De Business

Punem punctul pe știi

Impozitul pe venitul global ar putea fi aminat

sâmbătă, 06 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Impozitul pe venitul global ar putea fi aminat

Guvernul intentioneaza sa prelungeasca termenul de depunere a declaratiilor de venit, stabilit la 31 martie 2001 conform legii impozitului pe venitul global, a declarat ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu.
Mihailescu nu a precizat data pina la care va fi prelungit acest termen. "Nici nu ne propunem in perioada urmatoare sa facem ceva deosebit pentru acest impozit, deoarece, deocamdata, nu sint create conditiile pentru trecerea la acest sistem", a spus Mihailescu.
El a aratat ca introducerea impozitului pe venitul global a fost "o decizie pripita, electorala a Ministerului Finantelor", nepotrivita pentru o tara in care 58% din populatie traieste sub pragul saraciei.
Mihailescu a adaugat ca Executivul intentioneaza sa reduca nivelul impozitelor asupra veniturilor populatiei, dar compensarile de zeci de mii de miliarde lei, acordate in perioada anterioara si evaziunea fiscala aduc mari prejudicii bugetului de stat.
Ministrul a precizat ca Guvernul nu a luat, inca, nici o hotarire in privinta impozitului pe venitul global si a grilei de impozitare pe anul 2001.
"Intr-o tara unde Ministerul de Interne nu a reusit, cind avea toate conditiile, sa elibereze decit circa trei milioane de buletine noi la 17 milioane de cetateni, cind nu s-au putut elibera decit doua milioane de carti de alegator la 15 milioane votanti si cind nu sintem in stare nici sa incasam impozitele si taxele locale in conditii civilizate, nu este posibil sa introduci acest impozit pe venitul global", a adaugat Mihailescu.
Conform ordonantei Guvernului 73/1999 privind impozitul pe venit, salariatii si pensionarii care au obtinut venituri si din alte activitati independente sau din cedarea folosintei bunurilor in perioada anului 2000 au obligatia, pina la 31 martie 2001, sa completeze si sa depuna la organul fiscal in raza caruia isi au domiciliul o declaratie de venit global.
Contribuabilii care realizeaza venituri dintr-o singura sursa, sub forma de salarii sau pensii ce depasesc doua milioane lei, nu sint obligati sa depuna declaratie de venit global.
Venitul anual global impozabil reprezinta suma veniturilor nete realizate din activitati independente, din salarii, din pensii, din cedarea folosintei bunurilor, precum si a veniturilor din strainatate de aceeasi natura, obtinute de persoanele fizice romane, din care se scad pierderile fiscale reportate si deducerile personale.
 

Comentarii