Documente explozive despre razboiul din Afganistan

luni, 26 iulie 2010, 22:05
3 MIN
 Documente explozive despre razboiul din Afganistan

Wikileaks (un site de resurse si analiza politica), cotidianul New York Times si Der Spiegel, fac dezvaluiri despre atrocitatile razboiului din Afganistan. Cele trei publicatii au acceptat sa publice informatii sintetizate din 92.000 de documente "utilizate de ofiteri din cadrul Pentagonului si de trupe de pe teren", deoarece urmeau sa fie difuzate pe Internet. "Majoritatea rapoartelor sint rapoarte de rutina, chiar banale, dar multe dintre ele au un caracter percutant asupra acestui razboi care dureaza de aproximativ noua ani", arata New York Times. The Guardian afirma ca documentele, care releva numarul in crestere de civili ucisi de fortele de coalitie si de talibani "dau o imagine devastatoare razboiului, (considerat) o stare de esec in Afganistan". Documentele dezvaluie ca Statele Unite au mobilizat unitati ale fortelor secrete, cu ordinul de a "ucide sau captura" lideri talibani. Acestea ii acuza pe americani de acoperirea unor dovezi, potrivit carora talibanii ar fi achizitionat rachete si potrivit carora fortele de coalitie utilizeaza tot mai multe drone controlate de la o baza militara din Nevada. Documentele "ar sugera ca Pakistanul, in mod oficial un aliat al Statelor Unite, permite membrilor serviciului sau de informatii sa antreneze, in mod direct, talibani". Caracterizind intilnirile drept "sedinte de strategie secreta", cotidianul american afirma ca acestia "organizau retele de grupuri insurgente care lupta impotriva militarilor americani in Afganistan si chiar organizeaza comploturi vizind asasinarea unor lideri afgani". Statele Unite au condamnat cu fermitate publicarea unor documente confidentiale despre presupuse legaturi intre serviciile secrete pakistaneze si insurgentii afgani, care ar putea pune in pericol viata americanilor si a aliatilor nostri si ameninta securitatea nationala.

US Task Force 373-unitatea mortii

Documentele secrete ofera noi informatii despre misiunile controversatei unitati de elita americane US Task Force 373 (Forta de Reactie 373), specializata in atacuri punctuale pentru eliminarea liderilor talibani. Potrivit Der Spiegel, una dintre structurile unitatii de elita americane este stationata intr-o baza a fortelor germane, fapt care risca sa puna intr-o lumina nefavorabila Berlinul. Unitatea de elita US Task Force 373 este formata din membri ai structurilor speciale americane si primeste ordine directe de la Pentagon, evitind ierarhia militara generala a Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate din Afganistan (ISAF). Oficialii americani au refuzat sa comenteze misiunea brigazii speciale, care, potrivit documentelor citate, ar fi asasinarea sau capturarea liderilor de rang inalt talibani. Nu de putine ori misiunile US Task Force 373 s-au soldat cu moartea unor civili afgani. Un document datat 17 iunie 2007 contine avertismentul ca informatiile despre misiunile unitatii speciale trebuie "protejate", iar detaliile nu pot fi furnizate nici macar aliatilor Statelor Unite. Potrivit documentului, misiunea din acel moment era de asasinare a unui lider al-Qaida, Abu Laith al-Libi. Dupa monitorizarea timp de citeva zile a unei scoli coranice, unitatea a primit ordinul de atac. Insa, conform documentelor, in loc sa-l nimereasca pe presupusul terorist, cele cinci rachete americane au omorit sapte copii.

Un convoi militar roman ar fi ucis un copil afgan

Documentele dezvaluite de site-ul WikiLeaks.org contin referiri la operatiuni ale militarilor romani din Afganistan, inclusiv un raport privind moartea unui copil afgan, precum si planuri ale insurgentilor care vizau militari romani. Potrivit documentelor, pe 22 martie 2007, brigada speciala Diablo raporteaza o misiune efectuata de militari romani, prezentind detalii despre operatiune, inclusiv informatia ca, cel mai probabil, in apropierea bazarului Puli Alam, convoiul a lovit mortal un copil afgan. Politia afgana a oprit convoiul si, la ora transmiterii raportului, militarii romani se aflau la centrul districtual Muhammad Agha. Potrivit Deutsche Welle, printre zecile de mii de documente obtinute de site-ul WikiLeaks exista zeci, poate chiar sute de referiri la prezenta trupelor romanesti in Afganistan. MApN nu comenteaza referirile la militarii romani din documentele militare secrete aparute in presa

Comentarii