De Business

Punem punctul pe știi

Analistul economic Ilie Serbanescu se teme de un deficit comercial de 3,5 miliarde dolari pentru anul in curs

vineri, 31 iulie 1998, 23:00
2 MIN
 Analistul economic Ilie Serbanescu se teme de un deficit comercial de 3,5 miliarde dolari pentru anul in curs

"Aceasta ar insemna o surclasare cu peste 40% a exporturilor de catre importuri si o depasire de peste doua ori a cotei de alerta, de 20%, cind se pune problema suspendarii finantarii externe. Daca nu in acest an, oricum in anul viitor o asemenea depasire va exploda atit pe cursul valutar, cit si pe preturile interne", a apreciat Serbanescu, intr-o declaratie acordata, vineri, agentiei MEDIAFAX.
Deficitul comercial in primele cinci luni ale anului a fost, in preturi FOB/CIF, de 1.149,7 milioane dolari SUA, in crestere cu 40,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut (818,6 milioane dolari), a anuntat, vineri, Comisia Nationala pentru Statistica. Valoarea cumulata a exporturilor in primele cinci luni ale anului a fost de 3.365,7 milioane dolari, cu 0,4% mai putin in raport cu aceeasi perioada a anului precednt. Valoarea cumulata a importurilor a fost de 4.515,4 milioane dolari, cu 7,6% mai mult decit in ianuarie-mai 1997.
"Pur si simplu maladiv este faptul ca deficitul comercial extern s-a marit intr-o perioada de declin al productiei, cind in mod normal ar fi trebuit sa scada. Acest caracter maladiv este pus pregnant in evidenta tocmai de cresterea deloc modesta a importurilor, in conditiile comprimarii productiei. Este evident ca declinul productiei s-a realizat pe seama reducerii activitatii in sectorul sanatos al economiei si nu in cel nesanatos, avind in vedere ca, pe linga cresterea importurilor, s-a inregistrat si o slabire a exporturilor, precum si o mentinere a stocurilor", afirma Ilie Serbanescu.
"Din pacate, sectorul nesanatos al economiei, care produce atitea pagube si probleme, isi vede bine mersi de treaba lui si, in timp ce toata lumea o duce mai prost in Romania, acesta singur prospera", a conchis analistul economic.

Comentarii