Patetism si unanimitate la congresul PSD

duminică, 17 iunie 2001, 23:00
7 MIN
 Patetism si unanimitate la congresul PSD

Aflat la inceputul cursei anevoioase pentru admiterea in Internationala Socialista (dorinta afirmata expres intr-una dintre rezolutiile congresului), PSD a vrut ca, in prima zi a existentei sale, sa fie mai european decit toti europenii: mapele cu documente si carnetele de notite au fost inscriptionate in limba franceza, noul insemn al partidului va fi chiar cel al Internationalei (pumnul care stringe trandafirul), din titulatura formatiunii lipseste precizarea ”roman” iar regizorii intrunirii au uitat, probabil, ca la inceputul unor astfel de reuniuni se asculta imnul national (tiparit, de altfel, pe ultima fila a brosurii congresului). Unificindu-se, PDSR si PSDR ”si-au pierdut R-ul, care oricum nu folosea la mare lucru”, dupa cum remarcau ironic delegatii unui judet din Transilvania. Foarte doritori de legitimitate internationala, cei de la PSD nu au fost prea inspirati in simbolistica care le contureaza individualitatea.
Pina la Internationala Socialista si la subtilitatile de reprezentare, s-a recurs la procedura foarte paminteana de largire a conducerii partidului, cea mai buna metoda pentru a impaca pe toata lumea. Pentru Alexandru Athanasiu a fost creata functia de presedinte al Consiliului National, garnitura de vicepresedinti s-a mai inmultit cu un post, alti fruntasi din PSD si-au gasit locul printre cei nouzeci de membri ai Biroului Executiv Central. Astfel, s-a format un partid care, dupa spusele liderilor sai, depaseste jumatate de milion de membri si are un consiliu national de aproape o mie de persoane.
In numele trandafirului social democrat, in Biroul Executiv Central si-au gasit locul deputatul Cristian Dumitrescu (ex-PD, cindva printre apropiatii lui Petre Roman), revolutionarul Dorin Lazar Maior, deputat ex-PRM (in ultimele sale numere o revista saptaminala il infatiseaza intr-o postura cel putin jenanta) si fostul ministru de interne Doru Viorel Ursu, recuperat dintr-o dizidenta social democrata din defunctul ApR.
In afara discursurilor patetice si putin dezlinate ale noilor veniti, care au descoperit binefacerile unificarii social democrate, s-a constatat o ciudata lipsa de reactie a participantilor. Relevant este ca au dorit sa cuvinteze doar doua persoane: eternul Stefan Cazimir cu binecunoscutele sale butade, de felul ”nu stie dreapta ce face stinga”, si poetul Adrian Paunescu care, de aceasta data, a vrut sa joace rolul rebelului cumintit, elogiind cenaclist pe ”tinarul om politic Adrian Nastase” si spiritul sau tolerant, care patroneaza disputele interne din partid. Simptomatic este faptul ca, dupa consumarea orelor de congres, in locul obisnuitei conferinte de presa, Adrian Nastase si Alexandru Athanasiu au preferat sa faca declaratii formale in fata unei baterii de microfoane, desi intrebarile si raspunsurile date jurnalistilor ar fi fost poate mai utile ambelor parti.
Altfel, cei prezenti au aplaudat si au votat intr-o impresionanta consonanta (Adrian Nastase a fost votat in unanimitate, dintre membrii Consiliului National doar 15 au primit intre 1 si 29 de voturi negative iar dintre membrii Colegiului Central de Arbitraj si ai Comisiei de Control Financiar doar cite cinci au primit intre unu si 19 voturi negative), grabindu-se sa ajunga acasa pe lumina. In ansamblu, congresul a insemnat o alta etapa de consolidare a pozitiei lui Adrian Nastase atit in propriul partid (unde este de necontestat, pentru el neexistind, de fapt o contrapondere reala) cit si in viata publica (unde a obtinut aproape totul) dar si semnalul pentru migrari cel putin interesante spre PSD a celor atrasi de farmecul evident al social democratiei.
