Caracatita miliardelor

duminică, 19 septembrie 1999, 23:00
7 MIN
 Caracatita miliardelor

Firma MHC Pilot Shipping & Trading SA, avind drept obiect de activitate declarat "servicii" si "alte activitati anexe transporturilor pe apa", a fost infiintata in octombrie 1998. Societatea are nu mai putin de opt asociati (sase persoane fizice si doua persoane juridice), alaturi de Pacuraru pe lista aparind numele senatorului Ilie Platica-Vidovici, presedintele Organizatiei Judetene a PDSR, cel al Corinei Crivtonencu, fosta sotie a altui magnat galatean, Catalin Chelu, fratele acesteia, Crivtonencu Marius-Sorin, Radu Munteanu, omul de incredere al lui Pacuraru, firma Petro Darstel, firma Mondiala Prodexport si fostul ministru PDSR al Transporturilor, Aurel Novac.
Daca aparitia pe aceasta lista a numelui senatorului Ilie Platica nu mai surprinde pe nimeni, stiut fiind ca acesta a mai fost asociat cu Pacuraru si intr-o alta firma, SC Mims SRL, Aurel Novac participa pentru prima oara la una din societatile infiintate de patronul de la MHC. Prin intermediul acestei firme, numele lui Novac este legat acum si de cel al presedintelui companiei Petro Darstel, Corneliu Balta, fost presedinte al Consiliului de Administratie de la FCM Dunarea Galati si fost sponsor la Dinamo, acuzat in luna aprilie de implicarea intr-o afacere care a prejudiciat societatea Petromidia cu 15 miliarde de lei. Asociatul ex-ministrului Novac a fost arestat la un moment dat si apoi pus in libertate de magistratii de la Curtea de Apel Constanta, care au decis judecarea lui in stare de libertate. Culmea este ca atit Ilie Platica-Vidovici cit si Aurel Novac se numarau, in urma cu numai citiva ani, printre sustinatorii ideii ca pilotajul pe Dunare ar trebui sa fie monopol de stat.
Fosta nevasta a lui Catalin Chelu vrea sa reuseasca acolo unde acesta a dat gres
In ceea ce priveste aparitia printre asociati a Corinei Crivtonencu, povestea e ceva mai complicata. Fosta nevasta a lui Catalin Chelu, Corina, a pus, impreuna cu fostul ei sot, bazele primei retele de televiziune prin cablu din oras. In ciuda faptului ca afacerea a fost condusa total haotic, profiturile obtinute de pe urma ei, in conditiile lipsei totale de concurenta, au fost imense. Casnicia Corinei cu Catalin Chelu n-a mers insa la fel de bine, astfel ca, in cele din urma, femeia a decis sa divorteze, refugiindu-se in bratele primitoare ale lui Pacuraru, despartit si el de sotia sa, Laura Gitana. Insa, in vreme ce patronul de la MHC a facut in asa fel incit sa nu-si lase nevasta muritoare de foame, Catalin Chelu nu a fost dispus sa cedeze prea usor o parte din avere. De aceea, intre el si Corina, sprijinita de Pacuraru, s-a declansat o adevarata batalie. Patronul grupului de firme Mondiala sustine ca a ajuns la o intelegere cu fostul sot al celei de-a doua neveste dupa ce a dobindit, pe diverse cai, cea mai mare parte din creantele acestuia.
Intre timp, in oras a aparut inca o retea de cablu, Gameland, apartinind omului de afaceri Clim Sabin, patronul unei firme care se ocupa cu pilotajul pe Dunare. In acel moment, fostul sot al Corinei Crivtonencu a decis sa se apuce si el de pilotaj. A infiintat firma Pilot League si a inchiriat citeva vapoare, dar tentativa lui de a intra in lumea navigatorilor a esuat lamentabil, odata cu scufundarea impingatorului Oradea.
Acum, fosta nevasta si prietenul acesteia incearca sa reuseasca acolo unde Catalin Chelu a dat gres.
