Al treisprezecelea salariu incita spiritele in prag de sarbatori

miercuri, 10 decembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Al treisprezecelea salariu incita spiritele in prag de sarbatori

Premierul Victor Ciorbea a declarat ca Executivul va analiza serios care sint consecintele acordarii acestei bonificatii salariale asupra inflatiei.
"Daca vom ajunge la concluzia ca nivelul inflatiei va creste si ca vom pierde in 1998 mai mult decit cistigam prin cel de-al 13-lea salariu, vom renunta sa-l acordam", a spus Ciorbea, care a mai adaugat ca o decizie finala in acest sens va fi luata si dupa consultarea marilor centrale sindicale.
Contactat de "Monitorul", liderul Sanitas Bacau, Stelian Radu, a declarat ca neacordarea celui de-al 13-lea salariu ar fi o mare nedreptate. "Nu cred ca motivul cresterii inflatiei este real. Probabil ca sint iarasi probleme cu bugetul. Guvernul vrea sa faca economie pe spinarea bugetarilor" – a opinat Stelian Radu.
Jurista Sindicatului din Invatamintul Judetului Bacau, Angela Bogea, s-a aratat si ea foarte intrigata de posibilitatea ca angajatii bugetari sa nu primeasca cel de-al 13-lea salariu. "Federatia profesionala la care sintem afiliati a deschis un conflict de munca la nivel national si putem intra oricind in greva, daca nu se mai acorda al 13- lea salariu. Nu vom renunta cu nici un chip la acest drept cistigat prin lupta sindicala", ne-a declarat aseara Angela Bogea.
Specialistii in economie ramin insa la parerea ca al 13-lea salariu ar avea grave efecte inflationiste, pentru ca acesti bani nu se regasesc in produse sau servicii.
In aceeasi ordine de idei, Vasile Darie , seful Serviciului Contestatii al Directiei Judetene a Finantelor Publice Bacau, a opinat ca al 13-lea salariu este inflationist doar daca pentru acordarea lui se tiparesc bani special pentru aceasta. " Acordarea celui de-al 13-lea salariu – o practica obisnuita in sistemul bugetar romanesc de ani de zile – este conforma cu normele legale in vigoare si, de regula, este studiata anterior executarii ei. Problema care se pune este din ce resurse vin acesti bani. Pentru ca statul poate fi tentat la un moment dat sa emita chiar un anumit volum de masa monetara nou, or tiparirea de bani pentru a acoperi suma promisa bugetarilor este aducatoare de efecte inflationiste. Inflatia se deduce din raportul dintre masa monetara existenta si volumul de marfuri care pot fi cumparate cu ea. In cazul in care surplusul de bani vine din alte surse decit emisiunile speciale de moneda, atunci efectul inflationist este atenuat."

Comentarii