13 colaboratori ai Securitatii candideaza la Parlament

marți, 25 noiembrie 2008, 00:26
2 MIN
 13 colaboratori ai Securitatii candideaza la Parlament
Dosarele din arhiva fostei Securitati continua sa ascunda multe secrete

CNSAS a primit din partea birourilor electorale judetene datele a 2.887 de candidati la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Consiliul urmind a proceda la verificarea acestora, a anuntat ieri purtatorul de cuvint al CNSAS, Ancuta Median. Din totalul de 2.887 de candidati, 395 dintre acestia sint nascuti dupa anul 1973, si, avind sub 16 ani pina la data de 22 decembrie 1989, nu fac obiectul verificarii CNSAS. Au fost identificate 27 de nume de pe lista de candidati care se regasesc in dosarele aflate in arhiva Consiliului. CNSAS urmeaza sa verifice daca este doar o concidenta de nume, comparind datele de identificare din dosare cu cele furnizate in cazul celor 27 de candidati de birourile electorale, si va stabili care este natura dosarelor in care figureaza numele acestora.

In cazul a 13 dintre candidatii pentru un fotoliu de parlamentar exista deja decizii mai vechi ale CNSAS in care se constata calitatea de colaborator sau ofiter al fostei Securitati, iar acestia nu vor mai fi verificati si de aceasta data. Un exemplu de notorietate in acest sens este presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, despre care CNSAS a stabilit, in 2006, ca a fost colaborator al Securitatii ca politie politica. Voiculescu a contestat in instanta decizia CNSAS.

Potrivit OUG nr. 24/2008, articolul 5, persoanele care candideaza la Parlamentul Romaniei, cu exceptia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu implinisera virsta de 16 ani, vor face o declaratie publica pe propria raspundere in sensul ca au avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia. Candidatii depun declaratiile la biroul electoral competent, in aceeasi zi cu depunerea candidaturii. Se verifica cu prioritate persoanele care candideaza, sint alese sau numite in demnitati sau functii la nivel national. Ordonanta nu stabileste o incompatibilitate intre calitatea de colaborator si detinerea unei functii publice, asadar demnitarii isi pot pastra functia obtinuta prin alegeri sau prin numire. Insa, in declaratia tip pe proprie raspundere continuta de ordonanta, semnatarii isi asuma cunoasterea prevederilor art. 292 din Codul penal cu privire la falsul in declaratii.

Comentarii