Salariul minim pe economie nu ajunge nici pentru o jumatate de luna

luni, 10 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Salariul minim pe economie nu ajunge nici pentru o jumatate de luna

Valoarea cosului minim lunar pe ultimul trimestru al anului trecut, pentru o familie formata din trei persoane, stabilita in urma cu citeva zile de executiv, se ridica la aproximativ 5,3 milioane de lei. Daca pina acum se considera ca o familie formata doi adulti si un copil poate trai decent cu un venit lunar de 4,861 milioane de lei, alesii nostri au mai adaugat acum, cu marinimie si generozitate, citeva sute de mii la valoarea cosului zilnic. Analizele guvernantilor arata ca, pentru o gospodarie de marime medie, formata din 2,804 persoane (sic!), valoarea cosului lunar este de 5,283 milioane de lei. Valoarea cosului zilnic pe ultimul trimestru al anului 2002, respectiv 1.884.261 lei pentru o persoana, a fost calculata la nivelul preturilor si tarifelor din luna decembrie a anului trecut. Cresterea fata de cosul lunar stabilit pe trimestrul III al anului 2002 este, asadar, de 422.000 de lei. Suma este departe de a acoperi salturile galopante de preturi inregistrate in ultima vreme mai ales in ceea ce priveste combustibilii. Asta fara a mai pune la socoteala faptul ca in aceasta perioada a anului, familia luata in calcul va trebui sa plateasca facturi usturatoare la plata cheltuielilor de intretinere.
Trei kilograme de faina lunar si jumatate de kilogram de portocale
Cosul minim lunar pentru o familie cu trei persoane cuprinde, in viziunea "alesilor poporului", urmatoarele produse alimentare: 3,084 kilograme de faina, 5,888 kilograme de malai, 64 de piini de jumatate de kilogram, 13,179 kilograme de cartofi, 2,8 litri de ulei si 42 de oua. In plus, cosul minim mai cuprinde, conform legii, 2,8 kilograme de zahar, 2,5 kilograme de carne de porc, 2,8 kilograme de carne de pasare, trei kilograme de mere si jumatate de kilogram de citrice, 150 de grame de ciocolata sau bomboane si doi litri de suc sau alte bauturi nealcoolice. Toate aceste produse, la care se adauga imbracamintea, incaltamintea sau medicamentele pentru trei persoane sint cotate, conform valorii cosului minim, la 5,2 milioane de lei. Toate bune si frumoase, numai ca, din punct de vedere statistic, nu toate persoanele luate in calcul la stabilirea cosului minim de consum cistiga un salariu, considerindu-se ca doar jumatate dintre membrii unei familii sint angajati. Ca sa aiba asigurate, insa, cele 5,2 milioane de lei pentru a putea supravietui, in familia standard luata in calcul ar trebui sa intre lunar cite doua salarii a cite 2,5 milioane de lei, plus cei 210.000 de lei primiti drept alocatie pentru copil. Pentru a incasa acesti bani in mina, oameni ar trebui sa aiba un salariu brut de peste trei milioane de lei. Putini sint bacauanii care se pot lauda acum cu un asemenea salariu, cum tot la fel de putine sint si familiile unde intra in casa doua salarii, asa ca valoarea cosului minim nu poate fi nici pe departe atinsa. Mai mult, un procent substantial din salariati este platit la nivelul salariului minim pe economie, fara a vorbi de pensionari, care primesc, in medie, cam 1,5 milioane de lei lunar. Cam jumatate din cit ar fi avut nevoie o persoana ca sa traiasca la standardul oferit de alesii nostri.
Nu este mai putin adevarat ca orice produs luat in calcul pentru stabilirea cosului minim costa de cel putin doua ori mai mult decit cel avut in vedere de cei care au facut toate aceste socoteli. Putini sint cei care isi permit sa isi cumpere in fiecare luna cite ceva de imbracat sau de incaltat, cum tot la fel de putini sint cei care isi permit luxul sa isi cumpere carne macar o data pe saptamina. Carnea este acum un produs de lux nu numai pentru sutele de pensionari care traiesc doar din milioanul de lei primit drept pensie, dar si pentru multi salariati pentru care grija zilei de miine a devenit un cosmar. Nimeni nu se intreaba cum pot trai din banutii care le ramin dupa ce isi achita, constiincios, in fiecare luna, intretinerea. Valoare acestui cos zilnic ramine doar la stadiu de cifra orientativa, cita vreme nu se precizeaza ce solutii pot fi gasite pentru cei care nu reusesc sa obtina din salarii nici macar cei 5,2 milioane de lei pe luna, bani cu care guvernatii le garanteaza ca pot trai linistiti impreuna cu familiile lor. (E.SOLOMON)

Comentarii