Vânt din pupa pentru secretarul comisiei de urbanism: profitul firmei a crescut de patru ori

luni, 04 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Vânt din pupa pentru secretarul comisiei de urbanism: profitul firmei a crescut de patru ori

Afacerile imobiliare ale secretarului Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local (CL) au înregistrat un „boom” anul trecut. Una dintre firmele liberalului Ciprian Bostan a avut un profit de peste 4 ori mai mare faţă de 2020 – anul trecut fiind cel mai bun din istoria societăţii Euronet, firmă înfiinţată în 2003.

Obiectul principal de activitate vizează „administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract”. În 2021, profitul firmei a fost de 1,4 milioane lei, în condiţiile în care societatea a avut un singur angajat. Contactat telefonic, Ciprian Bostan a susţinut că profitul a fost înregistrat în urma a două tranzacţii: firma a vândut un teren şi un spaţiu comercial. Potrivit lui Bostan, compania se ocupă de amenajări interioare, închirieri imobile şi intermedieri imobiliare (spaţii comerciale).

Cititi si: Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?

Bostan nu a dat detalii despre cele două tranzacţii, dar, analizând ceilalţi indicatori financiari ai societăţii, putem concluziona că valoarea tranzacţiilor a depăşit un milion de lei, sumă care nu a fost contestată de liberal. Având în vedere că tranzacţiile au fost făcute cu bunuri ale firmei, Bostan nu este obligat să declare aceste vânzări în declaraţia de avere. Astfel, din declaraţie se înţelege că nu a încasat dividende, faţă de soţia sa care a primit 107.000 lei de la Euronet, unde deţine şi ea părţi sociale (50%).

O problemă în declaraţia de avere?

Bostan mai este implicat şi în alte societăţi (ca asociat sau administrator), dar la Euronet SRL îşi desfăşoară principala activitate. Până în luna mai 2022, a fost asociat şi la Euronet Plus SRL, dar şi-a cesionat părţile sociale către soţia sa, figurând acum doar ca administrator. Faţă de declaraţia din anul 2021, în cea actuală nu mai figurează un împrumut acordat în nume personal de Bostan către această firmă în valoare de 38.000 euro. Întrebat asupra acestui aspect, liberalul a precizat că împrumutul i-a fost returnat. „Un venit constă în nişte bani pe care îi câştigi, acesta a fost un împrumut, sunt banii mei, am considerat că nu este un venit, din acest motiv nu apare în declaraţia de avere. Dacă interpretarea legală este că ar fi un venit, am să întreb secretarul Consiliului Local pe această temă, atunci voi face o declaraţie rectificativă”, a comentat Ciprian Bostan.

Cititi si: Eduard Boz, consilier local deştept al PNL, a câştigat 162.000 de lei din consultanţă

O secţiune a declaraţiei de avere este „venituri din alte surse”, iar unii aleşi locali declară în această parte a documentului veniturile obţinute din creditarea societăţilor lor. Totuşi, în ghidul realizat de Agenţia Naţională de Integritate, nu se face o referire directă la obligativitatea declarării unor astfel de sume. Averea liberalului Bostan a suferit şi alte modificări în ultimul an fiscal: a cumpărat, alături de soţie, un teren de 1.742 mp în mun. Iaşi (cei doi soţi mai deţin alte două terenuri, tot în oraş, cu o suprafaţă totală de 9.500 mp), a apărut un autoturism Suzuki, iar valoarea bijuteriilor, obiectelor de artă şi ceasurilor pe care le deţine a crescut de aproape 4 ori faţă de anul 2020 până la concurenţa sumei de 20.000 euro.

În schimb, activele financiare ale liberalului au scăzut cu circa 25% anul trecut până la circa 360.000 lei, în această sumă fiind incluse pensii private sau alte sisteme de acumulare, conturi curente sau echivalent. De la Consiliul Local, Bostan a încasat anul trecut 13.000 lei. 

 

 

Comentarii