Tinind cont de asociatii pe care au reusit sa-i atraga in combinatie, sansele par sa fie destul de mari.
Maricel Pacuraru sustine ca afacerile sale au fost intotdeauna profitabile
Reaparitia lui Maricel Pacuraru in "prima linie" i-a uluit pe multi, mai ales ca, dupa ani buni in care a refuzat sa iasa in fata, acesta pare dispus acum sa se confeseze presei. Patronul sustine ca ceea ce pare a fi o "renastere" a firmelor sale e de fapt o evolutie normala a unei afaceri care nu a fost niciodata falimentara. Pacuraru spune ca, desi Mondiala Holding & Company SA se afla in reorganizare judiciara, firmele lui sint profitabile.
Situatia contabila a acestor societati la sfirsitul lui 1998
precum si dupa primele sase luni ale acestui an
demonstreaza ca miliardarul galatean i-au cazut in mina
numai carti cistigatoare. De pilda, Mondiala Prodexport
avea la sfirsitul anului trecut o cifra de afaceri de 9,2
miliarde de lei si un profit de 192 milioane de lei, pentru ca
dupa primele sase luni ale lui 1999, cifra de afaceri sa se
ridice la 20,7 miliarde de lei iar profitul la 258 milioane de
lei. Aceeasi situatie o inregistreaza si celelalte firme:
Genius Prod avea la 30 iunie o cifra de afaceri (CA) de 6,6 miliarde de lei si profit 1,3 miliarde de lei, Mondiala Aviprod – CA – 4,566 si profit de 3,1 miliarde de lei, SC Oil Trade-CA – 23,2 miliarde de lei si profit 8,6 milioane de lei si exemplul ar putea continua.
"Dupa cum rezulta din bilanturile inregistrate si vizate la
Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Galati, la
data de 31.12.1998, la nivelul grupului de firme MHC cifra
de afaceri era de 145 miliarde de lei cu un profit net de
10,3 miliarde de lei, iar la data de 30.06.1999 cifra de
afaceri era de 130,3 miliarde cu un profit de 8,6 miliarde
de lei. Se estimeaza ca la sfirsitul anului 1999 cifra de
afaceri va fi de 275 miliarde de lei cu un profit de 18
miliarde de lei. Toate aceste date se constituie intr-o
dovada elocventa a faptului ca activitatea Grupului de firme MHC nu este in declin ci din contra cunoaste o dezvoltare continua", sustine Maricel Pacuraru.
Patronul MHC afirma ca societatea datoreaza mai putin decit are de primit
Dupa cum ziarul nostru a mai scris, pe 3 noiembrie 1997, SC Mondiala Holding & Company a introdus la Tribunalul Galati o cerere de reorganizare judiciara, motivind ca se afla in incapacitate de plata si nu mai are numerar pentru a acoperi datoriile ajunse la scadenta. Dupa cum reiese din contul de profit si pierderi al SC MHC SA incheiat la 31 decembrie 1996, aceasta firma inregistra in anul respectiv o pierdere de 5,9 miliarde de lei. Cum si celelalte firme ale lui Pacuraru erau asaltate de creditori, miliardarul galatean a hotarit sa le includa in MHC, preluindu-le astfel si datoriile. Ca urmare a acestei manevre, pe 14 noiembrie ’97, au incetat sa mai existe Constant International CF SA, Constant Trading si Constant 1 SA.
"Dupa cum rezulta foarte clar din planul de reorganizare,
scopul acestei proceduri era imbunatatirea activitatii si situatiei financiare a societatii in cauza", afirma Maricel Pacuraru. El spune ca din expertiza intocmita de judecatorul sindic rezulta ca planul de reorganizare a societatii Mondiala Holding Company SA este viabil si demonstreaza ca firma isi poate plati debitele deoarece creantele certe al acesteia sint mai mari decit datoriile cu 20 miliarde de lei.
