un desfăşurător mintal privind lucrurile pe care le-au lăsat neterminate înainte de a pleca, să se pregătească cu gândul înainte de a reveni la muncă“, arată dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.

Finalul perioadei de concediu şi revenirea la atribuţiile de la locul de muncă presupun o readaptare mai greoaie, cei care se reîntorc din vacanţă având simptome asemănătoare unei depresii. Specialiştii ieşeni spun însă că nu ar trebui să ne facem griji, pentru că această senzaţie va trece, dacă încercăm să reintrăm treptat în programul cu care eram obişnuiţi înainte de vacanţă.

„Este o inerţie determinată de deconectarea produsă de perioada de concediu, pentru că, în această perioadă, cu toţii avem senzaţia de libertate, senzaţia că scăpăm de povara îndatoririlor de serviciu, de stres“, a explicat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi.

Medicii spun că readaptarea depinde de flexibilitatea fiecărei persoane şi de capacitatea de a se insera mai repede în mediul de lucru. În timp ce unii pot relua rutina de la serviciu fără prea mari probleme, alţii au nevoie de zile întregi pentru a relua lucrurile de unde le-au lăsat.

„De fapt inteligenţa înseamnă flexibilitate, capacitatea de a te adapta cât mai repede la schimbările din jurul tău. Sunt oameni care realizează lucrul acesta şi au această capacitate de a se proiecta rapid în rolul de angajat din nou. Chiar şi aşa există o mică latenţă, o întârziere de a intra 100% în program, şi asta e normal“, a completat specialistul ieşean.

Totuşi, indicat este să reluăm activităţile treptat şi să luăm pauze cât mai dese, deoarece revenirea la programul de lucru este un efort suplimentar în această perioadă. De asemenea, trebuie avut în vedere un alt aspect: cu cât timpul destinat relaxării este mai mare, cu atât revenirea este mai dificilă. Astfel, cei care se confruntă cu dificultăţi privind readaptarea vor acuza stări de oboseală, lipsa interesului pentru desfăşurarea activităţilor necesare la muncă, lipsă poftei de mâncare, dar şi senzaţii de tristeţe sau nostalgie.

„Sfatul nostru este să îşi facă un desfăşurător mintal privind lucrurile pe care le-au lăsat neterminate înainte de a pleca, să se pregătească cu gândul înainte de a reveni la muncă, şi să facă activităţile necesare într-un ritm developat în timp, să încerce să le rezolve pe segmente. Este important să îţi spaţiezi activităţile încât să ai parte şi de pauză înainte de a începe o altă activitate“, a mai spus dr. Ovidiu Alexinschi.

Comentarii