Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?

sâmbătă, 02 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?

Arhitectul Iulian Nicolau şi-a dublat veniturile în activitatea din mediul privat în anul în care a preluat funcţia de şef al Comisiei de urbanism de cadrul Consiliului Local (CL). 

Consilierul USR a avut venituri de 100.000 euro la biroul său de arhitectură în 2021, mai mult decât dublu faţă de anul 2020, când îşi făcea debutul în politică fiind ales consilier local. Care e explicaţia?

Arhitectul Iulian Nicolau a admis că notorietatea adusă de funcţia publică pe care o ocupă a contribuit la această creştere de venituri, dar a susţinut că nu face afaceri cu instituţii ale statului (cel puţin nu din Iaşi) şi că s-a ferit pe tot parcursul activităţii sale „de lucrări care sunt trase pe sub mese” şi „jocuri de culise”. În acelaşi timp, Nicolau a precizat că nu se consideră un arhitect care să aibă în portofoliul său „mulţi clienţi dezvoltatori”.

Avea 2 angajaţi, acum are 6

Potrivit acestuia, serviciile oferite de biroul său ajung până la nivel de proiect tehnic, nu doar partea de arhitectură. Nicolau a mai spus că în veniturile biroului individual se reflectă munca mai multor colegi: biroul are acum 6 angajaţi faţă de 2 cât erau în 2020.

„Consider că (notorietatea, n.r.) a contribuit. Este unul dintre lucrurile benefice, dar care, atenţie, aduce şi sacrificii şi defavori. Financiar poate că da, este mai bine, şi asta datorită respectului pe care mi-l arată anumiţi oameni care poate nu mă cunoşteau, iar acum m-au verificat şi mă cunosc bine. Nu am călcat strâmb şi fac toate eforturile să nu calc strâmb”, a declarat Iulian Nicolau. Arhitectul a adăugat că a fost un an în care financiar „a respirat un pic mai uşor” şi a precizat că o parte din venituri au fost cheltuite deja pe salarii, impozite şi alte obligaţii. El a completat că activitatea pe care o desfăşoară nu este una „liniară” şi există „ani buni şi ani proşti”. În ceea ce priveşte activitatea recentă, Nicolau a dat exemplu un contract pe care îl are în derulare cu o valoare de 140.000 euro: contractul a fost încheiat la începutul anului trecut pentru amenajarea unui spaţiu de producţie şi va aduce, conform arhitectului, venituri substanţiale biroului, în condiţiile în care plăţile se fac pe fază de implementare.

„Eu nu sunt om care să aibă bani, nu am avut bani nici măcar să-mi fac o casă. Chiar dacă aş vrea să-mi fac o casă, nu am curajul să o fac tocmai din cauza faptului că, dacă m-aş îndatora la bănci, că altfel nu poţi, mi-e teamă teribil de perioadele proaste, şi asta provine din situaţia neliniară a activităţii de arhitectură”, a mai spus arhitectul Iulian Nicolau.

A adus un plus de transparenţă

Consilierul USR este şeful Comisiei de urbanism din cadrul CL, for responsabil cu analiza şi emiterea de avize pe proiecte urbanistice înainte ca acestea să ajungă în plenul deliberativului local. De la alegerea acestuia, Comisia a bifat un plus de transparenţă: toate şedinţele sunt transmise video în mediul online. De asemenea, el a făcut mai multe apeluri publice către Primărie pentru deblocarea activităţii în urbanism, în sensul eliberării mai rapide a actelor cerute de solicitanţi.

Totuşi, unele voci din mediul politic spun că Nicolau încearcă să acrediteze ideea că puterea decizională în urbanismul local, cel puţin la nivel intermediar de avizare, i-ar aparţine lui. În Comisia de urbanism sunt 9 membri: câte 3 de la USR şi PNL, 2 de la PSD şi unul de la PMP. Astfel că decizia în Comisie este controlată de opoziţia politică, în condiţiile în care alianţa puterii asumate la Iaşi este PNL – PMP.

 

 

Comentarii