Infractorii cu ghiozdan in spate

luni, 27 septembrie 1999, 23:00
7 MIN
 Infractorii cu ghiozdan in spate

Scoala, ca institutie publica, nu ofera securitate elevilor si cadrelor didactice aflate in unitate, multi fiind agresati, in timpul orelor sau in recreatii, de grupuri de indivizi din afara, care vin sa-si razbune prieteni nedreptatiti sau care comit agresiuni pur si simplu pentru a se distra. Violenta apare de la cele mai mici virste. Elevii din ciclul primar se bat uneori mai violent decit cei mari, invatatoarele reusind cu greu sa-i desparta. Copiii cred ca trebuie sa-si faca dreptate singuri, spunea o invatatoare bucuresteana, la o recenta intilnire a cadrelor didactice. Apar si situatii in care profesorii ii bat pe copii, dascalii apreciind ca numai asa ii pot struni.
Maltratarea fizica drept forma de disciplinare ar trebui sa dispara din familie, dar mai ales din scoala, pedagogia moderna aratind ca "bataia nu a fost decit metoda de teroare si de intimidare si mai putin de disciplinare”, dupa cum spune profesorul de psihologie Alexandru Sandoiu. Din pacate, sint inca multi dascali care continua sa-si bata elevii, sa le vorbesca urit ori sa le aplice cele mai dure sanctiuni. Copiii batuti au simtit, la rindul lor, sa-si rezolve problemele prin mijloace violente.
Razbunare pe profesorul de matematica
Pe 24 septembrie, un profesor de matematica de la liceul bucurestean Tudor Vladimirescu a fost batut, pe scarile scolii, de patru indivizi necunoscuti, sub privirile a peste o suta de elevi, ale portarului si a numerosi parinti, care insa nu au intervenit. In timp ce profesorul Nicolescu Valentin isi tinea ultima ora de curs, in jurul orelor 20.00, intr-o clasa de la parterul cladirii, patru indivizi s-au agatat de fereastra si au inceput sa-l injure pe profesor, care a inchis fereastra si a tras draperiile. La iesirea profesorului din cladire, cei patru l-au acostat, l-au trintit la pamint si s-au napustit cu pumnii asupra lui. Directorul liceului i-a despartit de profesor, iar agresorii au disparut pina la venirea patrulei de Politie. Cei patru indivizi nu au putut fi identificati si elevii au declarat ca nu sint dintre cei care frecventeaza zona. Multi copii cred ca ar putea fi o razbunare a elevilor din clasele a Xll-a, care nu vor sa dea matematica la bacalaureat.
Anul 1999 a debutat sub semnul violentei in rindul elevilor. Inca din primele zile ale lunii ianuarie, un elev de la scoala nr.30 din Bucuresti a fost arestat pentru ca si-a injunghiat un coleg care il teroriza de mai mult timp. Alexandru Ciuca l-a injunghiat pe Laurentiu Preda in zona inimii, cu un briceag cu o lama de 20 de centimetri. Preda a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, unde a fost supus unei interventii chirurgicale. El a fost repetent de mai multe ori si, pina la incident, nici unul dintre colegii sai nu a reclamat ca ar fi o persoana violenta. Ciuca era cunoscut drept aparatorul colegilor sai de clasa, in conflictele cu alti copii.
Scolarii de la liceul de muzica Dinu Lipati erau asteptati de agresori in curtea unitatii si le erau furate instrumentele. Din acest motiv, parintii erau obligati sa-si conduca copiii pina in clasa si chiar sa plateasca un bodyguard care sa interzica accesul strainilor in scoala.
Politistii hunedoreni au prins un tinar hunedorean care, timp de mai multe luni, a acostat liceenele pe strada si, sub amenintarea cu bataia, le ducea la el acasa, unde le cerea sa se dezbrace. Adrian Vortolomei (20 de ani) locuia singur intr-un camin de nefamilisti. El acosta fetele care ieseau de la scoala si, ajutat uneori de doi prieteni, le chema sub amenintarea bataii, la el acasa.
Cu sabia ninja in clasa
Sapte tineri clujeni au batut un licean si au terorizat mai multi elevi de la o scoala din oras. Levente Kokoi, desi in virsta de 13 ani, era in clasa a patra, fiind repetent de mai multe ori. Kokoi s-a infuriat cind un coleg nu a vrut sa-i ofere o tigara si si-a chemat prietenii sa-l pedepseasca. Acestia l-au batut cu bestialitate pe elev, care a fost internat in spital. Prietenii lui Kokoi terorizeaza de mai mult timp elevii acestui liceu, dar legea nu le permite decit sa ii amendeze pe tineri pentru tulburarea linistii publice.
Patru tineri din Hunedoara au incercat sa oblige o eleva in clasa a XI-a sa intretina relatii sexuale cu ei. Tinara a refuzat, dar alti doi insa au batut-o si au supus-o la perversiuni sexuale. Conducerea unitatii scolare a spus ca astfel de probleme au aparut dupa infiintarea unei clase de seral, care a atras mai multi vizitatori nepoftiti in scoala. Cei doi agresori au fost retinuti de politisti si deferiti justitiei.