Vicepresedintii si presedintele Consiliului National al PSD
Consiliul National al Partidului Social Democrat (PSD), reunit dupa congresul extraordinar de constituire al partidului, l-a ales, simbata, in unanimitate, pe Alexandru Athanasiu in functia de presedinte al acestui consiliu.
Tot in unanimitate, Consiliul National l-a desemnat pe Cozmin Gusa in functia de secretar general al PSD, precum si pe cei 12 vicepresedinti ai partidului. Acestia sint vicepresedintii PDSR, carora li s-a adaugat reprezentantul PSDR, ministrul Sporturilor, Georgiu Gingaras.
Vicepresedintii PSD vor fi Florin Georgescu, Georgiu Gingaras, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Sorin Oprescu, Ioan Mircea Pascu, Dan Ioan Poepscu, Hildegard Puwak, Ion Solcanu, Rodica Stanoiu, Doru Ioan Taracila, Nicolae Vacaroiu.
Consiliul Natioal al PSD i-a ales, in unanimitate, si pe cei 90 de membri ai Biroului Executiv Central, printre acestia fiind si Cristian Dumitrescu, demisionar din PD, Dorin Lazar Maior (fost PRM), Doru Viorel Ursu (fost ApR), Adrian Severin, Valer Dorneanu, Octav Cozminca, Adrian Paunescu, Valentin Iliescu, Serban Mihailescu, Eugen Nicolicea, Traian Novolan, Ioan Rus, Mihai Tanasescu, Dan Mircea Popescu, Nicolae Mischie, Ovidiu Musetescu, Ghiorghi Prisacaru, Madalin Voicu, Ilie Sirbu, Marian Sirbu, Aristide Roibu, Dan Nica, Acsinte Gaspar, Dan Darabont, Adrian Casuneanu, Ecaterina Andronescu, Victor Apostolache, Aurel Constantin Ilie, Tudor Mohora.
Marko Bela saluta fuziunea PDSR-PSDR
Presedintele UMDR, Marko Bela, saluta fuziunea dintre PDSR si PSDR, aratind ca aceasta reprezinta "intentia" celor doua formatiuni politice de a ajunge la un partid puternic cu doctrina occidentala, social-democrata moderna. "Intentia celor doua partide este salutara, este nevoie de partide puternice cu doctrine inchegate si foarte bine conturate", a declarat ieri Marko Bela. El a mai spus ca, probabil, scopul acestei fuziuni este aderarea la Internationala Socialista, mentionind ca acest lucru este "benefic", deoarece cei care intra in uniuni internationale sint obligati sa respecte principiile acestei uniuni.
PNL: Singurul lucru "benefic, regruparea doctrinara
Singurul lucru "benefic" in fuziunea dintre PSDR si PDSR este regruparea doctrinara a fortelor politice, dar este putin probabil ca PDSR va reusi "sa schimbe inertia" care il caracterizeaza, a declarat alaltaieri presedintele PNL Valeriu Stoica. El a afirmat ca este nevoie de regruparea doctrinara a partidelor, dar ca o singura fuziune nu rezolva problema democratiei, pentru ca Romania are nevoie de mai multe partide puternice, si nu de unul singur. Daca PSDR va reusi sa schimbe stilul de lucru al PDSR si inertia din acest partid, atunci fuziunea va fi un lucru bun, a spus Stoica, exprimindu-si insa indoiala ca acest lucru se va intimpla. Liderul liberal a mai ca PDSR este un partid nedemocratic si nereformat, avind tendinta de a se transforma in "partid unic".
"Ar fi bine sa precizati daca doriti sa creati un partid unic"
Presedintele PD, Traian Basescu, i-a adresat presedintelui PSD, Adrian Nastase, o scrisoare deschisa
Presedintele PD, Traian Basescu, i-a adresat ieri presedintelui Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Nastase, o scrisoare deschisa, in care afirma ca "PDSR nu a devenit prin schimbarea numelui mai social-democrat decit saptamina trecuta". Prezentam in continuare textul scrisorii adresate de presedintele PD presedintelui PSD, Adrian Nastase.
"Domnule Adrian Nastase,
Mesajul meu catre dumneavoastra nu isi propune, cum v-ati fi asteptat poate, sa va felicite, nici pentru noul nume al partidului dumneavoastra si nici pentru noii membri. Imi propun, in schimb, sa va atrag atentia ca va aflati intr-un moment critic si ca orice greseala pe care o veti mai face va costa scump Romania. De sapte luni va aflati la putere si nu ati facut nimic. Cu majoritatea pe care o detineti, aveti puterea de a lua decizii importante si de a misca din loc lucruri de importanta majora. In schimb, va ocupati cu multa atentie si daruire de festivisme si dezinformare. Romanii traiesc din ce in ce mai prost, iar partidul pe care l-au votat din disperare nu face decit sa-i insele.
Va declarati un partid social-democrat: pina acum nu ati fost decit un partid ineficient si care guverneaza in interes propriu. Cred, domnul Prim-ministru, ca aveti suficient bun-simt si suficienta maturitate politica pentru a nu mai acuza, in buna dumneavoastra traditie, fosta guvernare de situatia grava in care ati adus Romania. Ineficienta, lipsa de vointa si ignorarea totala a intereselor cetatenilor, care va caracterizeaza din ce in ce mai evident, au creat aceasta situatie. Puterea pe care o aveti ar fi putut schimba in bine viata romanilor. Dar numai daca v-ati fi propus acest lucru…
Poate ca, peste citiva ani, va exista in Romania un singur partid social democrat. Un lucru este cert. PSD-ul de astazi nu este acela. PDSR s-a prefacut simbata ca dispare, pentru ca oamenii sa nu il mai acuze de greselile pe care le face. Ati mai facut acest lucru si, cu siguranta, il veti mai face. PDSR-ul dumneavoastra, domnule Adrian Nastase, nu a devenit prin schimbarea numelui mai social-democrat decit saptamina trecuta. Prestigiul care ar putea veni din traditia social-democrata nu se transfera ca de la firma la firma prin fuziuni generate de interese personale. Nu se schimba mintea cind se schimba palaria.
Cit despre noul partid sub numele caruia va ascundeti greselile poate ar fi bine sa precizati daca doriti sa creati un singur partid social democrat sau un partid unic. Stilul dumneavoastra de guvernare ma indeamna sa inclin catre a doua varianta. Din toate aceste motive, va adresez, domnule Adrian Nastase, rugamintea ferma de a nu mai abuza de termenul de social democratie pentru a justifica excesele. Nu guvernati ca niste social-democrati, pentru ca nu guvernati deloc. In afara de cazul in care sforile trase de demnitarii dumneavoastra in interes propriu se pot numi ?guvernare?.
Nu sinteti social-democrati, pentru ca familia social-democrata europeana nu va accepta si nu va recunoste. Eu nu am aflat, cel putin, despre vreo intilnire a primului ministru al Romaniei cu vreun sef de cabinet social-democrat european. Nu mi-as putea explica altfel nici abuzurile din activitatea de guvernare, nici manipularea brutala a cetatenilor Romaniei, nici atragerea prin tot felul de metode, a unor membri ai altor partide. Pentru ca in politica oamenii se iau, nu se duc, iar dumneavoastra stiti foarte bine acest lucru. Sper ca noul dumneavoastra partid sa beneficieze din plin de experienta si calitatile fostilor mei colegi democrati dar si ale fostilor membri PRM care s-au adapostit sub aripa dvs.
As vrea, in final, ca prin intermediul dumneavoastra sa transmit un mesaj fostilor colegi de partid. In numele conducerii Partidului Democrat, le doresc mult succes in noul partid si multa eficienta in noile functii. In numele meu, un gind prietenesc: in politica, moralitatea este cel mai pretios principiu, iar tradarea se intoarce, pina la urma, impotriva celor care tradeaza." (Indira CRASNEA)

Comentarii