De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vaccinul nazal ar putea ajuta împotriva streptococului A

vineri, 13 octombrie 2023, 11:41
2 MIN
 Vaccinul nazal ar putea ajuta împotriva streptococului A

Streptococul A provoacă 700 de milioane de infecții umane în fiecare an și peste 500.000 de decese la nivel mondial. În timp ce cazurile de infecție cu streptococ A continuă să fie răspândite la nivel internațional, un nou vaccin prin intermediul pasajului nazal ar putea oferi protecție pe termen lung împotriva acestei bacterii mortale. Cercetători din Australia au dezvoltat un vaccin împotriva streptococului A, care este în prezent testat la oameni în cadrul unui studiu clinic desfășurat în Canada.

Un grup de la Institutul de Cercetări Biomedicale din cadrul Universității Griffith, din Australia, conduce dezvoltarea unui vaccin împotriva streptococului A, care se află în prezent în faza 1 de studii clinice în Canada și care avansează rapid spre faza 2 de studii de eficacitate.

Noile cercetări preclinice ale echipei, publicate recent în revista Nature Communications, arată că o abordare experimentală a vaccinului pe bază de lipozomi, care încorporează un epitop conservat al proteinei M din Strep A și un glicolipid imunostimulator (3D(6-acil) PHAD) administrat prin intermediul pasajului nazal, poate oferi protecție pe termen lung a mucoaselor împotriva Strep A.

Autorul principal, dr. Victoria Ozberk, a explicat că potrivit studiilor,  majoritatea agenților patogeni pătrund sau se colonizează prin intermediul țesuturilor moi din tractul respirator superior, care este, în esență, autostrada către restul corpului.

„Există potențialul de a înregistra o premieră mondială, deoarece în prezent nu există vaccinuri subunitare care să vizeze tractul respirator superior, din cauza lipsei de imunostimulanți licențiați adecvați pentru uz uman”, a declarat dr. Ozberk, într-un comunicat al universității.

„Am demonstrat că o strategie de vaccinare lipozomală a mucoaselor poate induce o imunitate protectoare locală robustă”, a precizat ea.

Echipa a constatat că PHAD joacă un rol de creștere în inducerea unei imunități umorale și celulare durabile, care a fost evidentă timp de cel puțin un an după vaccinare.

Longevitatea răspunsului imunitar este un semn distinctiv critic al unei vaccinări de succes și, prin urmare, constatările acestui studiu sunt extrem de semnificative, spun autorii

În viitor, această platformă de vaccin ar putea deschide calea pentru alți agenți patogeni.

Streptococul de grup A este un agent patogen uman global care duce la o gamă largă de infecții, de la boli precum faringita ușoară și impetigo (popular „bube dulci”) până la boli invazive precum sindromul de șoc toxic, fasciita necrozantă și celulita infecțioasă.

„Această platformă oferă o șansă reală de a dezvolta o nouă direcție pentru descoperirea de vaccinuri împotriva unor agenți patogeni infecțioși importanți care provoacă boli grave și care pun în pericol viața”, a declarat la rândul său, profesorul Mark von Itzstein, director al Institutului australian, care a salutat rezultatele cercetării.

Imunitatea împotriva streptococului A are nevoie de mai mulți ani pentru a se dezvolta, iar în prezent nu există niciun vaccin disponibil.

În plus, infecțiile repetate pot duce la sechele post-streptococice de febră reumatismală și boli reumatice cardiace, pentru care populația indigenă australiană suportă cea mai mare povară a bolii la nivel mondial.

 

Comentarii