PDL pregateste o lovitura de gratie pentru PNL

duminică, 18 ianuarie 2009, 21:38
3 MIN
 PDL pregateste o lovitura de gratie pentru PNL

PDL propune o modificare a legii electorale care poate avea consecinte importante pentru esicherul politic. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca o noua reforma a sistemului electoral este o prioritate legislativa a PDL, afirmind ca este necesar ca rezultatul votului sa fie reflectat intr-o masura cit mai mare in repartizarea mandatelor. "Un obiectiv este modificarea sistemului de vot din Legea electorala astfel incit alegerile sa reflecte in totalitate vointa cetatenilor (…) E vorba de o forma de vot care sa-i consacre pe parlamentari", a declarat Anastase. Ea a precizat ca modificarea legii va viza si introducerea votului prin corespondenta, precum si securizarea acestuia, astfel incit alegatorii sa voteze mai usor. Mircea Toader, liderul grupului PDL de la Camera Deputatilor, a adaugat ca este nevoie si de uniformizarea sistemului "pentru ca avem trei forme de uninominal: unul pentru primari, unul pentru presedintii de consilii judetene si unul pentru parlamentari".

PNL ar fi sacrificat intr-un sistem bipartid

Adoptarea unei noi legi electorale, care sa renunte la principiul proportionalitatii, printr-o intelegere PDL-PSD, ar dezavantaja net PNL si ar impune pe esicherul politic doar doua mari partide. Liberalii au cistigat 20% din mandate la alegerile generale, aproximativ jumatate dintre mandate fiind obtinute prin redistribuire. Daca legea electorala ar fi luat in calcul numai cistigatorii din colegii, fara ca voturile din colegii sa fie redistribuite, rezultatul repartizarii mandatelor ar fi fost cu totul altul. In cazul unui scrutin uninominal 100%, PDL ar fi cistigat clar alegerile de anul trecut, revenindu-i 138 de mandate( fata de 115 pe actualul sistem proportional) in Camera Deputatilor si 58 la Senat( fata de 51). PSD ar fi fost, de asemenea un beneficiar: 117 mandate (in loc de 114) la Camera Deputatilor si 55 mandate de senator, fata de 49 in prezent. PNL a fost avantajat clar de redistribuire: a obtinut 65 de mandate de deputat, fata de numai  37 in cazul unui sistem 100% uninominal si 28 mandate de senatori fata de doar 15 in sistem 100% uninominal. In alegerile din 30 noiembrie 2008 doar 21% dintre senatori si doar 26% dintre deputati au intrat in Parlament prin vot direct (cu peste 50%), in vreme ce restul candidatilor au beneficiat de un sistem de redistribuire. Voci apropiate presedintiei si lideri ai PDL au criticat atunci sistemul de vot din 20 noiembrie 2008. Consilierul prezidential Cristian Preda a declarat ca sistemul dupa care s-au desfasurat alegerile din 2008 "nu poate fi aparat deoarece are defecte fundamentale. In primul rind, este vorba de un sistem inechitabil pentru ca, e strigator la cer, straniu ca un sistem sa permita celui clasat pe locul trei sa fie cistigator". "Unii au capatat mandat pe baza unui numar infim de voturi, iar altii nu au intrat in Parlament, desi aveau mii de voturi", afirma consilierul prezidential. Si Theodor Stolojan a declarat ca sistemul de vot uninominal "este cel mai prost sistem de vot posibil".

Demnitarii, cercetati penal fara acordul Parlamentului

Roberta Anastase a declarat ieri ca a initiat o discutie in grupurile parlamentare ale PDL pentru eliminarea imunitatii demnitarilor, varianta fiind ca procurorii sa nu mai fie nevoiti sa ceara acordul pentru inceperea urmaririi penale a acestora. "(…)imunitatea in sensul clar, daca vreti, si al efectivitatii aplicarii trebuie sa vizeze numai votul si declaratiile politice. In realitate, vorbim de un raport al Comisiei Europene care, iata, dedica un capitol intreg ingerintei, daca vreti, a Parlamentului in actul de justitie prin blocajele efectuate de-a lungul timpului", a spus Anastase. Presedintele Camerei Deputatilor a recunoscut ca initierea dezbaterii privind imunitatea penala a demnitarilor echivaleaza cu inceperea discutiilor despre revizuirea Constitutiei. Intrebata daca are si acordul partenerilor din coalitia majoritara pentru astfel de modificari, dat fiind ca procurorii au cerut, in cursul anului trecut, acordul Parlamentului pentru reprezentanti  ai PSD si PC, Roberta Anastase a spus ca pentru inceput dezbaterile vor fi in cadrul PDL si apoi vor fi extinse la PSD si la celelalte partide.

Comentarii