Dumnezeu le va pune mina in cap stranierilor

marți, 28 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 Dumnezeu le va pune mina in cap stranierilor

Reprezentantii Ministerului Muncii vor incepe negocierile cu autoritatile din Italia, Spania si Portugalia, pentru incheierea unui acord privind migratia fortei de munca si securitatea sociala a muncitorilor romani angajati in aceste tari, a anuntat Doru Frunzulica, secretar de stat in minister. Oficialul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, care conduce departamentul pentru muncitorii romani din strainatate, a fost prezent zilele trecute in cele trei tari, pentru a analiza problemele lucratorilor romani. Potrivit estimarilor oficiale, in prezent sint inregistrati peste doua milioane de muncitori romani in strainatate, din care circa 800.000 lucreaza in Italia, 400.000 – 500.000 in Spania si aproximativ 40.000 lucreaza in Portugalia. In urma discutiilor cu autoritatile din cele trei state, s-a ajuns la concluzia ca incheierea unui acord de securitate sociala este principala modalitate de solutionare a problemelor pe care le au muncitorii romani. Acordul le-ar permite cetatenilor romani sa beneficieze, din partea statului in care lucreaza, atit de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, boli profesionale sau accidente de munca, ajutor de deces si asigurari sociale de sanatate, cit si de alocatie pentru copii si indemnizatie pentru cresterea sau ingrijirea copilului bolnav. Prin acest acord, autoritatile romane vor recunoaste muncitorilor romani vechimea in munca pentru perioada in care au lucrat in strainatate, precum si sumele pe care le-au platit in acest interval la sistemul de pensii si asigurari sociale.
Vechime recunoscuta in Romania
Procedurile de incheiere a contractelor de asigurari sociale si de contributie la sistemele de pensii si de sanatate din tara vor fi parcurse cu ajutorul atasatilor pe probleme de munca, ce urmeaza sa fie trimisi in acest an la ambasadele si consulatele Romaniei din tarile in care lucreaza cetateni romani. Atasatii ii vor consilia pe muncitorii romani in legatura cu problemele privind litigiile de munca sau contractele de asigurari sociale. Muncitorilor romani din strainatate le va fi recunoscuta de catre statul roman vechimea in activitate si calitatea de asigurat social in schimbul unor sume modice.
Prin acesti atasati, cetatenii romani care doresc sa isi mentina vechimea in munca au posibilitatea sa incheie un contract de asigurari sociale si sa plateasca contributia de asigurari sociale si de pensie, la nivelul salariului minim pe economie din Romania, respectiv la un nivel de 22-23 euro pe luna. Vom incepe discutiile si cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, pentru ca cetatenii romani din strainatate sa beneficieze, in tara, de contract de asigurari de sanatate pentru aproximativ zece euro pe luna”, a spus Frunzulica.
Spania ar putea suspenda vizele de munca
Pentru muncitorii romani din Italia si Spania, negocierile pentru incheierea acordului social vor incepe in luna octombrie, urmind ca discutiile pe aceasta tema cu autoritatile din Portugalia sa fie declansate in perioada imediat urmatoare. Oficialii portughezi s-au angajat sa ratifice cit mai curind acordul privind forta de munca incheiat intre cele doua tari, document pe care Romania l-a aprobat inca din 2001. Totodata, potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, autoritatile spaniole vor studia posibilitatea eliminarii vizelor de munca pentru muncitorii care lucreaza pe o perioada de pina la sase luni, astfel incit cetatenii romani sa poata pleca sa lucreze in Spania imediat dupa incheierea contractului cu angajatorul. In ceea ce priveste contractele de munca, acestea vor fi redactate atit in limba spaniola, cit si in limba romana, cu prevederi egale din punct de vedere juridic. In discutiile cu autoritatile de la Madrid, partea romana a propus si simplificarea procedurilor de prelungire a contractelor de munca si a vizelor de sedere in tara. Au fost propuse drept solutii eliminarea obligativitatii unei noi vize si prelungirea contractului pe baza unei simple scrisori comune, transmise de angajator si de angajat la biroul fortelor de munca. Pentru evitarea unor noi probleme si pentru rezolvarea rapida a neregulilor care ar putea aparea, departamentul ministerial intentioneaza sa puna in functiune o linie telefonica gratuita pentru muncitorii romani din strainatate.

Comentarii