Femei sclave

luni, 12 aprilie 1999, 23:00
9 MIN
 Femei sclave

Pentru prima data in Romania, acest aspect a fost semnalat de Fundatia umanitara "Sanse Egale pentru Femei", care si-a asumat responsabilitatea analizarii si cautarii de solutii pentru combaterea traficului de femei si exploatarea acestora in retelele de prostitutie. Punctul central al preocuparilor il detine, pe de o parte, identificarea femeilor care sint victime ale traficului si sclaviei, iar pe de alta parte, desfasurarea unor actiuni menite sa previna acest fenomen care a capatat o amploare deosebita. Lipsa unui suport legislativ pentru acest gen de actiuni a stat la baza proiectului de lege initiat de Fundatia S.E.F. In Braila, prostitutia si traficul de fermei sint subiecte arhicunoscute, insa, dintre foarte multele ONG-uri care exista, nici una nu se preocupa de soarta victimelor traficului in tara sau peste granita. Politia este singura institutie care intervine in astfel de cazuri, atit cit ii permite legislatia. Pe de alta parte, unele dintre cazurile cercetate de Politie ajung chiar pe masa instantei de judecata. Atunci, cei care au traficat femei ajung dupa gratii, dar fondul problemei ramine acelasi. Sub aspect preventiv, nu se face aproape nimic din ceea ce ar trebui.
Traficul de femei este o forma de sclavie
Aceasta a fost esenta simpozionului organizat la Iasi de Fundatia "Sanse Egale pentru Femei" (S.E.F.), in cadrul proiectului TACT – "Trafficking Awarness Campaingn Training" (Pregatirea campaniei de prezentare a problemei traficului de femei). Obiectivul principal urmarit de organizatori in cadrul acestui al doilea simpozion al proiectului a fost analizarea conditiilor care se impun pentru acordarea de asistenta si suport victimelor traficului de femei. Invitatii carora li s-a adresat tematica abordata, constituiti in asa numitele "grupuri tinta", au fost redactori ai cotidianelor din reteaua "Monitorul", cadre ale citorva inspectorate judetene de politie si persoane din domeniul medico-sanitar si invatamint. Organizatorii au luat in discutie ajutorul minim necesar care trebuie acordat in cazul asistarii victimelor, precum si prezentarea unor reguli minime de autoaparare recomandate potentialelor victime ale traficului, violentelor si violului. Didina Loghin, presedintele Fundatiei "S.E.F.", care a participat la un simpozion organizat la Budapesta de Fundatia olandeza "Lupta Impotriva Traficului de Femei", a prezentat citeva detalii din programul dezbatut acolo, intitulat sugestiv "La Strada".
Una dintre aspectele relevante ale discutiilor, a fost prezentarea unei statistici din care rezulta ca cel mai mare numar de femei traficate in tari din Europa de Vest provin din Polonia, Ungaria si Albania. "Aceasta nu inseamna ca femeile din Romania nu sint victime ale acestui fenomen. Cifra scazuta care a rezultat in urma studiului facut de organizatia olandeza poate fi explicata atit prin faptul ca romancele nu se adreseaza organizatiilor umanitare pentru a solicita ajutor si asistenta atunci cind se afla intr-o situatie de criza, precum si prin faptul ca, in general, romancele sint mult mai numeroase in Turcia, Israel si tarile arabe, state unde pot ajunge cu mai multa usurinta", a spus Dina Loghin.
Presedinta "S.E.F." a explicat ca in aceste tari se duc romancele care incearca sa-si gaseasca un loc de munca mai bine platit, dind curs, cu preponderenta, ofertelor tentante ale unor firme care recruteaza dansatoare, balerine si chiar cintarete. Problema este ca, de cele mai multe ori, odata ajunse acolo, femeile sint obligate sa se prostitueze. Acest gen de exploatare a femeii se aseamana extrem de mult cu sclavia.
"Cele care reusesc sa fuga de acolo povestesc ca nu au voie sa paraseasca locul in care sint cazate – de regula beciuri ale unor cladiri izolate sau parasite – in conditii insalubre. Mai mult decit atit, in cazul in care refuza sa se prostitueze, femeile sint infometate si batute cu bestialitate, amenintate si chiar violate in mod repetat. In general, inca de la sosirea in tara respectiva, femeilor le sint luate actele de identitate astfel incit, chiar daca reusesc sa fuga, nu pot alege un alt loc de munca, nu se pot intoarce in tara si multe ajung in puscarii daca sint gasite vagabondind pe strazi. Putine – abia dupa ce trec prin suferinte groaznice – recurg la posibilitatea solicitarii ajutorului de repatriere din partea consulatelor sau ambasadelor romane, daca pot sa ajunga pina in orasele unde acestea functioneaza. De cele mai multe ori, nici aceasta alternativa nu se dovedeste a fi cea mai buna optiune, pentru ca reprezentantele diplomatice au din ce in ce mai putine fonduri pe care le pot aloca acestor activitati.
