De Sănătate

Punem punctul pe știi

Val de răceli peste ieşeni. Cum ne dăm seama dacă e viroză, gripă sau COVID?

marți, 29 martie 2022, 02:01
3 MIN
 Val de răceli peste ieşeni. Cum ne dăm seama dacă e viroză, gripă sau COVID?

La Spitalul de Pediatrie ajung în medie 40 de copii cu afecţiuni respiratorii.

Numărul virozelor respiratorii în rândul copiilor este într-o continuă creştere de când a fost ridicată starea de alertă, iar purtarea măştii şi respectarea regulilor de protecţie au devenit doar recomandate şi nu obligatorii. În Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” ajung în fiecare zi în medie 130 de copii, iar aproximativ 30% dintre aceştia au simptome specifice virozelor respiratorii.

„Cei mai mulţi pleacă acasă, cu tratament prescris de noi şi cu recomandarea de a fi supravegheaţi de medicul de familie. Nu necesită spitalizare, dar dacă li se modifică starea şi părinţii nu fac faţă revin la noi. Dar nu a fost cazul”, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.

De asemenea, tot aici au fost depistate şi primele cazuri de gripă, de tip A, în acelaşi timp fiind depistate şi noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2. În ultimele două zile au fost confirmate şase cazuri de gripă la copii.

„La gripă este uşor de pus diagnosticul mai ales că suntem în plin sezon şi facem legătura epidemiologică. Însă sunt şi acele cazuri aflate sub semne de întrebare, care nu au o simptomatologie foarte clar conturată şi la care facem teste rapide. Atunci când facem testul, aflăm şi ce tulpină circulă, de exemplu acum este cea de tip A”, a mai spus dr. Tamara Roşu.

Simptomele în cazul gripei sunt mult mai clare comparativ cu alte infecţii respiratorii: apare febra înaltă, de 39-40 de grade, care cedează foarte greu la medicamentele antitermice, sau care cedează dar reapare imediat. În acelaşi timp apar frisoanele, durerile musculare şi de cap, iar starea generală este una influenţată, unii copii nu mai pot nici să se ridice din pat.

Medicii mai spun că, pe lângă viroze şi gripă, există în continuare cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, ieri aflându-se internaţi 10 copii în spital. Dintre aceştia, unul este în stare gravă la Anestezie şi Terapie Intensivă, şase dintre ei au vârsta de sub un an, iar ceilalţi sunt preşcolari şi şcolari de vârstă mică, cu vârste între 7 şi 9 ani.

Deşi în această perioadă a anului virozele respiratorii reprezintă o normalitate, medicii spun că s-a remarcat că în 2020-2021 numărul a fost unul mult mai mic, datorită faptului că masca era obligatorie şi era purtată inclusiv de copii, la şcoală. Problema este că atât virozele, cât şi gripa şi SARS-CoV-2 au simptome asemănătoare, fiind dificil de diferenţiat.

„Bolile se aseamănă foarte tare, inclusiv SARS-CoV-2 are ca principale simptome febra, tusea, disfuncţia respiratorie. Este nevoie de un consult de specialitate pentru a le diferenţia. Însă fiecare părinte trebuie să aibă acasă medicamente simptomatice pentru a combate febra, acesta este şi primul simptom de alarmă, care trebuie combătut până se ajunge la medicul de familie sau la Urgenţe. De asemenea, şi izolarea este importantă pentru binele copilului – în primul rând pentru a nu se complica boala, orice infecţie virală poate deschide calea către una bacteriană, având în vedere că imunitatea este compromisă pe durata virozei. În al doilea rând, pentru a nu transmite mai departe, pentru a se limita transmiterea”, a completat medicul ieşean.

Cele mai multe cazuri de COVID-19 care au avut nevoie de internare în Spitalul de Copii au fost în perioada ianuarie-februarie.

Comentarii