De Business

Punem punctul pe știi

Decizia agentiei de rating Moody’s de deteriorare a perspectivelor de rating al Romaniei nu i-a surprins pe analistii economici

vineri, 17 iulie 1998, 23:00
2 MIN
 Decizia agentiei de rating Moody’s de deteriorare a perspectivelor de rating al Romaniei nu i-a surprins pe analistii economici

Decizia agentiei de rating Moody’s de deteriorare a perspectivelor de rating al Romaniei de la stabil la negativ era asteptata si nu constituie o surpriza, pentru ca urmeaza dupa decizia agentiilor Standard&Poor’s si Thomson BankWatch de retrogradare a calificativelor pentru Romania, a declarat agentiei MEDIAFAX Gabriel Vaduva, analist economic la ABN Amro Securities Romania, societate de brokeraj a grupului financiar olandez ABN Amro.
"Avind in vedere ca, intre timp, nu s-a intimplat nimic in Romania in domeniul reformei, decizia a fost de asteptat", a spus Vaduva.
Agentia internationala de rating Moody’s a anuntat joi deteriorarea perspectivelor Romaniei de la stabil la negativ pentru obligatiunile externe emise de Romania si pentru depozitele bancare.
Analistul de la ABN Amro spune ca avertizarea agentiei este ingrijoratoare, pentru ca, in urmatoarele sase luni, daca reforma si privatizarea nu vor fi accelerate, situatia economica va deveni dramatica. El apreciaza ca decizia agentiei de rating ar putea afecta, de o maniera hotaritoare, privatizarea RomTelecom, a BRD si a Banc Post, in sensul ca potentialii investitori ar oferi un pret mai mic. In felul acesta, s-ar putea crea o problema majora pentru bugetul de stat, fiind afectate veniturile din privatizare.
Gabriel Vaduva crede ca, prin aceasta decizie, Moody’s a dorit sa adopte o atitudine defensiva in fata investitorilor: "Cred ca Moody’s a dorit sa nu ramina descoperita, iar aceasta decizie nu inseamna neaparat ca lucrurile vor merge mai rau, ci mai degraba ca s-ar putea sa mearga mai rau".
Analistul economic Ilie Serbanescu apreciaza ca hotarirea agentiei de rating este un semnal asteptat, intrucit corespunde cu ceea ce au stabilit, in urma analizei economiei romanesti, si celelalte mari agentii de rating. "Este o urmare fireasca a intirzierii reformelor din Romania si, mai ales, a lipsei de perspectiva legata de problemele politice care exista in general in tara, in particular de cele din sinul coalitiei, care se opun unui demers decisiv si semnifictiv in urgentarea si aprofundarea reformelor. Ramine de vazut daca investitorii straini vor reactiona la semnalul primirii incurajatoare a presedintelui Constantinescu in SUA sau, mai pragmatici, la noul avertisment pe care inca o agentie internationala de rating il da Romaniei", a declarat Serbanescu pentru MEDIAFAX.

Comentarii