Pe de alta parte, socul emotional prin care trec femeile ajunse in astfel de situatii, pe fondul unei stari de sanatate, de regula precare si intr-o continua degradare, sint alti factori care concura la mentinerea sau recaderea femeii in starea de sclavie. Aceasta opinie a fost impartasita si de politistii din Iasi, Botosani si Galati, prezenti la simpozion. Mr. Ion Campeanu, seful Compartimentului "Prevenire a Criminalitatii" din cadrul IPJ Iasi, a prezentat citeva cazuri concrete in care politia a colaborat cu Fundatia S.E.F. pentru recuperarea femeilor victime ale traficului. "Trebuie sa precizam, in primul rind, ca nu este necesar ca acest gen de actiuni sa se desfasoare neaparat in afara granitelor statului nostru, pentru a fi intrunite elementele constitutive ale traficului de femei. Daca o femeie este transportata cu forta, chiar si in limitele aceluiasi oras, dupa care este tinuta impotriva vointei sale intr-un loc unde este obligata sa se prostitueze, ea este tot victima traficului de femei. Problema este ca aceasta fapta nu este inclusa in legislatia penala romana, pentru a permite politiei si organelor Ministerului Public sa intervina pentru sanctionarea celor vinovati", a spus mr. Campeanu.
Referitor la acest aspect, s-a precizat ca actiunile initiate de S.E.F. se constituie intr-o campanie de promovare legislativa a normativelor care se impun pentru asigurarea unei protectii reale a femeii. Seful compartimentului "Prevenirea Criminalitatii" Iasi a mai precizat ca "politia nu poate acoperi singura intregul sector social in care pot aparea femei traficate", statisticile demonstrind ca ponderea acestora este detinuta de eleve si studente, "deci se impune o colaborare reala intre politie si institutiile de invatamint". Mai mult decit atit, se impune implicarea retelei sanitare in acordarea unei asistente medicale corespunzatoare, astfel incit sa se poata asigura confidentialitatea pe care o impune o astfel de actiune. "Nu in ultimul rind, este necesar ca din punct de vedere social acestor femei sa li se poata oferi o varianta de trai decent, pentru ca, desi cunosc riscurile la care se expun atunci cind accepta sa munceasca in strainatate ca dansatoare, de exemplu, multe si le asuma numai din cauza lipsei de variante pe care le poate oferi societatea romaneasca", a spus la rindul sau Dina Loghin.
Prostitutia inlesneste traficul de femei
Presedinta fundatiei a mai precizat ca trebuie sa se faca o analiza si o distinctie clara a situatiilor care pot genera aparitia fenomenului de trafic de femei. Cea mai des uzitata practica este recrutarea traficatelor din rindul femeilor care se prostitueaza cu buna stiinta. "Acestea sint acaparate de membrii retelelor de proxeneti si sint obligate sa practice prostitutia in beneficiul acestora. Deci, chiar daca initial femeia a fost de acord sa se prostitueze, in momentul in care ea este obligata de cineva, relatia dintre ea si celalalt capata caracteristicile traficului."
Dina Loghin a dat doua exemple care sprijina aceste afirmatii. In ambele cazuri, romancele au fost ajutate sa revina in tara de catre organizatii umanitare care le-au acordat asistenta pentru recuperare si reintegrare in societate. Primul exemplu a fost cel al unei tinere care a fost victima traficului in Africa de Sud, timp de peste doua luni. "Aflata intr-o situatie disperata, tinara a reusit intr-un tirziu sa scape de sub supravegherea celor care o obligau sa se prostitueze si a fugit la ambasada Romaniei. Aici a solicitat sprijin pentru repatriere si a fost preluata de o organizatie neguvernamentala. Odata ajunsa in tara, fata a declarat ca, in timpul cit ea s-a aflat in Africa de Sud, au mai venit inca doua vapoare care transportau romance si alte femei din tari europene. Ea a mai precizat ca multe ajung acolo fiind vindute de patroni din tari arabe, unde initial s-au dus ca sa munceasca, dupa care au fost acaparate de retele de proxeneti si obligate sa se prostitueze."
Presedinta "S.E.F." a mai spus ca tinara repatriata se afla intr-o situatie critica privind starea sanatatii, ea prezentind urme clare ale unor violente de neimaginat.
