De Business

Punem punctul pe știi

O capcana la refinantari

Subtitlu

joi, 27 noiembrie 2008, 20:33
3 MIN
 O capcana la refinantari

Atentie cind va refinantati creditele. Contul initial  trebuie inchis la cererea scrisa a titularului, altfel riscati sa va treziti dupa citeva luni, cu sume de plata de care nu stiati.

S-a lovit de aceasta situatie si ieseanul Constantin Tudor care a contractat in vara anului trecut un imprumut de la Banca Romaneasca si pe care a dorit acum aproximativ doua luni sa il refinanteze. Institutia financiara care s-a angajat sa acopere creditul barbatului este RBS Bank (fosta ABN Amro Bank), suma fiind de 13.000 lei.

"Am dorit sa refinantez creditul de la o alta banca din cauza faptului ca, la Banca Romaneasca, a crescut dobinda in cursul acestui an fara sa fiu anuntat in scris. Prin urmare, m-am prezentat la ghiseu si am intrebat ce trebuie sa fac. Mi s-a spus sa scriu o cerere de refinantare prin care sa solicit extrasul de cont cu suma ramasa de plata si comisionul de rambursare anticipata. Ceea ce am si facut la inceputul lunii septembrie", a povestit Constantin Tudor.

Numai ca socoteala de-acasa a barbatului nu s-a potrivit deloc cu cea de la banca. Pe baza extrasului de cont obtinut de la Banca Romaneasca, Tudor a incheiat un nou contract de credit pe 25 septembrie cu RBS Bank pentru a refinanta imprumutul initial. Odata aprobat creditul, RBS Bank a virat in aceeasi zi in contul lui Tudor de la Banca Romaneasca suma de 13.274 lei necesara pentru acoperirea atit a imprumutului cit si a comisionului de plata anticipata.

"Astfel, pe 25 septembrie ar fi trebuit sa mi se inchida contul de la Banca Romaneasca avind in vedere faptul ca, chiar si pe extrasul de cont primit scrie ca suma virata de RBS Bank este pentru refinantarea creditului. Numai ca, dupa doua luni, adica pe 25 noiembrie m-au sunat de la Banca Romaneasca sa imi spuna sa vin sa inchid contul si sa mai platesc in plus suma de 755 lei, ceea ce mi se pare un abuz", s-a aratat indignat ieseanul.

Cei aproximativ 755 de lei provin, dupa cum sustine barbatul, de la faptul ca in intervalul de timp scurs Banca Romaneasca a incasat contravaloarea ratelor lunare de plata aferente lunilor septembrie, octombrie si noiembrie din suma depusa si nu a considerat banii ca fiind pentru plata integrala a creditului.

De cealalta parte, oficialii Bancii Romanesti sint de parere ca vina nu le apartine si ca responsabilitatea revine in exclusivitate barbatului. "La momentul  aprobarii, clientul sau banca refinantatoare trebuie sa anunte banca de unde se refinanteaza creditul, iar aceasta efectueaza rambursarea anticipata. Totusi, daca nu exista o solicitare expresa, scrisa pentru rambursarea anticipata, din disponibilul clientului se vor incasa lunar ratele de credit si celelalte comisioane lunare. In conformitate cu prevederile OUG. 99/2006, Banca Romaneasca nu poate oferi informatii referitoare la conturile clientilor. Va asiguram ca am preluat pentru rezolvare sesizarea clientului si ca un raspuns scris va fi gata cel tirziu miine (n.r. – azi) dimineata si va fi trimis cu un curier rapid", se precizeaza intr-un comunicat remis la redactie de Banca Romaneasca.

Cu alte cuvinte, suma de peste 13.000 lei platita in contul lui Tudor de catre RBS Bank pentru refinantare a fost interpretata de Banca Romaneasca ca o simpla alimentare de cont deoarece ieseanul nu a mai intocmit o a doua cerere scrisa in care acesta sa solicite incetarea relatiilor contractuale cu cea de-a doua institutie financiara de mai sus.

"Pentru situatia in care transferul sumelor se face prin ordin de plata neconditionat, clientul trebuie sa adreseze bancii la care refinanteaza creditul o cerere scrisa, prin care se solicita rambursarea anticipata totala a creditului, din disponibilul existent in urma transferului. Fara aceasta cerere, banca nu are mandatul de a opera in conturile clientului, iar creditul initial nu se ramburseaza anticipat", au specificat reprezentantii Bancii Romanesti.

Comentarii