Vaccinul AstraZeneca: Şedinţă extraordinară a Agenţiei Europene pentru Medicamente

joi, 18 martie 2021, 10:58
2 MIN
 Vaccinul AstraZeneca: Şedinţă extraordinară a Agenţiei Europene pentru Medicamente

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) se reuneşte joi într-o şedinţă virtuală extraordinară în contextul în care foarte multe state europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului Oxford/AstraZeneca, ca urmare a cazurilor de tromboze semnalate la persoane vaccinate cu acest ser.

Comitetul de evaluare a riscurilor privind produsele farmaceutice din cadrul EMA ar urma să prezinte joi concluziile evaluării analizei privind siguranţa vaccinului produs de britanici, după ce mai multe state UE au cerut noi explicaţii. Săptămâna trecută, Agenţia transmitea că nu există dovezi care să ateste în vreun fel o legătură între cazurile de cheaguri de sânge dezvoltate de unele persoane şi administrarea serului AstraZeneca.

Concluziile evaluării se vor baza pe informaţiile colectate legate de aceste cazuri, Agenţia urmând să facă recomandările necesare privind paşii de urmat. Comitetul (PRAC) din cadrul EMA este responsabil de evaluarea şi monitorizarea siguranţei medicamentelor.

Cititi si: Cine conduce în România atacul împotriva vaccinului AstraZeneca

Primele relatări legate de cheagurile de sânge dezvoltate de persoane vaccinate cu AstaZeneca au apărut în Austria şi Italia, informaţiile determinând mai multe state europene, printre care şi Danemarca, Norvegia, Germania, Franţa, Spania, Bulgaria şi Irlanda să suspende temprorar campania de vaccinare cu serul produs de britanici.

În total, 15 ţări europene au suspendat administrarea acestui vaccin în urma manifestării unor efecte adverse, precum dificultăţi de coagulare a sângelui. În România, a fost retras din uz doar lotul care a prezentat probleme semnalate în Italia, însă campania cu acest vaccin continuă.

Cititi si: Un ieșean s-a plâns de efecte adverse după vaccinul AstraZeneca

Şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja ''ferm convinsă'' că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile. Deşi nu este exclus ca EMA să recomande suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca în Uniunea Europeană, agenţia s-ar putea mulţumi cu publicarea unui ''avertisment suplimentar'', a adăugat ea.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

Comentarii