Si Obama a patit „RUSINEA” lui Basescu

marți, 13 noiembrie 2012, 21:52
5 MIN
 Si Obama a patit „RUSINEA” lui Basescu

In ciuda modului apocaliptic in care a fost facut anuntul, situatia nu sta tocmai asa: democratii mai respectabile decat cea romaneasca, inclusiv cea a Statelor Unite, au suportat aceeasi "rusine", ba chiar presedintele Traian Basescu a fost reales presedinte in 2009 in acelasi climat "rusinos" al monitorizarii expertilor OSCE. Monitorizarea OSCE nu este o bila neagra pentru corectitudinea alegerilor din Romania. Mai mult, chiar Romania a solicitat oficial aceasta monitorizare, care este mai mult o formalitate.

Ce este OSCE

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) are 56 de state membre, printre care si Romania. Una dintre misiunile sale este supravegherea procesului electoral, pentru asigurarea unor alegeri democratice si corecte.

OSCE va avea o misiune restransa de monitori la alegerile parlamentare din Romania, conform declaratiei privind nevoile unei astfel de misiuni, realizata in urma unei vizite la Bucuresti, intre 25 si 27 septembrie, a doi experti OSCE. Raportul a fost publicat pe 18 octombrie, la Varsovia.

De altfel, OSCE va monitoriza alegerile din Romania chiar la solicitarea Bucurestiului, adresata oficial catre OSCE in luna iulie 2012, prin Reprezentanta Romaniei pe langa Institutiile de la Viena. La inceputul acelei luni, presedintele Traian Basescu a fost suspendat de majoritatea parlamentara USL. Seful acestei institutii subordonate Ministerului Afacerilor Externe, condus la vremea respectiva de Andrei Marga, este Adrian Davidoiu, numit in timpul premierului Emil Boc, in luna martie 2012.

Mai mult o formalitate

Contrar impresiei pe care o lasa sa se subinteleaga presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, acest tip "restrans" de misiune a fost ales pentru ca "nu au fost exprimate ingrijorari semnificative privind gestionarea procedurilor din ziua alegerilor", conform declaratiei OSCE citate.

Misiunea OSCE va fi formata dintr-o echipa de experti si din 20 de observatori pe termen lung, alesi din statele membre OSCE. "Chiar daca misiunea va vizita un numar limitat de sectii de votare in ziua alegerilor, nu este luata in calcul observarea sistematica a votarii, a numaratorii sau a calcularii rezultatelor din ziua alegerilor", mai arata raportul misiunii OSCE de evaluare a nevoilor.

Ce state au mai avut "rusinea" de a fi monitorizate de OSCE. SUA si listele electorale

In 2012, alegerile din Romania vor fi monitorizate de OSCE, la fel cum au fost monitorizate si in democratii consolidate precum SUA, Franta sau Olanda. OSCE a monitorizat de altfel si alegerile prezidentiale din 2009, in urma carora presedintele Traian Basescu a fost reales pentru al doilea mandat.

Totodata, pe lista statelor unde OSCE a monitorizat alegerile in 2012 se afla si tari unde exista suspiciuni ca alegerile pot fi fraudate: Kazakhstan, Rusia, Belarus sau Georgia.

OSCE a mai venit in Romania, pentru a monitoriza alegerile, in vara anului 2009, la alegerile pentru Parlamentul European, in 2004, la alegerile parlamentare si cele prezidentiale, in 2000, la alegerile prezidentiale si cele parlamentare, si in 1996, la ambele alegeri.

In SUA, alegerile prezidentiale de pe 6 noiembrie, in urma carora Barack Obama a castigat un nou mandat de presedinte, au fost monitorizate de OSCE printr-o misiune similara cu cea care va sosi in Romania, de tip limitat.

Concluziile preliminare ale misiunii OSCE din SUA arata ca si peste Ocean mai este de lucrat la imbunatatirea procesului electoral:

"Alegerile generale din 6 noiembrie au avut loc intr-un mediu pluralist si au fost administrate intr-o maniera profesionista. Totusi, deciziile privind aspecte tehnice ale procesului electoral au fost deseori nejustificat de politizate. (…) Chiar daca a fost caracterizat de o larga incredere publica, este nevoie de pasi suplimentari pentru a imbunatati procesul electoral, in zone precum dreptul de vot, acuratetea listelor electorale, transparenta finantarii campaniei electorale, procedurile de renumarare a voturilor si accesul observatorilor internationali la alegeri".