Un licean din Bacau si-a atacat profesorul de istorie cu o sabie ninja, chiar in timpul orei. El a fost ajutat de un prieten pe care il adusese la ore si despre care spusese ca este varul lui. Batausul fusese condamnat, in 1997, la 10 luni de inchisoare cu suspendare, pentru furt, iar pentru agresarea profesorului sau risca o pedeapsa intre sase luni si cinci ani de inchisoare. Mai multi elevi dintr-o scoala din Tirgu Jiu au fost folositi, de persoane din afara scolii, pentru a distribui droguri. Situatia amintita a fost cercetata de mai multe saptamini, timp in care organele de ancheta au reusit sa-i identifice pe unii dintre traficanti. Grupul scolar Industrial din Zarnesti a fost pradat si devastat, hotii furind diplome de bacalaureat in alb, trei milioane de lei (bani din taxa de reexaminare achitata de 120 de absolventi respinsi la prima sesiune a bacalaureatului), mai multe calculatoare si o imprimanta.
Amenintarile cu bomba au devenit o alta metoda prin care elevii isi terorizeaza colegii, dar si cadrele didactice. Din ce in ce mai des, pentru a scapa de ore, ei telefoneaza la scoala si anunta ca acolo se afla o bomba. Unul dintre cei prinsi este un copil in virsta de 15 ani, care anuntat o bomba in cladirea scolii nr.141 din Bucuresti. El a fost prins, dar, in general, autorii ramin necunoscuti. Din cauza carentelor legislatiei in vigoare, minorul a fost amendat cu doar 10.000 de lei (jumatate din amenda minima), in ciuda consecintelor morale deosebite cu care s-a soldat fapta sa. Conform unui ordin al ministrului Educatiei, elevul a fost exmatriculat, fara drept de inscriere in alta unitate de invatamint.
Procurorii aradeni au arestat si ei un elev care, in urma cu aproape o luna, anuntase ca a fost pusa o bomba intr-un liceu din localitatea Ineu, adolescentul fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri si de tulburarea linistei publice. Cind a fost identificat, Ioan Florea, de 17 ani, elev in anul trei la Grupul scolar Agricol Sicula, a declarat ca a vrut sa faca o gluma. Anchetatorii au facut investigatii mai bine de trei saptamini, pentru a da de autorul falsului atentat.
Parintii au partea lor de vina
Tot mai preocupati de grijile lor, parintii au din ce in ce mai putin timp pentru a-si supraveghea copiii, de aceea unii dintre elevi abandoneaza cursurile si se apuca de tiharii. Politistii bucuresteni au prins trei copii care jefuiau elevi de virsta lor si doi tineri care au tilharit mai multi scolari. Doi dintre micii tilhari au 14 ani si au abandonat scoala. Cel de-al treilea are doar 13 ani si este elev la scoala generala 176. Ei au fost prinsi dupa ce au amenintat cu un cutit o eleva careia i-au luat din urechi cerceii, in valoare de aproximativ 200.000 de lei. Tatal elevei a anuntat Politia, care i-a internat in Centrul de primire minori.
Politia a mai retinut, pentru tilharie, un tinar de 23 de ani, cu antecedente penale, si un altul de 16 ani, care au acostat si jefuit trei elevi ai scolii nr.100. Parintele unuia dintre copii a anuntat Politia ca fiului sau i-au fost luati 50.000 de lei si un inel de argint. Directorii unitatilor de invatamint din Capitala s-au intilnit cu reprezentanti ai Politiei Capitalei si ai Inspectoratului scolar Bucuresti, pentru a discuta programe concrete de prevenire a infractionalitatii in rindul elevilor. sefii politiei au tinut sa informeze ca, din cei aproape 20.000 de minori care au comis infractiuni intr-un an, zece la suta au fost elevi.
Unii directori au intesat scolile cu gardieni
Colaborarea dintre politie si scoli nu inseamna ca acestea din urma vor deveni unitati politienesti, dar elevilor trebuie sa li se asigure siguranta, atit in scoala, cit si in afara unitatilor de invatamint, au fost de parere participantii la intrunire. Unii directori au reusit sa faca din unitatile lor adevarate cetati, in care nu poate patrunde nimeni, dar numarul lor este inca mic. Violenta in scoli, prezenta si intens mediatizata chiar si de cele mai democratice societati din lume – cum este cea americana – trebuie privita cu maxima seriozitate de catre autoritatile statului roman, dar si de catre societatea civila. Pornita din situatia economica si sociala precara a zilelor noastre, dar si din lipsa de educatie a elevilor, pe de o parte, si de lipsa de tact pedagogic al dascalilor, pe de alta, violenta in scoli nu poate fi stopata decit prin efortul tuturor. In caz contrar, scoala – institutie fundamentala a oricarei societati – risca sa capete o imagine descurajanta pentru generatiile viitoare si sa-si diminueze rolul vital pentru viitor pe care trebuie sa-l aiba. (Elvira Gheorghita)

Comentarii