De Business

Punem punctul pe știi

Reducere de doi bani a CAS

joi, 15 septembrie 2005, 23:00
3 MIN
 Reducere de doi bani a CAS

Contributiile pentru asigurarile sociale vor fi reduse anul viitor cu doua puncte procentuale, exclusiv din cota platita de catre angajatori, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. In prezent,?totalul?CAS reprezinta?49,5%, din care 32,5% din fondul de salarii in cazul firmelor si 17% pentru salariati. Ministrul Finantelor a afirmat, recent, ca diminuarea contributiilor pentru firme vizeaza incurajarea introducerii in zona fiscala a unei cote cit mai mari din forta de munca, dupa ce salariatii au beneficiat deja de un supliment de venit, prin introducerea cotei unice de 16%, la inceputul acestui an. Calculele arata insa ca nu toate firmele isi vor permite de anul viitor sa treaca in zona fiscala toate veniturile oferite angajatilor. In special IMM nu se vor putea bucura de aceasta reducere. De exemplu, o firma cu 10 angajati si un salariu mediu brut de 10 milioane lei va economisi de anul viitor, de pe urma reducerii CAS, 2,5 milioane lei vechi lunar. Practic aceasta suma nu ajunge nici macar pentru plata unui singur salariu in plus. Reducerea contributiilor la asigurarile sociale devine interesanta in cazul societatilor cu peste 100 de angajati. Astfel, o firma cu 100 de angajati si un salariu brut de 10 milioane poate economisi circa 25 milioane lunar. Lucrurile sint si mai interesante pentru patronii cu peste 500 de angajati, dar in aceasta categorie sint foarte putine societati, cele mai multe avind pina la 100 de persoane. Pe de alta parte salariatii s-ar putea sa nu aiba de nici un avantaj de pe urma acestei masuri. Economia de pe urma reducerii CAS poate fi folosita exclusiv in interesul propiu al patronului.
„De atita relaxare fiscala s-ar putea sa raminem fara bani”
Oamenii de afaceri ieseni sustin ca reducerea contributiilor sociale nu va avea efectul scontat de ministrul Finantelor. „Pina ce va creste salariul minim pe economie, scaderea taxelor datorate de angajator statului reprezinta un avantaj. Cind va creste salariul minim pe economie, dupa cite am auzit va ajunge la 110-120 euro, angajatorul va avea de suportat taxe mai mare pentru fiecare salariat astfel incit aceasta reducere de 2 la suta nu va mai reprezenta nimic. cresterea salariala trebuie sa vina din cresterea economica, nu din reducerile mici ale taxelor. Ceea ce a facut Guvernul are un impact mai mult psihologic asupra angajatorilor decit unul practic”, este de parere Ionel Agrigoroaie, patronul de la „Aya Sports. Neculai Vitelaru, proprietarul societatii IMA, a fost, insa, mai transant. „O picatura intr-un ocean, asta este reducerea de 2 la suta. De atita relaxare fiscala s-ar putea sa raminem fara bani. Sa va explic cum vad eu problema neincurajarii muncii. Un somer este platit cu o suma de bani la care contribuie fiecare angajator. Daca angajezi un somer, statul ar trebui sa te scuteasca de toate taxele atit pe tine ca angajator, cit si pe angajat Nu s-ar mai cheltui bani aiurea si nu ar mai fi incurajata nemunca. Ce crestere salariala sa oferi la o reducere infima de taxe? Eu inteleg sa dau tichete de masa angajatilor mei, asta insemnind o crestere a salariilor”, a sustinut patronul de la IMA.
Cota unica ramine la 16%
Tot ieri, ministrul Vladescu a anuntat ca sigura mentinerea cotei de 19% la TVA si de 16% la cota unica, aplicata atit pentru profit, cit si pentru majoritatea tipurilor de venituri. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Finantelor elaboreaza o serie de masuri in vederea suplimentarii veniturilor bugetare,?printre elementele avute in vedere fiind majorarea veniturilor din accize, reglementarea antrepozitelor fiscale din domeniul petrolier si un control mai strict al acestora. (Vasile MIRON)

Comentarii