Casa care se darima la prima adiere in vint

luni, 12 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Casa care se darima la prima adiere in vint

In cladirea de pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 43, aflata in proprietatea Primariei, locuiesc acum 13 familii. La sfirsitul lunii mai, chiriasii au sesizat Inspectia in Constructii reclamind starea precara in care se afla imobilul care nu mai ofera conditii normale de viata. Verificarile efectuate de inspectori la fata locului au scos la iveala faptul ca imobilul nu mai prezinta nici o siguranta pentru locatari si, in concluzie, acestia trebuie evacuati de urgenta.
"Cladirea de pe Cuza nr. 43 este veche, de peste o suta de ani, deci a trecut prin toate cutremurile majore din acest secol. Cu ocazia inspectiei am depistat fisuri si fractiuni in peretii structurali de pina la 15 centimetri grosime. Practic, nu se mai poate locui acolo si de aceea noi am inaintat o propunere Primariei de evacuare a chiriasilor. Mai departe, casa trebuie expertizata de un expert avizat de MLPAL si numai dupa aceea se va lua o hotarire in sensul demolarii sau refacerii ei", ne-a declarat inspectorul sef al Inspectiei in Constructii Galati, Teodor Arginteanu.
Dupa ce ca traiau intr-o ruina, chiriasii au ramas si fara apa
Din cele 13 apartamente din imobilul de pe Alexandru Ioan Cuza nr. 43, locuinta Sterianei Stinga este cea mai deteriorata. Femeia traieste aici din 1993 impreuna cu cei trei copii si spune ca, inca de cind s-a mutat, casa era intr-o stare jalnica: nu avea geamuri, peretii erau crapati, iar beciul se umplea cu apa la fiecare ploaie.
Steriana Stinga sustine ca primarul a venit personal sa-i vada casa, dupa ce a intrat la el in audienta si i-a spus ca "totul se va rezolva dupa alegeri".
Pentru cele doua camere pe care le ocupa impreuna cu familia, femeia plateste lunar la Primarie o chirie de 35. 000 de lei.
"Acum o luna a mai cazut pe capul nostru o belea: planseul de la beci s-a prabusit datorita infiltratiilor din subsol si a sectionat teava de apa. Eu oricum nu aveam apa la etaj pentru ca asa a fost construita casa, dar asa au ramas «pe uscat» si celelalte familii din curte. A trebuit sa merg prin vecini sa-mi car apa pentru a spala hainele copiilor", ne-a mai spus Steriana Stinga.
De doua saptamini, angajatii Apaterm au inceput lucrarile pentru inlocuirea conductei de apa rupte, astfel incit curtea imobilului s-a transformat intr-un santier.
"Cind au venit cei de la Inspectia in Constructii au spus ca degeaba se inlocuiesc tevile pentru ca oricum casa se darima. Pina acum insa nu a trecut nimeni sa ne spuna ce vor face, asa ca macar sa avem apa", ne-a spus Maricela Ciubotariu, care locuieste in acelasi imobil. (Gabi BEJAN)

Comentarii