Un cerc vivios a prins intretinerea la miljloc

luni, 08 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Un cerc vivios a prins intretinerea la miljloc

Extrem de incurcatele cai ale justitiei pun principalele societati prestatoare de servicii edilitare ale Bacaului in imposibilitatea de a-si recupera datoriile de la populatie sau de la agenti economici prin intermediul instantelor de judecata. Sumele restante la principalele doua societati – Termloc si RAGC – se ridica la aproape 75 de miliarde de lei, din care buna parte dateaza inca din iarna anului 1998. Cu toate acestea, nimeni nu ii poate sili pe datornici sa bage mina in buzunar la scadenta si sa scoata sumele restante. Este de remarcat ca alte regii sau societati, cum ar fi Conel sau Romgaz, nu resimt cronic fenomenul, dat fiind ca facturile sint mai mici, iar oamenii nu prea suporta sa ramina fara curent electric sau fara gaze. Termloc sau RAGC stau inca la mila locatarilor rau-platnici ca sa iasa din propriile incurcaturi fianciare cu furnizorii lor, pentru ca mai toti cetatenii pun pe ultimele locuri in prioritatile lor achitarea apei sau a caldurii.
Atit dupa parerea directorului Termloc, Dumitru Crismaru, cit si a directorului RAGC, Adrian Craiovan, neplata la termen a facturilor se face cu largul concurs al administratorilor asociatiilor, care, in ciuda atributiilor lor, nu fac mai nimic pentru a-i presa pe locatari sa plateasca ceea ce consuma. Conform legii, Termloc sau RAGC pot interveni numai pina la racordurile din fata scarilor de bloc, astfel ca, pina si in conditiile in care masura sistarii apei se ia numai pentru rau-platnici, au de suferit si locatarii care isi platesc cu regularitate darile. Nici in subsolurile blocurilor nu se poate interveni, pentru ca sint proprietatea locatarilor si se poate actiona numai cu mandat si numai pentru sigilarea instalatiilor, in cazul in care s-au facut interventii ilegale.
Termloc sau RAGC nu ii pot da in judecata pe locatari fiindca deocamdata nu exista contracte individuale directe cu acestia. In schimb, pe rolurile diferitelor instante se afla numeroase procese atit cu asociatii de locatari, cit si cu agenti economici, pentru revendicarea sumelor restante. Prin astfel de hotariri se poate pune sechestru pe bunurile asociatiilor, care de fapt nu sint altceva decit niste camarute obscure si citeva piese invechite de mobilier.
Pentru a-si recupera patrimoniul sechestrat sau banii de la o familie rau-platnica, este necesar ca aceasta sa fie data in juedecata de catre asociatie. Procesele dureaza insa extrem de mult timp si, pina la urma, se pot solda cu pierderea apartamentelor in care locuiesc familiile cu cele mai mari si mai vechi datorii.
Din varii motive, printre care primeaza cel al salariilor nemotivante si lipsa banilor pentru deschiderea unui proces, nici un administrator de asociatie nu a facut pina acum efortul de a-i da in judecata pe locatarii cu datorii. Trebuie precizat ca in hotaririle judecatoresti care dau dreptate Termloc-ului sau RAGC-ului se spune clar ca sumele restante trebuie musai recuperate, chiar si prin executare silita, dar nu se precizeaza un termen pina la care se poate face acest lucru. Toate acestea formeaza un cerc vicios in care se invirt societatile care ne dau apa sau caldura, din care iesirea nu o intrevede nimeni. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii