Orientul Mijlociu, devastat de furtuna care a congelat Romania

miercuri, 09 ianuarie 2013, 22:07
3 MIN
 Orientul Mijlociu, devastat de furtuna care a congelat Romania
Daca turcii stiu ce e aceea zapada, sirienii si libanezii s-au confruntat mai rar cu ninsorile

Orientul Mijlociu se confrunta cu precipitatii si rafale de vant neobisnuite, care au inceput duminica si s-au soldat pana in prezent cu sase morti si 11 disparuti, provocand numeroase perturbari. Serviciile de meteorologie din regiune se asteapta ca abia astazi vremea sa se amelioreze, dupa o noapte friguroasa cu risc de ninsoare in Liban, Israel si teritoriile palestiniene.

Oameni si masini, luati de vant si de ape

In Israel, trei persoane au murit cand masina in care se aflau a fost rasturnata de vant pe autostrada care leaga Tel-Aviv de Ierusalim, iar in Cisiordania un barbat a murit si alti doi au fost raniti dupa ce masina lor a fost luata de ape. Elicopterele armatei israeliene au intervenit pentru a salva aproximativ 20 de persoane in stare de hipotermie blocate pe acoperisul casei lor inundate.

In Egipt, zece pescari au fost dati disparuti dupa naufragiul vaporului lor, luni seara, in largul Marsa Matrouh (nord-vest), iar conditiile meteorologice nefavorabile au ingreunat cautarile. Portul Alexandria este inchis de duminica din cauza rafalelor violente de vant, in timp ce ploile torentiale au provocat pene de electricitate si pagube importante pentru culturi in nordul Egiptului.

In Liban, doi barbati au murit luni in accidente de masina provocate de vremea nefavorabila, iar un bebelus in varsta de sase luni a fost luat de ape intr-un sat de beduini din centrul tarii. "Sunt zeci de ani de cand n-am mai vazut o astfel de furtuna", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de meteorologie ale aeroportului din Beirut.

Stratul de zapada ascunde ranile razboiului civil din Siria

La Damasc, unele artere rutiere sunt impracticabile din cauza ninsorilor. Intr-o tara aflata in plin razboi civil, frigul este si mai greu de suportat deoarece numeroase regiuni se confrunta cu o penurie de carburant pentru incalzire si cu pene de electricitate. In acelasi timp, sutele de mii de sirieni care au fugit din cauza violentelor pentru a se refugia in tabere instalate in tarile limitrofe se adapostesc de cele mai multe ori in corturi. In tabara iordaniana Zaatari, care gazduieste 62.000 de refugiati, vremea nefavorabila a distrus sute de corturi si a provocat tensiuni, care au degenerat intr-o busculada in timpul distribuirii de ajutoare, in urma careia au fost raniti mai multi membri ai unor organizatii umanitare.

In restul Iordaniei, drumul principal dintre Amman si Zarqa (nord) a fost blocat, nivelul apei atingand pana la un metru in unele zone. In aceasta tara desertica in proportie de 92 la suta, care se numara printre primele zece tari cele mai aride din lume, ploile au permis acumularea a 62 de milioane de metri cubi de apa in 48 de ore in lacurile artificiale ale barajelor.

Intr-un videoclip postat on-line, trei barbati si doi copii pun pe foc pagini din manuale ÈAAAAAAAAA™colare pentru a se incalzi, in orasul sirian asediat Rastan. "Nu putem folosi incalzitoarele din casele noastre. Nu avem combustibil, nici lemne, nici energie electrica", spune unul dintre barbati. Rastan, situat in apropierea bastionului disident Homs, nu mai este beneficiaza de apa si curent electric si nici e alimentele de baza precum painea. Intr-un alt videoclip preluat de CNN, un barbat din orasul sirian Busra aduna zapada intr-o galeata pentru a avea apa. "Nu este apa, nu avem caldura", spune omul. "Lasam zapada sa se topeasca, deoarece au taiat apa cu mult timp in urma", mai spune el.

Inceputul iernii aspre din Rusia a lasat 170 de morti, intre care si un copil, potrivit unui ultim bilant anuntat ieri de catre o sursa medicala. 1.594 de persoane au fost spitalizate, dintre care 69 sunt copii. Un val intens de frig a lovit Rusia in decembrie, facand ca temperaturile sa scada pana la minus 30 de grade Celsius in regiunea Moscovei si minus 59 de grade Celsius in Iakutia. Aceste temperaturi erau cu cel putin zece grade sub norma sezoniera, geruri mari fiind, de obicei, in ianuarie-februarie.

Comentarii