Statul, pe post de capusa la o firma privata
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Statul, pe post de capusa la o firma privata

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Cu tot profitul net de 3,5 milioane de dolari pe 2002, "Antibiotice" se afla in situatia de a nu fi sigura ca va putea plati actionarilor pina la toamna dividendele de 30 de miliarde de lei pentru anul trecut. Motivul? An de an, odata cu adincirea crizei din sistemul sanitar, fabrica de medicamente, desi societate comerciala, s-a transformat intr-un fel de regie ce contribuie gros la mentinerea pe linie de plutire a spitalelor, prin furnizarea de medicamente fara a fi platita, dar si la profitul bancilor - unde se imprumuta din cauza ca statul nu-i da bani pe medicamentele furnizate, sau contribuie la beneficiile bugetului de stat - unde este penalizata fara mila pentru ca intirzie sa plateasca taxele si impozitele.
  Exact 560 de miliarde de lei este suma pe care Antibiotice SA le are de recuperat din sistemul sanitar la ora actuala. Multe dintre aceste miliarde au avut termen de rambursare acum 100 sau 200 de zile. Intirzierea recuperarii acestor bani a avut drept consecinta directa, pe de o parte, imposibilitatea firmei de a-si achita la timp la bugetul de stat toate taxele si impozitele, iar pe de alta parte apelarea la credite de lucru de la banci pentru a-si putea finanta productia.
  Soarta dividendelor este in aer
  Directorul general al firmei, Ioan Nani, a explicat ca, la sfirsitul anului trecut, datoriile scadente ale societatii erau de 383 de miliarde de lei, in timp ce banii ce ii avea de recuperat numai din sistemul romanesc de sanatate se ridicau la 560 de miliarde de lei. "In acelasi timp insa, din lipsa lichiditatilor nu am putut plati la timp 80 de miliarde de lei, iar penalitatile cu care ne-am ales se ridica la 50 de miliarde de lei. Daca vom merge asa, cu cite 50 de miliarde de lei in fiecare an, pina la urma vom fi nevoiti sa inchidem", a spus Nani. El a opinat ca Ministerul Finantelor ar trebui sa caute solutii pentru a se putea compensa aceste obligatii cu cele pe care fabricile de medicamente le au de incasat de la spitale. Pe de alta parte, tot din lipsa lichiditatilor, dobinzile platite de "Antibiotice" la banci pentru capitalul de lucru s-au ridicat la 15 milioane de dolari. La venituri totale de 35,5 milioane de dolari, exporturi de 8 milioane de dolari si un profit net de 3,5 milioane de dolari, "Antibiotice" si-a pastrat si anul trecut o cota de 4,5% din piata valorica a medicamentului din Romania, cifrata la aproximativ 577 milioane de dolari. Adunarea Generala a Actionarilor nu a aprobat reinvestirea integrala a profitului pe 2002 in acest an, asa incit "Antibiotice" va avea de platit in total dividende de 30 de miliarde de lei. "Neincasarea banilor va face imposibila plata dividendelor, asa incit s-a mai hotarit o AGA pe 15 septembrie, pentru a evalua atunci situatia si pentru a stabili dividendul", a spus Nani.
  La privatizare nu se vor inghesui firme mari
  Referitor la situatia grea in care se afla sistemul sanitar, directorul Nani a opinat ca introducerea licitatiilor electronice a fost o masura benefica, ce a determinat economii importante spitalelor. "Numai pe produsele pe care am licitat noi s-au facut economii de 8-10 milioane de dolari. Si pot sa va spun ca, numai saptamina trecuta, la licitatiile organizate de trei spitale iesene, economiile realizate la cefalosporine au fost de 21 de miliarde de lei", a explicat el. Cu toate acestea, dupa parerea lui, acest sistem trebuie imbunatatit deoarece din cauza vitezei cu care trebuiesc introduse datele in sistem acum departajarea aproape ca nu se mai face dupa pret si calitate ci mai mult dupa viteza. Pe de alta parte o prevedere a ordonantei 60 din 2000 spune ca la licitatii nu au acces firmele care au datorii restante la buget. "Aceasta prevedere trebuie eliminata deoarece situatia incasarilor din sistem este asa cum este si nu de putine ori dupa ce cistigam o licitatie, directorii de spitale spun ca de fapt nu noi sintem cistigatorii deoarece avem datorii la stat. Altii cer ca produsul pe care il duci in spitale sa mai fie inregistrat in 3 sau 5 tari europene, ceea ce este absurd atita vreme cit noi exportam in 27 de tari ale lumii si avem si certificare GMP", a explicat Nani.
  Ioan Nani este sceptic in privinta prezentei la fabrica, atunci cind va fi scoasa la privatizare, a marilor jucatori internationali de profil: "Cred ca a devenit destul de clar ca marile firme nu sint interesate sa investeasca in fabricile de medicamente de la noi. Si se poate vedea ca la "Terapia" si "Sicomed" au investit fondurile de investitii si nu producatorii de medicamente. La noi cred ca va aparea interes din partea firmelor mai mici care vor sa se dezvolte si din partea investitorilor autohtoni". (Ana PRODAN)


   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.