Efectul OSCE: Basescu "rusinat", republicanii din SUA "dezgustati"

"Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE, ca stat membru al Uniunii Europene. Si nu exclud posibilitatea ca si alte organizatii sa ceara prezenta la alegeri. Daca si acolo furam, putem spune ca nu mai avem nicio speranta in ceea ce priveste functionarea statului de drept", a spus Traian Basescu luni, intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.

Reactia sa este similara cu cea a Partidului Republican din SUA, la auzul vestii ca alegerile vor fi supravegheate de un organism european, numit OSCE. Unii oficiali americani au reactionat dur.

Cea mai drastica masura a fost luata de procurorul general al statului Texas, care a promovat o lege ce interzicea observatorilor OSCE sa se apropie mai mult de 100 de metri de orice sectie de votare texana. Texas este un fief al republicanilor.

"Daca membrii OSCE vor sa invete mai multe despre procesele noastre electorale, ca sa-si imbunatateasca propriile sisteme democratice, suntem deschisi la oportunitatea de a discuta masurile pe care Texas le-a implementat pentru a proteja integritatea alegerilor. Totusi, grupuri sau indivizi din afara SUA nu au permisiunea sa influenteze sau sa interfereze cu procesul electoral din Texas", a declarat Greg Abbott, procurorul general din Texas.

Autoritatile de la Washington au asigurat imunitatea observatorilor OSCE fata de legea din Texas. Acest lucru nu i-a ferit insa pe acestia de furia unui candidat republican care a ajuns chiar sa acuze ONU ca este o unealta menita sa distruga America.

"Insasi ideea ca ONU – organismul international dedicat diminuarii rolului Americii in lume – ar primi permisiunea sau chiar ar fi incurajat sa trimita straini care ii simpatizeaza pe Castro, Chavez, Ahmadinejad si Putin sa supravegheze alegerile noastre este de-a dreptul dezgustatoare", a spus Connie Mack, candidat la Senat.

Cu cine a discutat OSCE inainte sa decida monitorizarea alegerilor din Romania

Misiunea preliminara a OSCE, care a venit la sfarsitul lunii septembrie in Romania sa evalueze nevoile unei eventuale misiuni de monitorizare a alegerilor din decembrie, a constatat ca "multi interlocutori au observat un nivel inalt de polarizare politica, ce ar putea avea un impact asupra desfasurarii alegerilor", conform raportului publicat pe 18 octombrie, la Varsovia.

Pe de alta parte, "cei mai multi interlocutori si-au exprimat increderea privind impartialitatea administratiei electorale si a abilitatii ei de a organiza alegerile intr-o maniera profesionista".

Reprezentantii OSCE au discutat, in cadrul vizitei lor, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai Presedintiei, ai autoritatilor implicate in procesul electoral, dar si cu cate doi reprezentanti ai presei si ai societatii civile.

Lista celor cu care a discutat misiunea OSCE, pentru a stabili daca vine in Romania:

– reprezentantii MAE

– conducerea Autoritatii Electorale Permanente

– vicepresedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ioan Onisei (fost senator PDL).

– membrii Biroului Electoral Central (toate partidele au reprezentantii lor aici)

– judecatorii Curtii Constitutionale

– reprezentantii MAI (secretar de stat Catalin Chiper, nominalizat de PNL)

– reprezentantul Administratiei Prezidentiale, seful Cancelariei Cristian Diaconescu

– reprezentantii partidelor politice: Peter Eckstein Kovacs (UDMR, fost consilier al lui Traian Basescu), Varujan Pambuccian (lider de grup al minoritatilor in Parlament), Cezar Preda (vicepresedinte PDL), trei reprezentanti ai PSD (deputatii Eugen Bejinariu si Andrei Dolineaschi, si consilierul Alexandru Batagui).

– reprezentantii presei: Elena Vijulie (DigiTV), Ion Stavre (TVR), Norina Ionescu (consilier juridic TVR)

– reprezentantii societatii civile: Mircea Toma (Active Watch), Cristian Pirvulescu (Pro Democratia)

– reprezentantii comunitatii internationale: David Costello (adjunctul ambasadorului Irlandei la Bucuresti), Niculae Idu (seful reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti), Dorina Maria Nastase (sefa sectiei Politic a reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti).

gandul.info

Comentarii