Cum ne amenajam garsoniera?

miercuri, 10 ianuarie 2007, 19:38
3 MIN
 Cum ne amenajam garsoniera?

Vestibulul ne poate salva de inghesuiala si dezordinea din casa. „Indicat ar fi ca la intrare holul sa nu fie modificat ci amenajat astfel incit sa poata fi posibila atit depozitarea hainelor, a incaltamintei cit si a a alor obiecte necesare unei locuinte. Se va evita in acest fel debandada." a precizat Elena Domnea, designer. „De asemenea, unul dintre criteriile dupa care este bine sa ne ghidam cind cumparam o garsoniera sau o modificam este cel de functionalitate. Asadar, este recomandabil ca antreul sa fie impartit in doua compartimente: unul care sa duca inspre toaleta si camera si celalalt care sa ne introduca in bucatarie" a continuat aceasta.

Pentru a crea iluzia unei bucatarii mai mari este bine ca spatiul sa fie cit mai liber si sa nu se amplaseze sub nici o forma vreo masa. Acesta trebuie sa fie complet utilat dar totodata simplu. Sa se evite aspectul incarcat caci va da o senzatie de greoi, de dezordine totala. Daca se respecta aceste indicatii, bucataria va deveni un spatiu ultramodern, bine ordonat si organizat.

O nota personala o reprezinta faptul ca masa ce trebuia de fapt sa fie in bucatarie se va amplasa in camera. „Si uite asa se va realiza o comunicare directa cu locul in care se ia masa iar vasele sau tacimurile care in general in spatii mici isi gasesc locul cam peste tot in incapere, acum vor fi doar pe masa" precizeaza Domnea.

Camera trebuie sa fie mobilata functional, cu o canapea extensibila, care seara sa poata fi usor transformata in pat. Aparatura electronica (televizorul, sistemul „home cinema", dvd-ul) este bine sa fie asezata cit mai unitar iar cablurile trebuie prinse si mascate pentru a nu incurca circulatia.

Se poate opta pentru mobilierul din sticla care, prin natura sa da o nota de transparenta. Totusi, amplasarea pieselor de mobilier din sticla si integrarea acestora trebuie sa aiba la baza un lung proces de studiu. Iar acest lucru este recomandat de catre specialisti deoarece pe cit de simpla pare sticla este foarte greu de minuit si extrem de sofisticata. Echilibrul dintre piesele de mobilier din sticla si alte materiale trebuie sa fie perfect. Prea multa transparenta ar putea da senzatia de raceala locuintei noastre. Deci, imbinarea pieselor de mobilier din sticla cu lemn este combinatia perfecta.

Intrucit locuinta este mica, totul trebuie sa fie facut cu foarte mult bun gust si dichisit. Spatiile de depozitare trebuie atent analizate si abordate ca atare. Biblioteca se poate realiza din lemn. Zona in care este amplasata masa este obligatoriu sa fie iluminata. Acest lucru se poate asigura montind citeva spoturi tip laser in tavanul fals. Astfel, o lumina difuza, intima, discreta, deasupra locului de luat masa, va sublinia importantta acestui loc in locuinta noastra de dimensiuni reduse. Aceeasi metoda se poate aplica si deasupra zonei de relaxare. Este foarte important de specificat faptul ca masa trebuie sa aiba dubla utilitate si astfel sa poata servi si ca suport pentru studiu.

Pentru a se creea un efect de continuitate este bine ca lambriurile din zona de relaxare sa fie in ton cu cele de pe peretele dinspre bucatarie si sa fie realizate din acelasi material si in aceleasi linii. Pardoseala este bine sa fie aleasa in tonuri calde si mate pentru a „incalzi" putin gresia rece din bucatarie, vestibule si toaleta. In contrast total cu aceasta trebuie aleasa mocheta din camera.

Pentru mobilier se recomanda nuantele indraznete de portocaliu, verde si negru. In acest fel se inveseleste spatiul, iar diferite contraste, fie de textura, fie de culoare, confera garsonierei un aspect modern, transformind-o dintr-un spatiu mic si rece intr-o locuinta spatioasa si primitoare.

Comentarii