Cazul Sasa Disici nu e rezolvat

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
6 MIN
 Cazul Sasa Disici nu e rezolvat

Politistii timisoreni au extins cercetarile in cazul asasinarii politistului Sasa Disici pentru a stabili daca autorii acestei crime sint implicati in reglari de conturi de tip mafiot, asa cum a fost uciderea, in luna noiembrie a anului trecut, a omului de afaceri hunedorean Sorin Moldovan.
Locotenentul Cornel Iures, purtator de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie Timis, a declarat, vineri, ca specialistii continua expertizele balistice ale armei cu care s-a sinucis Raul Opris, considerat ca fiind asasinul lui Disici, pentru a stabili daca Moldovan a fost omorit cu acelasi pistol.
Vasile Sorin Moldovan a fost seful Vamii Deva, in perioada 1995-1997, apoi a detinut functia de director general al societatii Rombusiness SA, un holding care cuprindea patru firme. Moldovan, care era si vicepresedintele filialei locale a PDSR, a fost omorit in data de 30 noiembrie 2000. El a coborit din biroul firmei sale si s-a urcat la volanul masinii, un Jeep Cherokee. Potrivit martorilor, un individ a intrat brusc linga el, in masina. Dupa o discutie de citeva secunde intre cei doi, Moldovan a iesit din masina si a luat-o la fuga, insa, dupa citiva pasi, a fost impuscat cu doua focuri de arma, in cap si in brat. Salvarea a ajuns in scurt timp la locul faptei, insa medicii de garda de la spitalul aflat la nici 200 de metri nu au putut decit sa constate decesul. Sorin Moldovan fusese ucis de un glonte de calibrul 9 milimetri.
Referitor la cazul Disici, generalul Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul de Interne (MI) a declarat, dupa citeva ore de la moartea lui Opris, ca acesta era inarmat si s-a sinucis cu arma folosita in asasinarea lui Disici. Zaharia a precizat ca, in perioada urmatoare, vor fi efectuate expertize criminalistice, audieri ale martorilor cu care Opris a avut legaturi si expertize medico-legale, pentru a se confirma ca acesta a fost asasinul lui Sasa Disici.
In noaptea de 3 spre 4 martie, plutonierul Sasa Disici a fost ucis cu mai multe focuri de arma, in timp ce urmarea o masina furata. La citeva ore dupa producerea evenimentului, cazul Disici a devenit cel mai mediatizat subiect in mass-media. Subofiterul avea sa fie avansat post-mortem la gradul de sublocotenent, cu o zi inainte de a fi inmormintat. El intrase in Politie in 1991, ca agent de ordine, iar patru ani mai tirziu a devenit agent de circulatie principal in cadrul Brigazii de Politie Rutiera Timisoara.
O retrospectiva a evenimentelor legate de asasinarea politistului timisorean arata ca actul criminal a fost savirsit de profesionisti ai crimei, iar anchetele ulterioare ale politistilor au ridicat multe semne de intrebare.
Astfel, simbata, 3 martie, cu putin timp inainte de a fi asasinat Disici, politia timisoreana a primit o sesizare privind furtul unui autoturism Mercedes de pe o strada din oras. Masina a fost data in urmarire locala, fiind identificata rapid de o patrula mobila.
Unul dintre politisti i-a facut semn soferului sa opreasca, dar acesta, dupa ce initial a redus viteza, l-a lovit in plin pe sergentul major Ioan Mateescu, aruncindu-l la doi metri distanta, pe carosabil.
Celalalt membru al echipajului de politie, plutonierul Disici, a urcat, imediat, in masina personala, pornind spre Lugoj in urmarirea autoturismului furat. Subofiterul a luat legatura telefonic cu politistul lovit, anuntindu-l ca in masina urmarita se afla trei persoane, care au deschis focul asupra sa, cu o mitraliera.
Mateescu a plecat cu un autoturism in cautarea colegului sau, pe care l-a gasit pe marginea soselei, la intrarea in localitatea Ianova, impuscat mortal in piept si cu pistolul din dotare in mina stinga. Mercedesul fusese abandonat la citeva strazi distanta, agresorii plecind cu masina subofiterului ucis, care era dotata cu statie radio.
Politistii si jandarmii au organizat imediat filtre pe toate arterele de circulatie. Au fost de asemenea anuntate fortele de ordine din judetele limitrofe (Arad, Caras-Severin si Hunedoara), actiunea fiind coordonata de seful Inspectoratului General de Politie, Florin Sandu.