Al doilea exemplu expus a fost cel al unei tinere aduse in tara acum doua saptamini, ca urmare a colaborarii dintre o organizatie umanitara din Zagreb (Croatia) si "Organizatia Romana pentru Emigrare", condusa de Cristina Gheorghe. Tinara, care este originara dintr-un judet din Moldova, prezinta semne ale unor maltratari bestiale si acuza dureri groaznice de sini si abdomen. "Interviurile preliminare la care a fost supusa de reprezentantele organizatiilor care i-au acordat sprijinul au dus la concluzia ca fata a fost batuta si drogata ca sa se prostitueze. Acum trebuie sa depunem eforturi considerabile pentru a o restabili, atit din punct de vedere al starii de sanatate, cit si sub aspect emotional." Pentru aceasta, fundatia va beneficia de sprijinul si colaborarea sustinuta a IPJ Iasi. "Insa, trebuie sa facem precizarea ca interventia si sprijinul pe care le poate acorda Politia sint limitate de prevederile legale in acest domeniu. Apoi, trebuie sa se lucreze si cu familia in care se intoarce femeia aflata intr-o astfel de situatie, pentru ca acesta este un aspect foarte important pentru recuperarea ei", a intervenit cpt. Cristian Silveanu, din cadrul compartimentului "Prevenire a Criminalitatii" – IPJ Botosani.
Elemente referitoare la importanta factorului educational au fost evidentiate si in interventiile mr. Ion Brinza, din cadrul compartimentului similar al IPJ Galati, precum si de col. Victor Brinza, din cadrul IPJ Iasi. "Trebuie sa tinem cont de faptul ca multe familii accepta cu greu ca fiica, sora sau, ma rog, o ruda a lor, sa fie implicata in astfel de fapte. Aici trebuie sa intervina colaborarea dintre ONG-uri cu celelalte organisme ale societatii civile si ale institutiilor statului", a opinat colonelul iesean.
In general, femeile traficate provin din rindul victimelor violurilor
Dina Loghin a mai afirmat ca studiile efectuate de organizatii internationale pentru apararea drepturilor femeii au relevat faptul ca victimele traficului de femei provin preponderent din rindul femeilor care au suferit un viol. "S-a ajuns la concluzia ca o astfel de fapta marcheaza profund victima, astfel incit ea este cu usurinta revictimizata. Oricit de mult s-ar lucra cu ea pentru recuperarea psihica, socul pe care-l sufera in urma unui viol lasa urme care persista si-i pot influenta in mod covirsitor comportamentul atunci cind se afla din nou intr-o situatie de criza." Sursa citata a mai precizat ca acesta este principalul punct de pornire al actiunilor demarate de organizatia elvetiana "Florile Pavajului", ale carei actiuni sint luate ca model de fundatia "S.E.F.".
Dina Loghin a relatat ca aceasta organizatie colaboreaza indeaproape cu parohia si asistenta sociala, pentru recuperarea femeilor victime ale violentelor si ale traficului. Femeile sint ajutate de un paroh care s-a implicat atit in acordarea de consiliere pentru victimele traficului, cit si pentru stringerea de fonduri pentru adaposturile in care sint cazate acestea. "Legaturile instituite intre organizatiile de acest profil din Europa ne ajuta sa preluam modele de activitati, care sa constituie un punct de plecare pentru actiunile noastre viitoare. In acest context se incadreaza si initiativa noastra legislativa, pentru sustinerea careia intentionam sa sensibilizam toti factorii care pot contribui la elaborarea ei, cu prevederi pentru o protectie reala a femeii", a mai spus Dina Loghin.
Aceasta afirmatie a fost sustinuta cu exemplul edificator al unei actiuni aflate in curs de derulare de catre Organizatia pentru Emigrare, condusa de Cristina Gheorghe. Cu fonduri obtinute de la Organizatia Mondiala pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, s-a trecut la identificarea si repatrierea a 1.000 din cele peste 7.000 de prostituate care se afla in inchisorile sau bordelurile din Turcia. "Marea problema cu care se vor confrunta – atit organizatia cit si femeile repatriate – este aceea a reintegrarii ulterioare intoarcerii in tara. Aceasta, din cauza ca este foarte posibil ca multe dintre ele sa se reintoarca de buna voie la situatia anterioara, pentru ca in tara nu au alta varianta pentru a-si asigura existenta sau pentru a-si intretine familiile", a spus Dina Loghin.
Multe dintre aceste aspecte nu se vor solutiona in totalitate, insa important este ca, pe linga ONG-uri, problema sa fie serios abordata si de Politie, Invatamint, Sanatate. "Important este ca societatea sa accepte ca aceasta este o problema reala si grava in acelasi timp, si sa se treaca la analizarea si gasirea cailor pentru rezolvarea ei. Trebuie abandonata total prejudecata, tabu-urile care invaluie aceste aspecte si se impune abordarea lor responsabila, atit de catre nucleele familiale din care provin victimele traficului, cit si la nivel macro, in ansamblul societatii", a conchis Dina Loghin. Multe dintre aceste probleme vor fi dezbatute in cadrul urmatorului simpozion care va fi organizat de Fundatia "Sanse Egale pentru Femei", in perioada 14-15 mai.

la inceput | Stiri locale
Monitorul –Stiri Nationale –Financiar –Privatizare –Sport –Bomba opinii –Editoriale –Comentarii –Features –Interviuri –Forum

Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu

 

Comentarii