De Business

Punem punctul pe știi

Nu se intrevede o stopare a declinului economic

joi, 01 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 Nu se intrevede o stopare a declinului economic

Datele statistice din februarie denota ca economia isi continua declinul, dar principala problema este ca nu se intrevede o stopare a declinului si o imbunatatire a situatiei economice, apreciaza Gabriela Sendroiu, directorul de analiza pentru Romania al grupului financiar austriac Creditanstalt Investmentbank (CAIB).
"Rezultatele economice sint descurajante, iar perspectiva este la fel. Inca nu se vede si de unde o sa vina un echilibru al economiei", a spus Sendroiu.
Cele mai recente date statistice din februarie indica o scadere de 9,5% a productiei industriale fata de februarie 1998, iar productia pe primele doua luni din acest an este in scadere cu 11,1% fata de perioada similara din anul trecut.
In februarie, productia industriala a cunoscut o crestere de 4,6% fata de ianuarie, ceea ce ar indica o imbunatatire a activitatii economice.
"Sa nu ne imbatam cu apa rece ca am mers mai bine. In februarie productia a crescut pentru ca in ianuarie productia a fost scazuta, dat fiind ca nu s-a lucrat in sectorul minier din cauza grevei", a mentionat analistul de la CAIB.
Ceilalti indicatori statistici au avut o evolutie asemanatoare. Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul a scazut cu 2,7% fata de ianuarie 1998, iar cifra de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de industrie s-a redus cu 19,2% fata de ianuarie 1999.
Totusi, cea mai ingrijoratoare evolutie o are activitatea de comert exterior, unde in ianuarie exporturile au inregistrat o scadere cu 6,1% fata de ianuarie 1999. Pe acest fond, deficitul balantei comerciale continua sa fie ridicat, la 170,4 milioane de dolari in ianuarie, datorita cresterii importurilor cu 4,1%. Aceasta situatie este ingrijoratoare, avind in vedere ca Romania trebuie neaparat sa-si reduca importurile si sa-si creasca exporturile pentru a-si reduce din deficitul comercial.
Evolutia proasta a economiei a determinat analistii de la CAIB sa-si revizuiasca in sens negativ previziunile pe acest an referitoare la principalii indicatori economici. De la o prognoza de reducere a productiei industriale cu 3%, noul nivel estimat de CAIB este de minus 6%. Rata inflatiei prognozata a crescut la 41% de la 30%, iar PIB este asteptat sa scada cu 3% fata de 2%.
In privinta activitatii de comert exterior, Sendroiu se asteapta, totusi, la reducerea deficitului comercial la 2,1 miliarde dolari, pe baza cresterii exportului si a scaderii importurilor, ca ipoteza cea mai optimista.
Unul din indicatorii care au intrecut asteptarile, in sens negativ, a fost cursul de schimb al leului, unde analistii de la CAIB nu s-au asteptat la o devalorizare atit de puternica. Gabriela Sendroiu spune ca, probabil, cursul va continua sa creasca, pentru ca "nu are pe ce sa se aseze, atita vreme cit nu are in spate un suport economic".
Singura mentiune pozitiva pe care a facut-o Sendroiu referitor la indicatorii economici este evolutia somajului, a carui rata a urcat la 12%, de la 11,1%. "Somajul arata ca, de nevoie si nu de voie, intreprinderile se restructureaza sau se inchid", a aratat analistul.

 

Comentarii