Baconschi: Suntem ingrijorati de reaparitia unor manifestari rasiste

sâmbătă, 09 octombrie 2010, 12:47
2 MIN
 Baconschi: Suntem ingrijorati de reaparitia unor manifestari rasiste

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat intr-un mesaj prilejuit de comemorarea Zilei Holocaustului ca impotriva intolerantei rasiale, etnice si religioase trebuie facut "front comun", mentionand ingrijorarea legata de reaparitia, in tara si in Europa, a unor manifestari rasiste.

"Asumandu-si partea de responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat acum o jumatate de veac, autoritatile romane doresc sa aduca un respectuos omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite si rasiste. Cu riscul, atat de costisitor, de a ne face sa uitam ca drepturile omului sunt indivizibile, ca ura indreptata impotriva unui grup de oameni pe care o ideologie bolnava i-a decretat vinovati nu pentru ceea ce au facut, ci pentru ceea ce sunt, se poate indrepta in cele din urma impotriva oricui, iar cercul se poate inchide chiar asupra noastra insine", a afirmat Baconschi, citat intr-un comunicat al MAE remis, sambata, agentiei MEDIAFAX.

Ministrul sustine ca pentru ca astfel de crime inimaginabile sa nu se mai repete niciodata, trebuie facut un front comun impotriva oricaror manifestari de intoleranta pe criterii rasiale, etnice, religioase sau altele.

"Suntem ingrijorati de reaparitia, in unele parti ale societatii, la noi si chiar in tari europene, a unor manifestari sau atitudini rasiste, anti-semite, xenofobe, negationiste. Nu trebuie sa asteptam ca numarul victimelor intolerantei sa atinga proportii de masa pentru a reactiona. Istoria are o functie pedagogica si morala totodata, iar educatia joaca un rol primordial in transmiterea acestui mesaj. Cunoasterea istoriei, a traditiilor si a culturii grupurilor de populatie care traiesc alaturi de noi este primul pas spre intelegerea si respectul pentru identitatea fiecaruia, iar prin acestea spre o convietuire armonioasa si reciproc benefica", afirma Baconschi.

Incepand cu anul 2004, la data de 9 octombrie Romania comemoreaza, la nivel national, Ziua Holocaustului.

Potrivit MAE, marcarea acestui moment reprezinta "doar unul dintre eforturile societatii romanesti de a mentine vie memoria victimelor Holocaustului si de a preveni, prin asumarea lucida a ranilor trecutului si educarea tinerei generatii in spiritul intelegerii si respectului fata de celalalt, reeditarea crimelor si persecutiilor animate de ura si intoleranta".

Romania a dezvoltat, in ultimii ani, un sistem complex de instrumente legislative si institutionale apte sa previna si sa sanctioneze antisemitismul, precum si oricare alte manifestari de rasism, xenofobie, discriminare rasiala si intoleranta, se arata in comunicatul ministerului.

"Lansarea Raportului Comisiei Wiesel, infiintarea Institutului National pentru Studierea Holocaustului in Romania «Elie Wiesel», introducerea cursurilor de istorie a Holocaustului in programa scolara pentru liceu si elaborarea unui manual pentru profesorii care predau aceste cursuri, participarea Romaniei la International Task Force for Holocaust, precum si inaugurarea Memorialului Victimelor Holocaustului, la 8 octombrie 2009, reprezinta cateva dintre actiunile concrete ale autoritatilor romane in acest domeniu", se arata in comunicat.

Comentarii