O capcana la refinantari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

O capcana la refinantari

Bun de plata si dupa ce a achitat creditul in avans

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Atentie cind va refinantati creditele. Contul initial  trebuie inchis la cererea scrisa a titularului, altfel riscati sa va treziti dupa citeva luni, cu sume de plata de care nu stiati.

  S-a lovit de aceasta situatie si ieseanul Constantin Tudor care a contractat in vara anului trecut un imprumut de la Banca Romaneasca si pe care a dorit acum aproximativ doua luni sa il refinanteze. Institutia financiara care s-a angajat sa acopere creditul barbatului este RBS Bank (fosta ABN Amro Bank), suma fiind de 13.000 lei.

  "Am dorit sa refinantez creditul de la o alta banca din cauza faptului ca, la Banca Romaneasca, a crescut dobinda in cursul acestui an fara sa fiu anuntat in scris. Prin urmare, m-am prezentat la ghiseu si am intrebat ce trebuie sa fac. Mi s-a spus sa scriu o cerere de refinantare prin care sa solicit extrasul de cont cu suma ramasa de plata si comisionul de rambursare anticipata. Ceea ce am si facut la inceputul lunii septembrie", a povestit Constantin Tudor.

  Numai ca socoteala de-acasa a barbatului nu s-a potrivit deloc cu cea de la banca. Pe baza extrasului de cont obtinut de la Banca Romaneasca, Tudor a incheiat un nou contract de credit pe 25 septembrie cu RBS Bank pentru a refinanta imprumutul initial. Odata aprobat creditul, RBS Bank a virat in aceeasi zi in contul lui Tudor de la Banca Romaneasca suma de 13.274 lei necesara pentru acoperirea atit a imprumutului cit si a comisionului de plata anticipata.

  "Astfel, pe 25 septembrie ar fi trebuit sa mi se inchida contul de la Banca Romaneasca avind in vedere faptul ca, chiar si pe extrasul de cont primit scrie ca suma virata de RBS Bank este pentru refinantarea creditului. Numai ca, dupa doua luni, adica pe 25 noiembrie m-au sunat de la Banca Romaneasca sa imi spuna sa vin sa inchid contul si sa mai platesc in plus suma de 755 lei, ceea ce mi se pare un abuz", s-a aratat indignat ieseanul.

  Cei aproximativ 755 de lei provin, dupa cum sustine barbatul, de la faptul ca in intervalul de timp scurs Banca Romaneasca a incasat contravaloarea ratelor lunare de plata aferente lunilor septembrie, octombrie si noiembrie din suma depusa si nu a considerat banii ca fiind pentru plata integrala a creditului.

  De cealalta parte, oficialii Bancii Romanesti sint de parere ca vina nu le apartine si ca responsabilitatea revine in exclusivitate barbatului. "La momentul  aprobarii, clientul sau banca refinantatoare trebuie sa anunte banca de unde se refinanteaza creditul, iar aceasta efectueaza rambursarea anticipata. Totusi, daca nu exista o solicitare expresa, scrisa pentru rambursarea anticipata, din disponibilul clientului se vor incasa lunar ratele de credit si celelalte comisioane lunare. In conformitate cu prevederile OUG. 99/2006, Banca Romaneasca nu poate oferi informatii referitoare la conturile clientilor. Va asiguram ca am preluat pentru rezolvare sesizarea clientului si ca un raspuns scris va fi gata cel tirziu miine (n.r. - azi) dimineata si va fi trimis cu un curier rapid", se precizeaza intr-un comunicat remis la redactie de Banca Romaneasca.

  Cu alte cuvinte, suma de peste 13.000 lei platita in contul lui Tudor de catre RBS Bank pentru refinantare a fost interpretata de Banca Romaneasca ca o simpla alimentare de cont deoarece ieseanul nu a mai intocmit o a doua cerere scrisa in care acesta sa solicite incetarea relatiilor contractuale cu cea de-a doua institutie financiara de mai sus.

  "Pentru situatia in care transferul sumelor se face prin ordin de plata neconditionat, clientul trebuie sa adreseze bancii la care refinanteaza creditul o cerere scrisa, prin care se solicita rambursarea anticipata totala a creditului, din disponibilul existent in urma transferului. Fara aceasta cerere, banca nu are mandatul de a opera in conturile clientului, iar creditul initial nu se ramburseaza anticipat", au specificat reprezentantii Bancii Romanesti.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.