Marea coruptie se regrupeaza in Parlament

miercuri, 23 ianuarie 2008, 21:22
2 MIN
 Marea coruptie se regrupeaza in Parlament

Jumatate dintre dosarele celor opt ministri care au trecut cu chinuri de ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, se ingroapa din nou in Parlament. Acest lucru se intimpla pentru ca Melescanu le-a cerut, pe 21 ianuarie, presedintilor celor doua camere un punct de vedere referitor la ministri care sint si parlamentari, iar acestia au raspuns ca dosarele trebuie sa ajunga la Parlament pentru aviz.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, invoca Legea raspunderii ministeriale, care prevede la articolul 16, alineatul 4 ca "daca membrul Guvernului pentru care Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este si deputat sau senator, ministrul justitiei sau, dupa caz, primul-ministru va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale.

" Prin urmare, seful Senatului, Nicolae Vacaroiu, i-a raspuns pe 22 ianuarie ministerului justitiei ca "asupra propunerii de incepere a urmaririi penale in cazul celor doi senatori, Pacuraru si Seres trebuie sa se pronunte Senatul". Si premierul Tariceanu s-a aliniat parerii potrivit careia Parlamentul trebuie sa dea aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul celor patru ministri care sint si parlamentari, argumentind ca Legislativul da vot de incredere Guvernului, la investire, iar controlul asupra Executivului revine, de asemenea, Parlamentului.

Seful DNA: "Nu e nevoie de votul parlamentarilor"

Foarte convins, seful DNA, Daniel Morar sustine ca articolul invocat din legea raspunderii ministeriale a fost declarat neconstitutional, prin urmare nu se aplica. Decizia Curtii Constitutionale nr.1133/ 27 noiembrie 2007, prin care se desfiintase comisia speciala de la Cotroceni, declarase neconstitutional si articolul 16 din legea raspunderii ministeriale. Din punctul sau de vedere, Morar spune ca, in cazul celor opt, indiferent daca sint sau nu parlamentari, ancheta poate sa inceapa, fiind indeplinite conditiile constitutionale.

Disputa dintre seful DNA si politicieni porneste de la articolul 109 din Constitutie: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savirsite in exercitiul functiei lor".

Disputa se rezuma la interpretarea articolul de mai sus: este suficient ca presedintele Traian Basescu sa solitice inceperea urmaririi penale sau este nevoie de o cerere separata din partea Parlamentului? Valer Dorneanu a declarat ca se va ajunge probabil la o noua sesizare a Curtii Constitutionale pentru a solutiona un eventual conflict intre institutiile statului.

Parlamentarii pregatesc o mineriada legislativa

Pentru a fi cu un pas inaintea DNA, parlamentarii pregatesc schimbarea din nou a legii raspunderii ministeriale. Citiva parlamentari-juristi intentioneaza modificarea legii raspunderii ministeriale astfel incit sa fie introdus din nou avizul Parlamentului in cazul ministrilor care sint senatori si deputati, impotriva carora se solicita inceperea urmarii penale. Deputatul conservator Sergiu Andon a declarat ca legea raspunderii ministeriale va trebui analizata in Parlament si eventual modificata.

Comentarii