Dezastru ecologic provocat de o furtuna violenta in Marea Neagra

duminică, 11 noiembrie 2007, 22:14
2 MIN
 Dezastru ecologic provocat de o furtuna violenta in Marea Neagra
Construit pentru curse fluviale, petrolierul rusesc avariat ieri a avut de infruntat valuri de 5 metri pe mare

Un petrolier rus s-a rupt in doua, duminica, ceea ce a dus la deversarea a 1.200 de tone de pacura, iar doua cargouri transportind sulf s-au scufundat in strimtoarea Kerci, dintre Marea Neagra si Marea Azov, in timpul unei furtuni in care valurile au atins 5 metri, iar viteza vintului 100 de km/h. Un al treilea cargou incarcat cu fier vechi s-a scufundat in zona peninsulei Crimeea, dar numai doi oameni din cei 17 membri ai echipajului au fost gasiti in viata. Al patrulea vas, incarcat de asemenea cu sulf, a ajuns pe fundul marii din cauza eceleiasi furtuni violente.

Directorul adjunct al agentiei ruse pentru mediu, Oleg Mitvol, a spus, comentind accidentul petrolierului si naufragiul primului cargou, ca este vorba despre un "incident ecologic serios". "Circa 1.300 de tone de pacura s-au raspindit" dupa ce prova petrolierului apartinind companiei ruse Volganeft s-a detasat de nava, a declarat o purtatoare de cuvint a Ministerului rus al Transporturilor. Salvarea celor 13 membri ai echipajului de pe primul vas a decurs anevoios, in conditiile degradarii conditiilor meteo. Opt marinari de pe cel de-al doilea cargo au fost dati disparuti. Vremea va continua sa ramina nefavorabila si in urmatoarele zile.

Titei si sulf in apele marii

Autoritatile ruse au declarat ca, data fiind cantitatea de pacura deversata in mare, se poate vorbi despre un "dezastru ecologic". "S-ar putea sa ne ia citiva ani sa rezolvam aceasta problema", a declarat un specialist rus. Petrolierul Volganeft-139, care se indrepta din portul Azov catre regiunea rusa Rostov cu 4.000 de tone de pacura la bord, era construit in 1978 si fusese initial destinat circulatiei fluviale, nu maritime.

In ceea ce priveste cealalta deversare, a circa 2.000 de tone de sulf, care a avut loc aproape concomitent in portul Kavkaz, in timpul aceleiasi furtuni, specialistii spun ca este vorba despre o substanta chimica inerta si spera ca nu va forma in combinatie cu apa substante periculoase pentru om.

Comentarii