De Business

Punem punctul pe știi

Guvernul a adoptat o alta ordonanta pentru finalizarea privatizarii

luni, 22 decembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Guvernul a adoptat o alta ordonanta pentru finalizarea privatizarii

Guvernul a adoptat, duminica, Ordonanta de Urgenta pentru finalizarea procesului de privatizare, ce stabileste principiile dupa care se realizeaza acest proces, respectiv transparenta tranzactiilor, pretul pietei, fara a se stabili o limita minima, precum si conditiile pentru asigurarea protectiei mediului.
Regiile autonome si societatile comerciale nationale se vor afla in subordinea ministerelor de resort pina la privatizarea lor, efectuata de FPS. Ionescu a spus ca FPS va lucra in sistem descentralizat, intreprinderile mici si mijlocii fiind privatizate de FPS, iar privatizarea marilor intreprinderi se face la nivel central.
Privatizarea se face in baza unui program anual, care cuprinde lista societatilor comerciale supuse privatizarii si care stabileste termenele la care o societate comerciala se transfera la FPS si se privatizeaza, precum si categoriile de intreprinderi.
Ionescu a precizat ca prin actele normative in domeniu adoptate in 1997 s-a creat un blocaj decizional.
Noua lege abroga o serie de acte normative, cu exceptia Legii 83/1997 privind privatizarea bancilor care ramine in vigoare, fiind excluse unele articole corelate cu legi mai vechi. Ordonanta de Urgenta stabileste norme standard de privatizare grupate in achizitii externe si interne.
In cazul achizitiilor externe se folosesc metode de privatizare uzuale, respectiv oferta publica la vinzare sau negocierea directa, licitatii cu strigare sau in plic. Se elimina licitatia cu ofertanti preselectionati. De asemenea, sint introduse sistemul de utilizare a certificatelor de depozitare prin banci de investitii internationale si sistemul de privatizare prin conversia datoriei publice, prin utilizarea de obligatiuni de stat convertibile in actiuni. Va ramine in vigoare privatizarea prin metodele MEBO si ESOP, dar se elimina vinzarea in rate a actiunilor, deoarece sistemul diminueaza atractivitatea la vinzare a unor societati, a explicat Valentin Ionescu.
De asemenea, se vor relua dispozitii anterioare pentru vinzarea activelor din patrimoniul societatilor comerciale la care statul este majoritar, iar la vinzarea in rate a activelor se permitese accesul intreprinderilor mici si mijlocii.
Evaluarile se vor face pentru a stabili valoarea actiunilor, dar nu se va face la societatile comerciale cotate la bursele de valori sau pe piata RASDAQ. De asemenea, evaluarile nu se vor face la societatile la care statul detine 10% din totalul actiunilor.

Comentarii