De Business

Punem punctul pe știi

Reprezentantul României la FMI analizeaza situatia economica a tarii

joi, 15 ianuarie 1998, 00:00
3 MIN
 Reprezentantul României la FMI analizeaza situatia economica a tarii

Eugen Radulescu, reprezentantul României la FMI, apreciaza ca de la Washington situatia economica a României nu arata atit de rau cum pare.
"Lucrurile puteau sa stea mai bine, dar pe de alta parte nu stau chiar atit de dramatic", a declarat agentiei MEDIAFAX Eugen Radulescu.
In categoria realizarilor, pot fi incluse: functionarea buna a pietei valutare, cresterea rezervelor valutare ale BNR la 2,5 miliarde dolari, restructurarea sectorului minier, controlul relativ al deficitului bugetar.
"Nici nu ne dam seama cit de mult inseamna cresterea rezervelor valutare ale BNR. (..) Restructurarea sectorului minier a fost un lucru foarte bun, cu toate ca a avut un impact negativ imediat asupra inflatiei, dar efectele pozitive se vor vedea pe termen lung", a spus reprezentantul României la FMI.
Printre evenimentele negative ale anului trecut, Eugen Radulescu a mentionat cresterea inflatiei si reducerea creditarii economiei de catre sistemul bancar.
"Cresterea inflatiei este extrem de daunatoare, România avind cea mai ridicata rata a inflatiei dintre tarile est-europene, iar acest lucru in nici un caz nu atrage investitori si bani pentru România", a afirmat Radulescu.
In privinta reducerii creditarii economiei de catre banci, oficialul este de parere ca se petrece fenomenul de selectie adversa, adica in momentul in care dobinzile sint ridicate, iar procedurile de acordare a creditelor nu sint foarte bine stabilite, exista riscul sa fie creditate tot societatile care sint deja "cu un picior in groapa".
Reprezentantul României la FMI s-a referit si la sistemul bancar, caracterizat ca fiind slab, in sensul ca nu exista foarte multe banci, iar o parte din cele care functioneaza sint conduse prost, sistemul de supraveghere bancara este imperfect. Radulescu s-a referit in mod special la cele doua banci de stat – Banca Agricola si Bancorex – a caror situatie nefericita a trebuit sa fie rezolvata de guvern prin acordarea unui miliard de dolari, precum si la situatia a bancilor BDF si Credit Bank, a caror inchidere justitia o impiedica.
"Gravele carente ale justitiei impiedica inchiderea bancilor Dacia Felix si Credit Bank. Cind BDF are o gaura de 200 milioane dolari, la ora actuala nici nu mai trebuia sa existe, dar exista pentru ca este tinuta in brate de justitie", a spus Radulescu.
In privinta evolutiei in 1998, oficialul român este optimist, estimind ca in urmatoarea perioada se va inregistra o scadere a inflatiei, "chiar daca evolutia ei in ultima parte a anului trecut a produs motive de ingrijorare".
Cresterea inflatiei in ultimul trimestru din 1997 ar fi putut fi evitata, in principal, daca BNR nu ar fi remonetizat economia prea repede, daca Guvernul ar fi inceput restructurarea sectorului minier cu citeva luni mai devreme, pentru ca socul restructurarii, prin compensarile acordate, sa se fi repercutat in lunile de vara, cind inflatia a fost scazuta, si nu in toamna. "Am fi avut o rata a inflatiei lunara de acelasi nivel, fara suisuri si coborisuri, si n-ar fi existat o stare de nervozitate pe piata la sfirsitul anului", a apreciat oficialul român.
"Acum, in mod normal, in evolutia inflatiei nu trebuie sa mai existe socuri, chiar daca se vor inregistra cresteri temporare ca urmare a majorarii TVA", a prognozat Radulescu.
Desi România a inregistrat, in 1997, o scadere drastica a productiei industriale, oficialul român este de parere ca acest lucru nu este chiar atit de rau cum pare. "Aceasta scadere a afectat firmele care traiau din gaurile economiei, din import, care doar plimbau marfa sau care traiau din diferentele de curs valutar. De fapt, aceste firme nu produceau pentru societate", a mentionat Radulescu.
Reprezentantul român la FMI nu intrevede o evolutie abrupta a cursului de schimb valutar, apreciind ca BNR are capacitatea de a asigura o evolutie lina a leului, asa cum s-a intimplat anul trecut. "Coordonarea politicii monetare si a politicii economice a Guvernului, in special a politicii bugetare, vor asigura o evolutie a cursului in parametri normali. Chiar evolutia din ultimele zile arata ca o interventie judicioasa a bancii centrale poate asigura fluiditatea pietei, fara sa implice neaparat si vinzarea unei cantitati mari de valuta din rezerve", a conchis Eugen Radulescu.

Comentarii