VIDEO HIMARS, arma revoluționară care a schimbat polii de putere în războiul din Ucraina

miercuri, 12 octombrie 2022, 15:10
1 MIN
 VIDEO HIMARS, arma revoluționară care a schimbat polii de putere în războiul din Ucraina

O revoluție globală în domeniul războiului înclină dramatic balanța conflictului dintre Ucraina și Rusia, punând în mâinile trupelor din prima linie genul de letalitate care până de curând necesita avioane, nave sau vehicule cu șenile greoaie.

Piesa centrală a noului ordin de luptă este sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142, sau Himars. Furnizate de SUA și operate de soldații ucraineni începând din iunie. Acestea sporesc armamentul ușor și precis care include drone, rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger, activate prin ghidare GPS și microelectronică avansată.

Capabile să distrugă baze militare rusești, depozite de muniții și infrastructuri aflate mult în spatele liniilor de front, cele 20 HIMARS-uri ucrainene au ajutat trupele în această vară să oprească un sângeros avans rusesc. Începând de luna trecută, ucrainenii au recucerit porțiuni de teritoriu în estul țării lor și au doborât trupele rusești în sud.

Washingtonul s-a angajat să livreze încă 18 Himars

În cadrul arsenalului Kievului, Himars oferă o combinație unică de rază de acțiune, precizie și mobilitate care le permite să facă treaba de care se ocupă în mod tradițional zeci de lansatoare care trag mii de obuze.

Prin micșorarea numărului de lansatoare și prin faptul că aproape garantează atingerea țintelor, Himars și celelalte echipamente dau peste cap ipoteze vechi de un secol despre cum trebuie purtate războaiele – și în special despre aprovizionarea militară. Precizia mult îmbunătățită a lui Himars prăbușește, de asemenea, traseul logistic masiv pe care infanteria modernă l-a cerut.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii