De Sănătate

Punem punctul pe știi

Zile de groază pentru cei afectaţi. Dacă se dovedeşte că te-ai infectat cu virusul, nu există tratament: intervine implacabil decesul

Vaca turbată – 18 oameni sunt încă monitorizaţi: aşteaptă verdictul

sâmbătă, 30 decembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Vaca turbată – 18 oameni sunt încă monitorizaţi: aşteaptă verdictul

Medicii veterinari de la DSV cred că vaca de la ferma din Gorban a omului de afaceri Constantin Şorănescu, care a fost sacrificată, a fost muşcată de o vulpe turbată. „Îngrijitorii spun că sunt multe vizuini de vulpi acolo, în zona cimitirului vechi, pe malul Prutului“, spune şeful DSV Iaşi u ce să faci urgent dacă intri în contact cu o turbăciune?

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi spun că, în momentul de faţă, sunt monitorizaţi în total 18 pacienţi care au intrat în contact cu vaca infectată cu rabie de la ferma din localitatea Gorban, ultimele două persoane fiind aduse la spital în cursul zilei de alaltăieri. „Pacienţii sunt sub monitorizare şi fac vaccinarea necesară în acest sens, starea lor este bună în acest moment“, a precizat dr. Mih­nea Hurmuzache, medic primar infecţionist şi director medical al spitalului. Carnea vacii care a fost sacrificată la fermă nu a ajuns să fie consumată, cazul fiind în atenţia Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV) din Iaşi.

Reprezentanţii DSV confirmă că vaca, de la ferma amului de afaceri ieşean Constantin Şorănescu din satul Gorban, era infectată cu rabie. „Poate să fie dintr-o muş­că­tură de la vulpi, ferma, din ce spun îngrijitorii, se află în zona cimitirului vechi, pe malul Prutului, iar ei spun că sunt vizuini de vulpi acolo. În acel perimetru este interzisă vâ­nă­toarea. Noi bănuim că vaca a fost muşcată de o vulpe, ancheta se află în desfăşurare“, a declarat Vasile Gaboran, director adjunct în cadrul DSV Iaşi. Medicii susţineau zilele trecute că problema majoră este că au fost depăşite 72 de ore de la momentul contactului cu animalul infectat, muncitorii începând să îşi facă griji abia după ce rabia a fost confirmată prin analizele efectuate, deşi sacrificarea a avut loc pe 25 decembrie.

Sfaturile medicului

Rabia este o boală produsă de un virus şi afectează sistemul nervos central, creierul şi măduva spinării, atât la animale, cât şi la oameni. Profilaxia corectă antirabică se face în maximum 72 de ore de la momentul contactului cu un animal infectat. Medicii spun că, în 100% dintre ca­zuri, boala este mortală. Prima mă­sură care trebuie aplicată la orice muşcătură de animal este spălarea cu apă şi săpun sub presiune, de la robinet, fără însă a freca. Al doilea pas îl reprezintă examinarea plăgii de către un medic, iar al treilea pas obligatoriu este ca persoana care bănuieşte că s-a infectat să ajungă cât mai repede într-un serviciu de boli infecţioase pentru a începe profilaxia plăgilor. În majoritatea cazurilor, simptomele se dezvoltă în patru-şase săptămâni de la momentul infecţiei.

Vaccinarea ajută sistemul imun să combată boala, însă, dacă simptomele apar, acestea nu mai prezintă eficienţă. Pri­mele semne care apar în cazul rabiei sunt durerea şi amorţeala la locul muşcăturii, urmate de febră, tuse, dureri abdominale, astenie, nervozitate, insomnie, anxietate sau nelinişte care poate evolua către agitaţie extremă. Simptomatologia ulterioară include perioade alternante de comportament normal şi com­portament bizar, cu agitaţie, agre­sivitate, salivaţie abundentă, frică de apă sau de aer, spasme musculare urmate de convulsii, ulterior comă, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, iar în final deces. Apariţia simptomatologiei arată că boala se află într-un stadiu evolutiv, care de cele mai multe ori este fatal. (Mădălina OLARIU, Paula TROFIN)

Comentarii