VIDEO Doar câțiva credincioși la Boboteaza din curtea Mitropoliei

miercuri, 06 ianuarie 2021, 10:59
2 MIN

Pandemia a gonit credincioșii de la slujba de Bobotează. Dacă în anii trecuți nu aveai  unde arunca un ac, curtea Mitropoliei fiind plină la refuz de ieșeni, anul aceta s-au strâns câțiva credincioși printre zecile de garduri de protecție. S-au luat aceleași măsuri de distanțare ca la Cuvioasa Parascheva, iar rândul credincioșilor care așteaptă agheasmă se întinde până în curtea Facultății de Teologie

La agheasmă se intra prin partea din vale. Pe la intrarea de pe bulevard vin cei care vor sa se închine la raclă.

În ceea ce îi priveşte pe credincioşii care doresc să ia agheasmă mare, ei vor stea în curtea catedralei, într-un rând organizat cu lăţimea de o singură persoană, la distanţă de 1,5 metri faţă de persoanele din spate şi din faţă, purtând mască.

„De-a lungul rândului vor fi dispozitive automate de soluţie dezinfectantă. Pentru sfinţire sunt pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare. Agheasma mare va fi oferită credincioşilor doar de către voluntari care vor purta mască şi mănuşi. Un număr total de aproape 40 de voluntari vor veghea la respectarea măsurile luate, inclusiv de-a lungul rândului. Conform prevederilor tipiconale, aceeaşi slujbă de sfinţire a apei (agheazma mare) se face şi în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheasmă se merge apoi şi se binecuvintează chiliile călugăreşti din incinta ansamblului mitropolitan“, a spus pr. Constantin Sturzu.

Se observă şi faptul că agheasma sfinţită este în cantitate mai mică faţă de anii anteriori, când se sfinţeau 10 sau 11 butoaie a 1.000 de litri care erau oferite credincioşilor pe lângă câteva sute de sticle cu agheasmă mare, sfinţită cu o zi înainte. Decizia a fost luată în urma reducerii numărului de credincioşi care pot participa la slujbă. Aceeaşi sfinţire va avea loc la toate bisericile din Iaşi în dimineaţa zilei de 6 ianuarie.

La Catedrala Mitropolitană din Iaşi slujba de sfinţire a apei şi transformarea ei în agheasmă mare se va face pe 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din faţa intrării în catedrală, unde au loc frecvent slujbele ţinute în exterior. Va sluji Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor mai mic decât de obicei format din preoţi şi din diaconi care slujesc la catedrala mitropolitană. Anul acesta, Sfânta Liturghie care precedă slujba de sfinţire a apei va avea loc în cinci locuri diferite, la ore diferite, pentru a se evita aglomeraţia.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii