Valul de disponibilizari a cuprins intreg judetul

vineri, 28 martie 2003, 00:00
5 MIN
 Valul de disponibilizari a cuprins intreg judetul

Primavara si vara aceasta vor aduce un nou val de disponibilizari in judetul nostru. Peste sapte sute de persoane vor fi disponibilizate de la Chimcomplex, Carom si Hidroconstructia. Numai unitatile economice de pe platforma petrochimica onesteana vor da in somaj peste sase sute de angajati. Carom Onesti a trimis la Inspectoratul Teritorial de Munca si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din Bacau adrese privind proiectul de concediere colectiva. Acesta vizeaza disponibilizarea a trei sute de salariati de la unitatea onesteana. Motivatia firmei de a desfiinta unele locuri de munca este urmarea restructurarilor societatii impusa de dificultatatile economice si transformarile tehnologice. „Carom ne-a trimis un proiect de concediere colectiva, proiect care stabileste numarul celor disponibilizati si criteriile dupa care se vor face acestea”, ne-a declarat Octavian Ticau, director executiv la AJOFM Bacau.
Daca numarul muncitorilor care vor ingrosa rindul somerilor din judet a fost stabilit cu certitudine, celelalte aspecte urmeaza sa fie discutate cu sindicatele si reprezentantii APAPS, pentru a se stabili listele nominale cu persoanele care vor intra in somaj. Criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii la concediere sint necesitatea functionarii eficiente a societatii, competenta salariatilor, pentru posturi de aceeasi natura, iar, la nevoie, vor fi date afara cu prioritate persoanele care cumuleaza mai multe functii. Daca masura va afecta doi soti, se va desface contractul de munca al sotului cu activitate profesionala mai slaba.
Primele pe listele de concedieri vor fi si persoanele care nu au copii in intretinere si se va incerca ca femeile care au in ingrijire minori sau barbati vaduvi sau divortati ramasi cu minori sa fie ultimii dati afara.
Spre deosebire de Carom Onesti, unde cei trei sute de salariati inclusi in planul de restructurare sint primii care pleaca din instututie, Chimcomplex Borzesti se confrunta pentru a cincea oara cu o asemenea situatie. „Este al cincilea val de disponibilizari care are loc in mai putin de trei ani. De la 5.500 de angajati, citi erau inainte de 2000, in Chimcomplex Borzesti mai lucreaza aproximativ 1.500 de salariati”, ne-a spus Mihai Andrisca, liderul Sindicatului Ecotehnica. Din cei 1.510 angajati ai Chimcomplex Borzesti , 1.166 sint muncitori, 92 sint sefi formatie si 252 angajati TSA. Aici disponibilizarea se va face pe directii. De la directia tehnica -productie vor pleca in somaj 224 de muncitori, de la cea tennica 52 de angajati, de la directia de management vor fi date afara 28 de persoane. De la departamentul economic vor ingrosa rindul somerilor sase persoane, iar de la directiile comerciale si generale cite 22 de angajati. Termenul limita de concediere a fost stabilit pentru 30 iunie.
Situatia de la Brasov poate fi repetata oricind si la Bacau
Cei 654 de angajati de pe platforma chimica din Onesti vor beneficia de prevederile Ordonantei 8. Viitorii someri vor primi ca plati compensatorii doua salarii egale cu salariul mediu net pe economie din ianurie 2003, cind acesta avea valoarea de 4.730.761 de lei. Asta inseamna ca fiecare persoana ramasa fara loc de munca va primi in mina 9, 5 milioane de lei. Ei vor primi apoi indemnizatia de somaj, acordata pe sase, noua sau 12 luni, in functie de vechimea in munca. La aceasta se adauga si un venit lunar de completare. „Venitul lunar de completare este diferenta dintre salariul individual mediu net din ultimele trei luni de activitate si nivelul indemnizatiei de somaj. Acesta nu trebuie sa depaseasca salariul mediu pe economie. Toti acesti bani vor fi acordati de AJOFM Bacau”, a precizat directorul Ticau. Venitul de completare se acorda pe o perioada de 13 luni salariatului care a avut o vechime in munca pina la 15 ani, 15 luni pentru cei cu o vechime intre 15 si 20 de ani si 17 luni pentru angajatii care au lucrat peste 25 de ani. Venitul lunar de completare se va acorda si dupa expirarea indemnizatiei de somaj.
Liderii de sindicat din unitatile in care se aplica planurile de restructurare incearca acum sa obtina o majorare a plafonului de 4,7 milioane de lei, suma pe care salariatii disponibilizati ar trebui sa o primeasca lunar drept salarii compensatorii. „Este nedrept, cel putin pentru angajatii Chimcomplex, unde media salariului pe unitate este de aproximativ sapte milioane de lei. Se pare ca sindicalistii de la Roman Brasov, care au incalcat protocolul incheiat acum citeva saptamini si care preciza oprirea oricarei miscari de protest pina pe 2 aprilie, au obtinut acordarea unui numar de pina la 24 de salarii compensatorii. Nu se poate aplica diferentiat un plan de restructurare stabilit la nivel national. Daca se va ajunge si in cazul nostru la un plafon pentru salariile compensatorii echivalent cu salariul mediu pe unitate, vom mai discuta. In caz contrar, nu vom tine nici noi cont de protocolul incheiat cu Guvernul si vom incepe si noi seria protestelor inainte de 2 aprilie”, a avertizat liderul sindicatului Ecotehnica, Mihai Andrisca.
El este de parere ca „vor trebui gasite solutii de reintegrare in munca a salariatilor care vor ramine fara locuri de munca, asa cum prevede noul Cod al Muncii. Daca nu se vor lua masuri concrete in acest sens, disponibilizatii se vor afla in aceeasi situatie ca si cei care au ramas fara servicii in anii trecuti. Mai putin de 10% dintre cei 4.000 de salariati care au fost disponibilizati de la Chicomplex au reusit sa isi gaseasca alte locuri de munca”, a incheiat Mihai Andrisca.
103 angajati de la Hidroconstructia sint amenintati de somaj
Hidroconstructia Bacau si-a anuntat si ea intentia de a disponibiliza 103 de angajati. Unitatea bacauana a trimis deja la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din Bacau doua adrese care anunta inceperea concedierilor la sfirsitul lunii aprilie. Listele cu posturile care vor fi restructurate cuprind 12 escavatoristi, patru buldozeristi, cinci lacatusi mecanici, opt betonisti, patru dulgheri, doi fierari betonisti, patru mecanici, 16 conducatori auto, un electromecanic, un macaragiu, patru sudori, un laborant, sase electricieni, zece paznici, 14 muncitori necalificati, patru pompieri, doi instalatori, un maistru si patru ingineri. „Persoanele care vor fi disponibilizate provin de la punctul de lucru Movileni. Motivul pe care ni l-au transmis cei de la Hidroconstructia privind diminuarea de personal il reprezinta reducerea volumului de investitii cu 44% fata de anul
trecut la punctul de lucru respectiv si nici o crestere a volumului de lucru la celelalte santiere”, ne-a declarat Dan Buftea, purtator de cuvint la ITM Bacau. AJOFM Bacau asteapta listele cu persoanele nominalizate pentru a intra in somaj in vederea demararii serviciilor de preconcediere.
Avram Groper, liderul sindicatului „Familia Siret” din cadrul
Sucursalei Hidroconstructia Bacau, nu crede ca, pina la urma, vor fi oameni lasati pe drumuri. „In nici un caz nu se pune problema
disponibilizarii acestor salariati”, ne-a declarat sindicalistul. El
spune ca procedurile de disponibilizare demarate la ITM si AJOFM Bacau sint doar „o masura suplimentara de precautie a societatii fata de cazul in care nu vor fi gasite solutii de redistribuire a celor 103 la alte obiective ale Sucursalei sau ale societatii”. Groper a avut ieri o discutie in aceasta problema cu conducerea Hidroconstructia, dar o solutie concreta va fi cautata de Consiliul de Administratie, care se va reuni luni, 31 martie. Cei 103 salariati au lucrat pina acum la santierul amenajarii hidroenergetice de la Movileni, judetul Vrancea, iar concedierile sint cauzate de finantarea insuficienta a amenajarii hidroenergetice de aici.
(C.T, E.S., Fl. P.)

Comentarii