"Promex n-a jucat cinstit "
La sfirsitul anului 1997, MHC datora peste 19,4
miliarde de lei, potrivit actelor depuse la dosar de creditori. Printre creditori se numarau, la 12 ianuarie
1998, Banca Internationala a Religiilor, Banca Dacia Felix
(atit filiala galateana cit si banca centrala), Promex Braila,
Regionala CF Constanta, SC Sidex, Tehnodil, etc. Marcel
Pacuraru sustine insa ca pe aceasta lista sint societati care nu pot fi recunoscute in calitate de creditori ai MHC.
"De exemplu, Promex SA Braila care nici nu s-a prezentat in instanta s-a inregistrat eronat cu calitatea de creditor, in
realitate fiind debitor cert, conform sentintei civile nr.
806/18 12 1997 data de Tribunalul Braila, sentinta ramasa
definitiva si investita cu formula executorie. Totodata pe rolul aceleiasi instante se afla si un alt dosar prin care Mondiala Holding Company SA solicita obligarea Promex SA Braila la plata a 6,1 miliarde de lei", afirma patronul de la Mondiala. El sustine ca a facut afaceri cu Promex, de la care lua tabla pe care aceasta o primea de la combinatele metalurgice din Ucraina in schimbul utilajelor. "Tabla ucrainenilor era mai ieftina cu 50 de dolari tona decit cea produsa de Sidex. Am incercat sa intru in relatii de afaceri cu ucrainenii, dar acestia mi-au spus ca nu lucreaza decit cu Promex si cu Combinatul de Utilaj Greu din Cluj. Atunci m-am dus la Promex. Directorul de atunci, Gagu, m-a primit cu bratele deschise, fiindca ei nu aveau unde vinde tabla pe care o primeau de la ucraineni si vroiau bani. O vreme, afacerea a mers nemaipomenit. Dupa aceea, Promex a inceput sa-mi ceara bani in avans, fara sa-mi spuna ca ucrainenii nu mai dadeau tabla. Am luat, pe numele societatii Constant Trading, 1,25 de miliarde imprumut de la Banca Dacia Felix – sucursala Galati, bani pe care i-am virat celor de la Braila. Constant Trading
care a fuzionat ulterior cu Mondiala Holding Company
SA, care a preluat acest debit. Promex SA Braila nu si-a respectat obligatiile contractuale, fapt atestat
prin sentinta civila nr. 806/18/12/1997, sentinta definitiva si
investita cu titlu executoriu, avind in acest moment sa-mi dea 6,1 miliarde de lei. Daca mi-ar da banii, as putea si eu sa platesc datoria la Dacia Felix", mai afirma Maricel Pacuraru.
Creditul obtinut de la Banca Internationala a Religiilor a fost girat cu proprietatile unei timisorence
In cazul Bancii Internationale a Religiilor (la care grupul de firme MHC detine actiuni in valoare de 3,25 miliarde de lei), suma datorata reprezinta valoarea unui credit care a fost garantat cu proprietatile imobiliare ale unor persoane fizice, asociati ai societatii Briher SRL Timisoara". Maricel Pacuraru spune ca a luat credit de la BIR pentru a se asocia cu o firma din Timisoara, care facea import de cafea, dar spune ca, in momentul in care afacerea "a cazut", nu si-a facut probleme deoarece imprumutul era garantat cu proprietatile unei anume Catalina Gabor, pe care banca urmeaza acum sa o execute silit.
"Electroni" in jurul nucleului Pacuraru
La un moment dat, toata nebunia cu firmele lui Pacuraru, care se desfiinteaza, fuzioneaza sau rasar ca ciupercile dupa ploaie, purtind adesea nume care difera doar printr-o litera sau doua, ameteste pe oricine. Nu insa si pe fiul de cioban din Vinatori care, desi nu are cine stie ce studii, fiind in acest moment inscris in clasa a XI-a fara frecventa la un liceu particular, dovedeste o inteligenta nativa iesita din comun. Inconjurat in permanenta de persoane puternice, pe care cel mai adesea si le ia asociati intr-una din zecile lui de societati, el reuseste sa iasa la liman. (Gabi BEJAN)

Comentarii