La rindul sau, ministrul de Interne, Ioan Rus, a ordonat constituirea unei comisii ministeriale de ancheta in acest caz, condusa de generalul de divizie Toma Zaharia, secretar de stat in MI si adjunct al ministrului.
La citeva ore dupa asasinat, politistii timisoreni au reusit sa realizeze primul portret-robot al uneia dintre persoanele implicate in asasinat.
In 24 de ore, cazul Disici a "scurt-circuitat" toate serviciile MI, ajungind pina la portile palatelor Victoria si Cotroceni. Autoritatile de diferite ranguri se intreceau in declaratii laudative la adresa victimei, amenintindu-i pe asasini si incriminindu-i pe cei responsabili cu prinderea acestora.
Ioan Rus aprecia, cu prilejul sedintei de bilant a MI, ca moartea lui Sasa Disici este o lectie de patriotism, in conditiile in care activitatea unor infractori este inlesnita de persoane care ar trebui sa aplice legea.
Vizibil impresionat de moartea unui politist in misune, premierul Adrian Nastase anunta, in aceeasi zi, la Timisoara, ca toti hotii de masini din Romania vor raspunde solidar pentru impuscarea lui Disici si ca "incepe un razboi dur" impotriva lor.
Totodata, presedintele Iliescu afirma ca asasinii politistului timisorean "au sfidat statul si institutiile sale, fiind o amenintare la adresa autoritatilor".
Devenit, intre timp, un eveniment cu implicatii nationale, ancheta in cazul Disici a fost preluata de procurori, iar la granitele dintre judete au fost instituite mai multe filtre. La Timisoara s-a format un comandament de criza care a inceput sa coordoneze actiunile de prindere a criminalilor.
La urmariri au participat peste 5.000 de politisti, au fost organizate circa 850 de actiuni si filtre, fiind verificate, in primele sase zile de la producerea evenimentului, 8.000 de persoane si 9.500 de autovehicule.
Primul suspect a fost retinut, la doua zile dupa asasinat, de catre politistii satmareni. Acestia au declarat ca suspectul nu si-a putut justifica prezenta in localitate si corespunde portretului-robot realizat de politistii timisoreni. Intre timp suspectul a fost eliberat, iar politistii timisoreni au realizat un al doilea portret-robot, dupa audierea mai multor martori.
Khiath Arbach, proprietarul Mercedesului furat de cei care l-au impuscat pe Sasa Disici a declarat politistilor ca nu avea bani in masina. Surse din cadrul Politiei declarasera, anterior, ca in Mercedes erau aproximativ patru miliarde de lei.
In urmatoare trei zile nu s-a mai auzit nimic concret despre anchetarea cazului Disci. Abia luni, 12 martie, premierul Adrian Nastase a vorbit, din nou, despre acest caz, garantind ca asasinul va fi prins si pedepsit pentru fapta sa.
La rindul lor, politistii timisoreni au anuntat ca detin informatii despre locurile in care s-ar putea ascunde criminalii. Pentru prima data de la inceperea anchetei, politistii au dezvaluit faptul ca cercetarile au condus spre o pista in zona Lugoj, fara a oferi insa alte amanunte despre desfasurarea anchetei.
Ministrul de Interne a iesit la rampa in ziua urmatoare, anuntind ca asasinii vor fi prinsi in citeva zile. Rus a spus ca a initiat toate masurile necesare si a depus toate eforturile pentru rezolvarea acestui caz.
Pe plan legislativ si administrativ, cazul Disici a lasat, de asemenea, urme insemnate. In primul rind, conducerea MI a stabilit, la trei zile dupa asasinarea subofiterului timisorean, ca toti politistii care actioneaza in strada sa fie dotati cu pistoale mitraliera AKM, de calibrul 7,62 milimetri, care fac parte din dotarea logistica a ministerului.
La rindul sau, Ministerul Justitiei a avizat, urgent, proiectul noului Statut al politistului, Guvernul anuntind ca va modifica si legea in domeniu.
A urmat incoltirea lui Opris si sinuciderea lui. Deocamdata, mai multe intrebari au ramas fara raspuns. Mai sint insa in libertate ceilalti doi participanti la asasinarea lui Disici. Daca vor fi prinsi, poate se vor deslusi, macar in parte, itele incilcite ale lumii interlope din judetele unde au actionat. Ar putea face dezvaluiri importante sau ar putea sa nu spuna nimic interesant. Dupa un timp, cazul Disici va intra in umbra, ca toate cele care au fost, la un moment dat, in atentia romanilor.

Comentarii