Tzatziki

Subtitlu

miercuri, 21 iulie 2010, 22:42
2 MIN
 Tzatziki

Greu de incadrat in vreo categorie minunea asta greceasca. Pai e ba aperitiv, ba salata, ba chiar sos, daca tot poate fi turnata peste fripturi la gratar sau cartofi prajiti. Zau ca m-am uitat intr-o carte de bucate greceasca numai ca sa vad unde-o incadreaza ei (ca reteta o stiam demult). Aperitiv au zis acolo, asa sa-i ramina numele. Si sa nu mincati tzatziki numai in zilele cind va taie astia gazul, da?

Pentru vreo 4 persoane ar trebui ½ kg de iaurt, gras si gros (ideal ar fi de capra dar, oricum, sa stea tantos in lingurita, da?), 500 g castraveti (cantitatea e strict orientativa; pot fi si mai multi, daca veti servi mincarea ca aperitiv sau salata, dar si mai putini, daca veti folosi tzatziki-ul nostru ca sos), 4 catei mari de usturoi (mai mult sau mai putin, dupa gust), 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura de otet, sare, piper, eventual ceva verdeata pentru presarat deasupra (marar sau patrunjel zic eu, altii vor menta, puteti incerca daca va place).

Preparatia este ultrasimpla. Curatati castravetii, taiati-i cubulete cit de mici sau dati-i pe razatoarea mare, sarati-i si lasati-i sa se scurga. Cind credeti ca scopul a fost atins, amestecati-i bine cu celelalte ingrediente (usturoiul l-ati facut pasta, da?). Teoretic gata, pratica ne demonstreaza insa ca n-ar fi rau ca aperitivul nostru sa stea la frigider macar o ora-doua inainte de a fi pus pe masa, ca sa i se omogenizeze aromele.

Vinul? Pai daca o sa-l serviti ca aperitiv, apoi beti un alb sec, reglat in functie de cit usturoi ati binevoit sa puneti (vedeti ca-s dragut si nu va recomand retsina, da?). Daca insa o sa apara pe masa pe post de sos sau salata, atunci desigur ca felul principal va va dicta ce sa turnati in pahare. (Costachel – http://costachel.ro )

Comentarii