VIDEO: Ce este şi cum se practică în mod corect snow-tubing-ul, sportul care a ucis un tânăr şi a rănit alţi doi, in Satu Mare

joi, 20 ianuarie 2022, 22:39
2 MIN
 VIDEO: Ce este şi cum se practică în mod corect snow-tubing-ul, sportul care a ucis un tânăr şi a rănit alţi doi, in Satu Mare

Distracția unor tineri din Satu Mare s-a încheiat tragic. Un bărbat de 35 de ani a murit pe loc, o tânără este în comă, iar alta are şi ea răni grave, după ce s-au lovit de un copac, în timp ce se dădeau cu un colac pe zăpadă.

Distracţia care le-a fost fatală a avut loc la miezul nopţii,  pe un drum forestier din localitatea Negrești-Oaș. Cei trei au fost traşi pe zăpadă de maşina unui prieten, care a băut înainte să se urce la volan. La un moment dat, șoferul de 26 de ani a pierdut controlul volanului, iar prietenii lui s-au izbit puternic de un copac de pe marginea drumului. Poliţiştii au deschis un dosar pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, potrivit obervatornews. 

Aventura cu colacul pe zăpadă care le-a fost fatală tinerilor este de fapt un sport de iarnă care poartă denumirea de snow-tubing. De câţiva ani a început să fie tot mai practicat şi la noi în ţară. Însă atenţie, trebuie făcut în condiţii de maximă de siguranţă. 

Conceptul de snow-tubing a apărut în America. Se referă la o bărcuţă gonflabilă folosită pe o pistă amenajată cu flancuri ridicate la curbe. Au apărut şi se dezvoltă şi la noi pistele de tubing de iarnă, pe zăpadă.Pericolele la care se expun practicanţii acestui sport
Bărcuţa gonflabilă numită în engleză tubby permite atât copiilor cât şi adulţilor să aibă parte de distracţie maximă pe pista special amenajată cu zăpadă sintetică. Pentru siguranţă pista de tubing se proiectează pentru o viteză maximă controlată, flancurile curbelor sunt de regulă structuri gonflabile iar la pante accentuate se montează frâne de viteză suplimentare.

 Pistele de tubing permit construcţia de parcuri de distracţii urbane ce sunt exploatate tot anul fără să fie nevoie de zăpadă. Se montează rapid şi uşor. Costurile de exploatare sunt scăzute şi pot fi uşor ţinute sub control. Pot fi montate atât pe pante accentuate – cu limitarea vitezei prin folosirea curbelor parabolice – cât şi pe pante uşoare, caz în care se construieşte o rampă de lansare suplimentară.

Comentarii